EXCLUSIV O anchetă a Guvernului ţintită pe mafia imobiliară ajunge la procurori cu funcţii de conducere în sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venit la Timişoara pentru a verfica modul în care clanurile de rromi au pus mâna pe imobile importante din centrul oraşului, Corpul de Control al Guvernului a descoperit fapte care confirmă o legendă urbană. Printre cei care au cumpărat apartamente la preţuri derizorii de la primărie, deşi, potrivit unor surse judiciare, nu ar fi avut acest drept, se numără şi procurori care deţin în momentul de faţă funcţii de conducere în sistem.

Clanurile de rromi din Timişoara au pus mâna în ultimii 20 de ani pe zeci de imobile din centrul Timişoarei, acţionând de multe ori prin teroare şi ilegalităţi. Cazurile în care s-a acţionat ferm împotriva mafiei imobiliare au fost puţine, iar în unele cazuri în care au fost totuşi deschise dosare, acestea s-au blocat prin diferite sertare sau sunt încă în instanţă. Lipsa de fermitate a autorităţilor Statului în domeniu poate fi explicată şi prin descoperirile făcute recent de Corpul de Control al Guvernului, venit la Timişoara să ancheteze retrocedările din ultimii 20 de ani.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, mai multe documente descoperite la primăriei arată că printre cei care au cumpărat la preţuri de nimic case de la Stat, în condiţii dubioase, sunt şi procurori cu funcţii de conducere în sistem. „Este voinţă politică pentru ca lucrurile să meargă până la capăt”, susţine viceprimarul Traian Stoia, care a refuzat să ofere mai multe detalii. Surse guvernamentale au declarat, însă, că iţele afacerilor cu case vândute pe Legea 112 duc spre cel puţin doi procurori cu funcţii importante.

Sursele „Adevărul” susţin că totul a început în 1995, când a fost aprobată legea 112, care permitea vânzarea apartamentelor aflate în proprietatea Statului către chiriaşii care le ocupă. Legea prevede clar că apartamentele pot fi vândute „numai chiriaşilor care, având un contract de închiriere valabil încheiat, ocupau apartamentele la data intrării în vigoare a legii”. Cu toate acestea, Primăria Timişoara a vândut apartamente şi persoanelor care au încheiat contracte de închiriere mult după intrarea în vigoare a legii. Printre beneficiari aflându-se şi procurorii amintiţi.

Un document intrat în posesia „Adevărul” arată că vânzările unor apartamente către procurorii care nu erau chiriaşi la intrarea în vigoare a legii s-a făcut în baza unei note a Comisiei de Aplicare a Legii 112, act emis în iulie 1998 şi semnat de mai mulţi „grei” ai Primăriei Timişoara. În şedinţa din întâi iulie 1998, comisia a hotărât, în ciuda legii, să se vândă locuinţe şi acelora care nu erau chiriaşi la momentul intrării în vigoare a legii. Decizia a fost motivată prin faptul că „există precedente” (Foto - facsimil).



„Poate au fost precedente, dar au fost nelegale. Probabil că dacă nu erau revendicate imobilele respective puteau fi vândute în baza Codului Civil, dar pe Legea 112 în niciun caz, dacă nu erau chiriaşi la momentul intrării în vigoare a legii”, a declarat un avocat timişorean. 
Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu susţine că nu ştie nimic despre descoperirile Corpului de Control, dar dacă vânzările s-au făcut ilegal, casele trebuie să reintre în proprietatea Primăriei Timişoara. 

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite