Nepotul lui Sever Bocu a vizitat închisoarea unde şi-a găsit sfârşitul marele bănăţean VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Georgescu semnează în cartea de oaspeţi de la Sighet SURSA: Vestul
Peter Georgescu semnează în cartea de oaspeţi de la Sighet SURSA: Vestul

Peter Georgescu trăieşte în Statele Unite ale Americii şi a revenit în România, alăîturi de familia sa, pentru a face o vizită la Memorialul de la Sighet. El a trecut şi prin Timişoara.

Peter Georgescu a ţinut să viziteze şi Timişoara, iar printre locurile văzute de el au fost Catedrala, Opera, Mitropolia şi pieţele din zona centrală. Principalul motiv pentru care a venit în România a fost însă vizita la Memorialul de la Sighet, loc de tristă amintire, pentru că aici şi-a găsit sfârşitul bunicul său, Sever Bocu. Peter Georgescu a văzut şi Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmaţiei, acolo unde a fost aruncat trupului lui Bocu, fără să i se pună măcar o cruce.

Peter Georgescu, acum în vârstă de 73 de ani, este unul dintre cei doi nepoţi ai lui Sever Bocu, mama sa, Lygia, fiind fiica lui Sever Bocu. Fratele său, Costa, a murit în urmă cu câţiva ani.

A ajuns în America la schimb cu un spion rus

Peter Georgescu s-a născut în 1939 în România. Părinţii săi, Rică Georgescu (directorul Standard Oil din Ploieşti) şi mama sa Lygia au făcut, în 1947, o vizită în New York, de unde nu li s-a mai permis să se întoarcă în România, fiind consideraţi duşmani ai poporului. Petre şi Costa au ajuns în grija bunicilor, Sever şi Marilena, la Lipova.

În 1951 Sever Bocu a fost arestat şi întemniţat de comunişti. Peter, Costa şi bunica lor au fost duşi în estul ţării, unde erau obligaţi să muncească din zori şi până seara. În 1954, în urma intervenţiei Guvernului SUA, după ce povestea lui Rică Georgescu a făcut înconjurul lumii. În schimbul celor doi copii, Peter şi Costa, americanii au fost nevoiţi să cedeze un spion rus, care a fost trimis în URSS.

Peter Georgescu a ajuns în America la vârsta de 15 ani, iar după terminarea studiilor a primit un post la renumita agenţie de publicitate Young & Rubicam. Astăzi trăieşte la New York, fiind membru în consiliul de administraţie în mai multe companii cunoscute din America.

Cine a fost Sever Bocu

Sever Bocu s-a născut în comuna Şiştarovăţ, lângă Lipova, la 19 noiembrie 1874. A fost membru al Comitetului celor Doisprezece (principalul organism de conducere a românilor refugiaţi din Transilvania). Comitetul va redacta Declaraţia de război împotriva Austro-Ungariei pentru a alipi Ardealul la România. Convins de importanţa unităţii românilor, merge la Paris, în toamna lui 1918, alăturându-se delegaţiei române la Conferinţa de Pace, pentru a obţine recunoaşterea internaţională a Marii Uniri. Va fi consilier tehnic pe lângă delegaţie, în problemele integrităţii Banatului istoric.

În perioada interbelică, a înfiinţat, la Timişoara, cotidianul Vestul. A fost una dintre publicaţiile de anvergură din această parte a ţării, în paginile căreia s-a reflectat dorinţa de libertate decizională a bănăţenilor. A fost ales, pentru prima dată, deputat în Parlamentul României, în 1921. Va fi reales de nouă ori de către bănăţeni, datorită intransigenţei cu care a susţinut cauza acestora. În primul guvern condus de Iuliu Maniu, în 1928, Sever Bocu este numit Ministru al Banatului, fără portofoliu.

După reorganizarea administrativă făcută de noua guvernare, ajunge la putere Guvernul condus de Nicolae Iorga. Sever Bocu, în total dezacord cu politica de la centru, subliniază incorectitudinea sistemului centralizat.

Astfel, în ziarul Vestul, în 16 mai 1931, îi apare un articol remarcabil, intitulat “Popor din Banat, trezeşte-te!”, în care arată cât de nedrept este tratamentul care i se administrează Banatului, cât este de marginalizat şi cum îi sunt ignorate necesităţile şi dorinţele.

Bocu este unul dintre principalii „responsabili” pentru: întemeierea Universităţii de Vest, reînfiinţarea Mitropoliei Banatului. A încurajat mereu buna înţelegere între românii de diferite etnii din Banat, afirmarea forţelor locale şi posibilitatea de a decide în plan local.

Drept urmare, autorităţile comuniste l-au considerat un pericol pentru procesul de impunere a sistemului politic totalitar. Sever Bocu a fost sprijinit de bănăţeni, fiind ales unic deputat din judeţul Timiş-Torontal, în 1946. Nu va lua parte la lucrările Parlamentului constituit, acuzând autorităţile comuniste de fraudă electorală. Sever Bocu a fost arestat pe 6 mai 1950, a fost întemniţat la Sighet, de unde a trecut la cele veşnice în 21 ianuarie 1951.

Sever Bocu a pledat pentru descentralizarea administrativă şi economică, observând că un centralism puternic nu a adus decât deservicii Banatului, care era mereu defavorizat.

Un documentar premiat


Vasile Bogdan a realizat în 1999 documentarul intitulat “Un destin zbuciumat”, care a primit premiul cel mare la Festivalul “Tele Vest”.  “E important să arătăm tuturor cât mai multe despre Banat și bănățeni. Unii spun despre noi că suntem <ăia cu cămara plină>. E cazul să le arătăm că suntem și cu capetele pline și gândim”, a spus Vasile Bogdan. Documentarul se bazează pe o scrisoare testament lăsată de Sever Bocu pentru nepoții săi, dând sarcina ca ei să ducă mai departe lupta începută de el. În film apare în premieră Petre Georgescu, care pe final vorbeşte şi în română.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite