Tulcea: Colectarea selectivă, un fiasco în Delta Dunării
0Campanile de educaţie ecologică şi diversele proiecte implementate de ONG-urile de mediu în zona Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu au avut mare efect. În continuare localnicii nu se obosesc să separe pet-urile de restul deşeurilor, şi din păcate, majoritatea acestora ajung să plutească printre stuf, lebede, plauri, fiind deja integrate în peisaj.
An de an, în special în perioada de vară în Delta Dunării se organizează campanii de colectare a deşeurilor lăsate drept cadou naturii de vizitatori. Printre cei care s-au lăsat filmaţi şi fotografiaţi în timp ce promovau respectarea naturii s-au numărat politicieni precum preşedintele Traian Băsescu, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, vedete de tot felul precum Mihaela Rădulescu, Valentina Pelinel, Adrian Bucurenci, care şi-au parcat maşinile de zeci de mii de euro pe digul din Murighiol şi au adunat câteva pet-uri, luminate de flash-urile zecilor de jurnalişti aduşi din capital. S-au organizat conferinţe finalizate cu mese fastuoase, s-au cheltuit zeci de mii de euro pe pliante, rezultatul fiind aproape zero.
Planuri generoase…
Cazul concret îl reprezintă campania sponsorizată de firma URSUS, care în 2007 a donat primăriilor din Murighiol şi Sfântu Gheorghe două prese de balotat pet-uri. „Problema în Deltă este că deşi se colectează pet-urile e dificil să fie trimise la Tulcea, acolo unde e cel mai apropiat centru de colectare, aşa cu ajutorul presei se strînde o cantitate mai mare care poate fi depozitată şi ulterior transportată mai uşor“ spunea în 2007 organizatorii campaniei, ecologiştii de la asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.
„Implicarea voluntara a echipei noastre în cadrul acestui proiect are ca obiectiv concret reducerea consumului de resurse prin colectarea şi reciclarea deşeurilor de ambalaje - parte integrantă a strategiei companiei noastre pentru protecţia mediului înconjurător. Delta Dunării este o rezervaţie naturală pe care în mod responsabil dorim să o protejam. Generaţiile viitoare merită să beneficieze de frumuseţea sa”, spunea în momentul donaţiei Andrei Haret, vicepresedinte URSUS Breweries.
Rezultate dezastruoase
La aproape patru ani de la donaţie am dorit să află ce mai fac cele două prese care ar fi trbuit să cureţe Murighiolul şi Sfîntu Gheorghe de pet-uri. Cea de la Murighiol încă funcţionează într-o magazine a Primăriei.
Lumea nu pune sticlele de plastic de-o parte, nu a făcut-o niciodată.Cei care mai adună din ele sunt angajaţii Primăriei. Autorităţile spun că dacă oamenii ar înțelege să separe PET-urile de restul deşeurilor, lucrurile ar sta cu mult mai bine.
Viceprimarul localității Murighiol, Ion Tutuianu, spune că de aproximativ doi ani de zile au montat pe străzile comunei coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, dar oamenii pur și simplu nu vor să învețe.
„Noi nu facem campanii dintr-acestea. Le spunem din om în om că așa este normal, că este corect, că așa protejăm mediul. Am făcut investiții, am primit și coșuri de-a lungul drumului județean. Tot nimic. Noi adunăm cu oamenii de la primărie“, spune Tutuianu. Din ceea ce separă din gunoaie angajaţii Primăriei se mai presează căte ceva, iar rezultatul rămâne în magazia Primăriei până când se prezintă firmele de reciclare.
La Sfântu aşteaptă
În localitatea Sfântu Gheorghe presa minune a funcţionat foarte bine la inaugurare. Apoi nimeni nu s-a obosit să mai adune pet-uri, nici măcar Primăria, care nu a pus la punct un sistem organizat. După cum recunoaşte primarul, peturile care populează toată zona sunt adunate din an în Paşte, chiar de două ori pe an.
„Mai strângem noi cu copii atunci când scade apa şi rămând peturile pe mal, primăvara şi toamna. Ce se strânge trimitem la Tulcea, le vindem pe la firmele de colectare“ spune primarul Viorel Sidorencu.
La rândul său guvernatorul Grigore Baboianu spune că dezvoltarea colectării selective este încetinită de firmele de colectare, datorită costului transportului pe apă.
„Colectarea selectivă a deşeurilor de plastic tip PET, a ambalajelor de hîrtie şi carton începută la Sulina şi la Sfăntu Gheorghe, unde o firmă privată a donat două prese, este îngreunată de valorificarea acestora către agenţii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de valorificare a deşeurilor, datorită transportului foarte costisitor, descurajând astfel extinderea colectării selective“ aspune Baboianu.
El este contrazis de Ionuţ Tudorache, de la firma de reciclare JT Grup, care spune că el este dispus să colecteze de oriunde din Deltă, dar primarii au alte preocupări.
„Şi mâine mă duc şi le iau, de jumătate de an stau pe capul lor să fac contract să le iau pet-urile. Probabil că au alte priorităţi“ spune Tudorache.
Între timp, mai exact între simpozioanele şi conferinţele pe tema colectării selective, pet-ul a devenit deja parte din Delta Dunării, fiind omniprezent în pozele turiştilor alături de stuf, de pelicani sau ştiuci.