VIDEO Cum pot deveni jaluzelele extrem de periculoase pentru copii. Campania de informare derulată la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
jaluzele copii FOTO Adevarul

Sistemele de acţionare a jaluzelelor care conţin şnururi s-au dovedit de-a lungul timpului a fi extreme de periculoase pentru copii, în special pentru copiii mai mici de trei ani. Pentru a atrage atenţia asupra acestor riscuri, în urmă cu doi ani la nivel mondial a fost derulată şi o campanie de informare şi prevenire.

Un obiect casnic care pare la prima vedere total inofensiv s-a dovedit a fi extreme de periculos pentru copiii mai mici de trei ani. E vorba de şnururile pentru acţionarea jaluzelelor de la ferestre. Specialiştii atrag atenţia că micuţii, în special copiii sub trei ani sunt expuşi riscului de strangulare prin obturarea căilor respiratorii. De asemenea, copiii strangulaţi cu şnurul pentru jaluzele riscă, din cauza privării de oxigen, să sufere afecţiuni neurologice, iar dacă nu se intervine în două până la trei minute poate intervene decesul.

Pentru prevenirea accidentelor cauzate de şnururile pentru jaluzele, în urmă cu doi ani, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a derulat la nivel mondial, o campanie de informare referitoare pe această temă. În cadrul campaniei s-a arătat că incidentele au implicat copii cu vârsta de până la 9 ani, dar cel mai adesea au apărut la copii cu vârsta sub 3 ani. „Strangularea a avut loc cel mai adesea în dormitoarele copiilor şi în camerele de zi, zone percepute în general ca fiind în siguranţă”, arătau organizatorii campaniei.


Specialiştii atag atenţia că pentru evitarea accidentelor care pot fi provocate de şnururile pentru jaluzele şi cărora pot să le cadă victime copiii, e nevoie de un set de măsuri preventive:

  • examinaţi jaluzelele pe toate părţile componente
  • nu aşezaţi paturi şi mobilier aproape de ferestre deoarece copiii se pot urca pe ele şi pot avea acces la corzi
  • utilizaţi jaluzele fără cablu sau inaccesibile mici
  • asiguraţi-vă regulat că şnururile nu sunt la îndemâna copiilor mici şi nu pot forma bucle periculoase
  • rotiţi cablurile în sus sau utilizaţi un dispozitiv pentru prinderea lor la înălţime  (şuruburi de prindere, cleme sau cravate care sunt uşor accesibile)

Potrivit OECD, campania de prevenire s-a dovedit una de succes, fiind implicate următoarele ţări: Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Croaţia, Cipru, Finlanda, Franţa, Islanda, Israel, Japonia, Coreea, Letonia , Malta, Mexic, Peru, Portugalia, Elveţia, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite