Procesul şpăgilor de la vama Moraviţa începe după mai bine de un an de la descinderile cu elicoptere

Procesul şpăgilor de la vama Moraviţa începe după mai bine de un an de la descinderile cu elicoptere

Doar spectacolul a mai rămas din acţiunile din vămi

În luna februarie a anului trecut, aproape 150 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost reţinuţi şi duşi cu elicopterele la Bucureşti. După mai bine de un an de la operaţiune, procesul încă nu a început, primele termene fiind programate peste o lună.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai mare anchetă desfăşurată vreodată în vămile din Vestul ţării a dus la încătuşarea a 140 de poliţişti de frontieră şi vameşi. Fiind un dosar complex, procurorii l-au împărţit în două loturi. „Moraviţa 1” a fost trimis în judecată în luna iunie a anului trecut, la Curtea de Apel Timişoara. Competenţa acestei instanţe a fost atrasă de ofiţerul de poliţie judiciară Lilian Matei, fiul fostului senator PSD, Viorel Matei. Avocatul lui Matei a invocat excepţia de necompetenţă a Curţii de Apel Timişoara, iar dosarul a fost trimis la Tribunalul Timiş. Şi judecătorii de aici şi-au declinat competenţa, astfel că dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii de aici au stabilit că instanţa competentă să judece dosarul este Curtea de Apel Timişoara. Primul termen al procesului pe fond din dosarul „Moraviţa 1” este programat în 9 aprilie.

La puţin timp după trimiterea în judecată a dosarului „Moraviţa 1”, au fost deferiţi justiţiei şi poliţiştii de frontieră şi vameşii din lotul Moraviţa 2. Traseul acestui dosar a fost identic cu al „fratelui” mai mare. În primă fază, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, apoi la Tribunalul, iar mai apoi la Curtea Supremă pentru judecarea conflictului negativ de competenţă. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit că tot Curtea de Apel Timişoara este instanţa competentă să judece acest dosar.

citeste totul despre: