Soluţia sârbilor pentru şmecherii vitezomani care aduc moartea pe şosele: închisoare
0Poliţia sârbă a găsit o soluţie pentru a-i disciplina pe şmecherii de pe şosele. Din 12 iunie 2010, cetăţenii români pot călători în Republica Serbia doar cu buletinul, dar trebuie să fie atenţi cum circulă.
Turiştii români care tranzitează Republica Serbia spre locurile de vacanţă din Grecia, Croaţia sau Muntenegru trebuie să fie foarte atenţi cum conduc. Poliţia rutieră a vecinilor aplică la sânge noua lege privind siguranţa circulaţiei, care a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut. Cei care depăşesc viteza legală în această ţară pot fi sancţionaţi cu închisoare de la 15 la 60 de zile.
„Când conducătorul auto periclitează siguranţa celorlalţi colegi din trafic, are un comportament care contravine reglementărilor legislative sau este recalcitrant riscă închisoarea”, a declarat Dragomir Radenkovici, consulul general al Republicii Serbia la Timişoara.
Vezi galerie foto cu poliţiştii vecini în acţiune
Lista încălcărilor
Conducerea în stare de ebrietate cu mai mult de 2 la mie alcool în sânge, depăşirea vitezei legale cu mai mult de 70 km/h în localităţi, depăşirea vitezei legale cu mai mult de 80 km/h în afara localităţii, depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 km/h în localităţi, în zonele cu viteză limitată la 30 km/h sau în apropierea şcolilor, neoprirea la trecerea de pietoni când semaforul este pe roşu sau la semnul agentului de circulaţie, atunci când pe trecere se află cel puţin un pieton sunt câteva dintre încălcările care pot atrage arestarea.
„Şoferii trebuie să fie foarte atenţi la schimbările legislative care au avut loc în Serbia. În localităţi s-a redus viteza legală de la 60 km/h la 50 km/h, iar în afara localităţii, de la de la 90 km/h, la 80 km/h. Problema este că nu au fost schimbate peste tot indicatoarele rutiere şi mulţi o păţesc”, a mai spus Radenkovici.
Pe autostradă, limita de viteză este de 120 km/h. Amenzile pentru depăşirea vitezei legale sunt între 30 şi 500 de euro. Parcarea neregulamentara poate atrage ridicarea acestuia şi implica plata unei amenzi cuprinse între 100 şi 250 euro.
Depistaţi cu „pistolul”
Poliţiştii sârbi îi vânează pe şoferi cu „pistoale” radar. „Eşti tentat să mergi cu viteză mare din cauza drumurilor bune şi libere. Recent am revenit din concediu şi am observat pe drumurile din Serbia semnele cu limita de viteză 60 km/h, fără să ştiu că viteza maximă este 50 km/h”, a declarat timişoreanul Valentin Matei.
Cetăţenii români trebuie să ştie că este interzisă deţinerea şi utilizarea de dispozitive de tip antiradar. „Au fost foarte multe accidente în Serbia. S-a redus mult numărul lor după introducerea noii legi”, a mai spus consulul Dragomir Radenkovici.