FOTO Incendiu în Delta Dunării: hectare întregi dintr-o amenajare piscicolă de la Crişan, mistuite de flăcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu la Crişan FOTO Adevărul
Incendiu la Crişan FOTO Adevărul

Hectare de stuf au fost distruse, luni, de flăcări, într-o perioadă în care incendiile pentru igienizare sunt interzise. Atât proprietarul terenului, Primăria Crişan, cât şi concesionarul, Amenajarea Piscicolă Ceamurlia, au refuzat să sesizeze Poliţia şi Pompierii

Aproape zece hectare acoperite cu stuf, papură, rogoz sau vegetaţie uscată au ars, la începutul acestei săptămâni, în Rezervaţia Deltei Dunării din localitatea Crişan. Incendiul, care a durat aproape jumătate de zi, a avut loc într-o zonă mlăştinoasă dintr-o amenajare piscicolă, aflată în proprietatea Primăriei, dar concesionată de mai mulţi ani societăţii Amenajarea Piscicolă Ceamurlia. Deşi incidentul a avut loc într-o perioadă în care Administraţia Rezervaţiei Biosfera Deltei Dunării (ARBDD) nu eliberează autorizaţii pentru arderi controlate, nici proprietarul şi nici concesionarul nu au făcut plângere la Poliţie sau la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

„Se vedea fum, era foc, dar era într-o zonă mlăştinoasă, oricum nu se putea interveni. Mai ales acum, de când au crescut apele, nu putea nimeni să intre acolo. Nu avea sens să mai anunţăm pe cineva. A ars stuful din amenajarea piscicolă, iar focul s-a extins şi la un concesionar din apropiere. Acum nu se ştie nici ce pagubă a fost, nici cine ar fi dat foc acolo“, a declarat Ilie Munteanu, primarul din Crişan.

Concesionarul: „Nu e zona mea”

Lipsiţi de reacţie au fost şi reprezentanţii firmei care are în concesiune terenul. Contactat telefonic la unul dintre numerele publicate pe internet, un oficial al companiei a negat chiar că incendiul s-ar fi produs în zona sa. „Focul nu a fost pe terenul meu. Nu e zona mea. Dacă oficialii ARBDD ştiu mai bine ce s-a întâmplat pe concesiunea mea, să facă ei evaluarea pagubelor”, a declarat reprezentantul firmei.

De partea cealaltă, guvernatorul ARBDD, Edward Bratfanof, îi contrazice pe concesionari: „După 15 martie, nu mai dăm astfel de autorizaţii. Această incendiere, din Amenajarea Piscicolă Ceamurlia, nu a avut loc cu acordul nostru. Au ars circa 8-10 hectare de vegetaţie uscată şi stuf”. Guvernatorul mai explică faptul că incendierile pentru igienizare sunt interzise după jumătatea lunii martie pentru a fi protejate anumite specii de păsări, care îşi adună cuiburile în zona Crişan.

Incendii frecvente, făptaşi lipsă

Chiar şi în lipsa unor plângeri din partea proprietarului sau a concesionarului terenului, incendiul de luni după-amiază a ajuns în vizorul Ministerului Mediului, după ce localnicii l-au sesizat pe agentul ecolog din districtul Crişan. „În urma unei prime evaluări, am constatat că nu au fost afectate habitatele din zonă. Am înaintat către Ministerul Mediului o fişă realizată în urma primelor evaluări în teren, în care am specificat că la faţa locului nu au venit nici pompierii, nici jandarmii, nici poliţiştii”, a declarat Ion Munteanu, şeful Serviciului de Administrarea Patrimoniului Natural din cadrul ARBDD. Ancheta continuă pentru depistarea celor responsabili.

Localnicii din Deltă susţin că incendierea stufului pentru ecologizare, interzisă după data de 15 martie, este o practică folosită de mai mulţi agenţi economici. Aceştia din urmă ar evita să ceară autorizaţii de ardere controlată a vegetaţiei, chiar şi în perioadele permise, pentru a evita răspunderea în cazul în care incendiile se extind. „De multe ori se dă foc la stuf pentru igienizare şi nu mai cere nimeni autorizaţie. Baţi drumurile până la Tulcea după aviz şi dacă, Doamne fereşte!, focul se extinde, tu eşti tras la răspundere. Aşa, e mai simplu, dai foc şi nimeni nu ştie ce s-a întâmplat acolo“, explică un localnic din Delta Dunării.

Autorităţile susţin că, anul trecut, în tot judeţul Tulcea au fost efectuate peste 1.300 de controale şi acţiuni pentru prevenirea incendiilor fără autorzaţie.  „Conform legii, miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă nu pot fi arse fără aviz de la Mediu. Vinovaţii sunt sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 25.000 şi 50.000 de lei, în funcţie de pagube“, explică Angela Tulceanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta Tulcea. Oficialii ARBDD adaugă că, dacă incendierea vegetaţiei are loc fără aviz într-o zonă strict protejată, cei vinovaţi riscă între o lună şi trei ani de închisoare.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite