Vietnamezii care au făcut facultatea în România comunistă, în vizită în ţară după mai bine de 30 de ani FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi vietnamezi care au făcut facultatea în România comunistă, la începutul anilor `80, au venit în vizită în România, la trei decenii distanţă, ca turişti, pentru a revedea locurile tinereţii.

În perioada comunistă, marile centre universitare din România erau înţesate cu studenţi străini. Cei mai mulţi veneau din lumea a treia, din ţări prietene, pe baza unor burse oferite partidelor comuniste. Aşa au ajuns să studieze în România şi vietnamezii Vu Van Huan şi Trinh Quang Kien. Unul la Facultatea de Construcţii din Iaşi, celălalt - la Institutul de Arhitectură din Bucureşti. După studii, la începutul anilor ’80, au plecat acasă. Au revenit după mai bine de 30 de ani, ca turişti.

„Am dorit de mult timp să facem această călătorie, să ne întoarcem în România. Este o ţară care păstrează multe amintiri frumoase, din vremea studenţească. Practic de România se leagă mare parte din formarea şi educaţia noastră“, spune într-o română perfectă Huan, care a fost student la Iaşi.

200 de vietnamezi în România

La finele anilor ‘70, în România au ajuns sute de studenţi din Vietnam, ţară care pe atunci tocmai ieşea din îndelungatul război. „După liceu, am dat examen de admitere la facultate în Hanoi. Am avut un rezultat foarte bun. Pe această bază am fost ales de către stat, mi-au dat o bursă. A existat un tratat semnat de partidele comuniste din România şi Vietnam. Ţările socialiste se ajutau reciproc. România a oferit un număr de burse, iar noi eram aleşi după criterii. Mergeau cei mai buni. În1977, în anul nostru erau 26 de studenţi din Vietnam. Dar mai erau vientnamezi şi la Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Ploieşti – la Petrol şi gaz. Erau atunci în România cam 200 de de studenţi din Vietnam“, a mai spus Huan.

image

Huan şi Kien la Timişoara
 

Plecaţi dintr-o ţară afectată de război, studenţii vietnamezi au fost încântaţi de ce au găsit în România lui Ceauşescu. „România era pentru noi o ţară foarte avansată. Vietnam era subdezvoltată după război. Am găsit altă cultură, alte condiţii, e alt continent“, a afirmat Kien.

„Era o viaţă grea în Vietnam“

După terminarea studiilor, tinerii vietnamezi erau obligaţi să se întoarcă în ţara lor, pentru a pune umărul la reconstrucţia ţării. „Eu am terminat facultatea în 1983, dar am mai stat doi ani în România. Era o viaţă grea atunci în Vietnam. Am mai rămas, pentru doream să mă căsătoresc cu o româncă. Nu a fost prea simplu, aşa că până la urmă m-am întors. Vietnamul este o ţară mult mai dezvoltată acum. Mult mai dezvoltată decât România. Trebuie să vă gândiţi că s-a plecat de jos“, a afirmat Huan. „A fost o decizie grea plecarea, ne-am obişnuit cu viaţa de aici. Am stat atâţia ani. Dar a trebuit să ne întoarcem, până la urmă am fost trimişi de stat“, a completat Kien.

image

Vietnamezii s-au pozat la Catedrală
 

Reveniţi după mai bine de 30 de ani, vietnamezii au remarcat şi schimbările din ţara noastră. „Ţin minte că în Bucureşti, pe Lipscani, era totul dezordonat. Acum este o zonă pietonală, nu mai sunt maşini. Aşa e foarte frumos amenajat. Locurile vechi, istorice, sunt frumoase. Am stat şase ani în Iaşi, s-a schimbat mult. Zona în care e Palatul Culturii e schimbată în bine. E şi curat“, a mai spus Huan.

image


Huan şi Kien au rămas prieteni din perioada studenţiei

Invitaţie de călătorie

Vietnamezii îi sfătuiesc acum pe români să le viteze ţara, pentru că nu vor regreta. „În Vietnam e mult mai ieftin ca în Thailanda. Vă recomand să vizitaţi Vietnam şi nu o spun pentru că sunt vietnamez. Avem multe atracţii turistice. S-a dezvoltat foarte mult şi turismul, litoralul e foarte frumos. Unii au încă impresia veche despre Vietnam, ca o ţară de lumea a treia. Dar nu există diferenţe faţă de Thailanda. Capitala Hanoi este foarte mare, are aproape nouă milioane de locuitori. Mulţi turişti apreciază şi mâncarea vietnameză“, a afirmat Huan. După Timişoara, vietnamezi au plecat spre Sibiu, Sighişoara şi Braşov, iar apoi vor zbura înapoi la Hanoi.

Grupul de turişti vietnamezi a avut parte de o surpriză la Timişoara. Aceştia s-au întâlnit cu un vechi prieten, vietnamez şi el, care a ales să rămână în România. Pham Huy Vien a venit ca student la Politehnica din Timişoara în 1978.

„România şi Vietnam au fost două ţări prietene. Am ajuns aici pentru că am avut medie mare. Am învăţat bine şi m-au ales. Eu sunt dintr-o provincie de lângă Marea Chinei“, spune Pham. El povesteşte că la 16 ani a fost luat în armată şi a participat activ la războiul din Vietnam. „Un alt criteriu pentru care am fost ales pentru bursă a fost că am participat la război. Am fost pe front. Am fost şi în Cambogia. Mi-am făcut datoria faţă de ţară. Pot să spun că mulţi colegi de trupă au murit, eu am scăpat. Am venit de la război în România, a fost totul ca un vis“, a mai spus reşiţeanul Pham.

image

Pham trăieşte la Reşiţa
 

A devenit bănăţean

După studii, Pham s-a căsătorit cu o româncă şi s-a mutat la Reşiţa. „Am fost repartizat la Intreprinderea de Construcţii Caraş-Severin. Pot să spun că mi-am adus atribuţia la realizarea blocurilor din Reşiţa, ca inginer în biroul de proiectare. Pe viitoarea soţie am cunoscut-o la o nuntă. Am avut peţitori. Ne-am înţeles până la ora actuală, avem un băiat de 34 de ani, care lucrează ca inginer“, a afirmat Pham, care are la Reşiţa şi o mică afacere.

image


Florentin Pham (cu nr.17) are contract cu Steaua FOTO www..steaua.com
 

Pham mai are un frate în România, care trăieşte în Bucureşti. Nepotul lui, de 20 de ani, este fotbalist legitimat la echipa Steaua II. Florentin Phạm-Huy Tien a făcut junioratul la Juventus Bucureşti şi a făcut parte şi din lotul României de junior.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite