VIDEO Cât îl costă pe fiecare părinte incompetenţa celor care au lăsat copiii fără manuale: „O estimare la prima vedere arată un cost de 136 de lei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Corla, învăţătoare la Şcoala Generală numărul 16 din Timişoara, trebuie să se descurce fără manualele de la Ministerul Educaţiai, salvarea fiind tot părinţii
Ana Maria Corla, învăţătoare la Şcoala Generală numărul 16 din Timişoara, trebuie să se descurce fără manualele de la Ministerul Educaţiai, salvarea fiind tot părinţii

Ploaia şi lipsa manualelor pentru clasa întâi şi a II-a au bulversat începtul de an şcolar şi în Timiş. În timp ce micuţii fără manuale chicoteau şi se bucurau de începerea noului an şcolar şi revederea colegilor, pe holuri părinţii se chinuiau să găsească soluţii pentru a rezolva, din bani proprii, problema manualelor pentru copii. Aceeaşi părinţi care au suportat şi costurile pentru renovarea clasei.

Ca în toate şcolile din ţară, clopoţelul a sunat şi la Şcoala Generală 16 din Timişoara, o unitate de învăţământ din centrul oraşului, foarte bine cotată. Conducerea şcolii a făcut toate pregătirile pentru deschiderea oficială în curtea şcolii, dar ploaia a dat planurile peste cap. Probabil cel mai fericit a fost prefectul Eugen Dogariu, reprezentantul Guvernului în teriroriu care trebuia să participle la eveniment şi să le explice părinţilor şi profesorilor de ce nu a fost în stare Guvernul să le pună pe băncuţele elevilor de clasa întâi şi a II-a manualele după care vor învăţa.

În lipsa unei clasice festivităţi de deschidere, copiii însoţiţi de părinţi au mers în sălile de clasă unde doamnele învăţătoare nu au putut evita subiectul sensibil al lipsei manualelor. „Am înţeles că urmează să se soluţioneze problema licitaţiei, dar nu se ştie când. Împreună cu părinţii am decis să achiziţionăm auxiliare didactice care să ne ajute până vor sosi manualele. Practic am înlocuit cele trei manuale pe care le aşteptăm. Sperăm să sosească manualele cât de repede pentru că este greu să improvizezi, mai ales la clasa întâi. Termenul limită până la care ar trebui să ajungă manualele este vacanţa din luna noiembrie. O lună şi jumătate ar fi arhisuficient astfel încât să poată fi distribuite manualele”, a declarat Ana Maria Corla, învăţător la clasa întâi.



În timp ce doamnele învăţătoare le spun bun venit elevilor, pe hol starea de spirit a părinţilor este diferită. Unii dintre ei nu ştiu nimic despre problema manualelor, în timp ce alţii ştiu ceva, dar nu ştiu cum se rezolvă problema. Cei mai implicaţi au luat deja initiativa şi au întocmit liste cu părinţii care vor să cumpere materiale auxiliare. „Astăzi avem prima şedinţă cu părinţii în care vom stabuili împreună cu doamna învăţătoare în care vom stabili cum vom proceda. Cel mai probabil vom face la fel ca anul trecut. Vom cumpăra materialele. O estimare arată că pentru fiecare copil costul este de 136 de lei. Sunt unii părinţi care nu îşi permit. Cu ajutorul doamnei învăţătoare se fac fişe în aşa fel încât să ajungă la toţi copiii”, a declarat Oana Gracea, mama unui elev de clasa a II-a. „În clasa a doua copiii au un test, iar dacă manualele vor veni mai târziu. O alternativă este să plătim din banii nostril. Ce să facem? Avem de ales?”, a mai declarat tatăl unui elev de clasa a doua.

Sala de clasă renovată din banii părinţilor

Pentru ca elevii să poată avea condiţii decente mai multe săli de clasă au fost renovate, dar tot din banii părinţilor. Unul dintre părinţi, care a preferat să rămână anonim, a spus că renovarea clasei a costat aproximativ 400 de lei de copil. „Am primit o sală de clasă normală. Părinţii s-au mobilizat. Dulăpioarele erau achizioţionate, iar cu ce s-a cumpărat anul acesta ne-am reamenajat sala. Nu au fost voci care să nu fie de acord pentru că o parte din lucruri erau deja achiziţionate”, a mai declarat învăţătoarea Ana Maria Corla. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct al judeţuţui Timiş, Cornel Petroman, părinţii pot contribui acolo unde vor la renovarea sălii de curs, dar fondul clasei este strict interzis.  

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite