Cum s-a răzbunat un poliţist pe şoferul care l-a avertizat că merge cu farurile pentru ceaţă aprinse. Motivul găsit de agent pentru amendarea şoferului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dosar din arhiva instanţei scoate la iveală modul în care un poliţist, avertizat de un şofer că merge cu proiectoarele de ceaţă aprinse, s-a răzbunat pe şofer amendându-l pentru că a sunat la 112.

Un dosar din arhiva Judecătoriei Timişoara scoate la iveală un caz interesant în care şoferul unui BMW a fost amendat pentru că a sunat la 112, după ce l-a avertizat pe un poliţist că merge cu proiectoarele de ceaţă aprinse. Incidentul a avut loc în septembrie 2017. Şoferul, aflat la volanul unui BMW, a mers în paralel cu un echipaj de Poliţie, avertizându-l pe poliţistul de la volan că merge cu farurile pentru ceaţă aprinse.

Timişoreanul susţine că poliţistul i-ar fi spus că dacă are maşină de 20.000 de euro nu înseamnă că trebuie să fie şmecher şi l-a tras pe dreapta. După ce i-a verificat toate documentele, inclusiv dacă are triunghi şi trusă medicală, găsind totul în regulă, poliţistul i-ar fi spus şoferului să aştepte în maşină. Pentru că situaţia a degenerat, şoferul a sunat la 112, cerând intervenţia unui alt echipaj de Poliţie.

De la 112 i s-a făcut legătura la Poliţia Municipală Timişoara, de unde i s-a transmis că o să se ia legătura cu agenţii de poliţie care l-au oprit şi situaţia se va calma. Şoferul mai susţine că în momentul în care a văzut că a sunat la 112, poliţistul i-a transmis că o să îl amendeze pentru folosirea abuzivă a sistemului de urgenţă. Timişoreanul a mai arătat în instanţă că după aproximativ 25 de minute de aşteptat în maşină să îi fie întocmit procesul-verbal a ieşit afară să aprindă o ţigară, iar unul dintre agenţii de poliţie i-a comunicat faptul că îi va lua permisul pentru că nu a ascultat indicaţiile sale şi să urce în maşină.

Astfel, soţia şoferului a sunat din nou la 112. De la serviciul 112 s-a făcut legătura iar la Poliţia Timişoara, de unde i s-a comunicat petentului să nu mai sune pentru că nu vor trimite pe nimeni, şi chiar mai mult i se va aplica o amendă. În final, şoferul a primit amendă pentru folosirea abuzivă a sistemului de urgenţă.

În primă instanţă, Judecătoria Timişoara, a anulat amenda, arătând că amenzile pentru apelarea abuzivă a numărului de urgenţă 112 se face pe baza datelor furnizate de administratorul SNUAU, raport care nu există în cazul de faţă. Pe de altă parte, au arătat judecătorii, apelul şoferului la 112 nu a fost unul abuziv.

„Instanţa reţine faptul că în sarcina petentului a fost reţinută apelarea falsă a numărului 112. Totodată, instanţa reţine faptul că petentul a susţinut că a apelat la serviciul 112 pentru că a văzut că situaţia degenerase. Potrivit declaraţiei martorului asistent, dată în faţa instanţei, petentul purta la momentul incidentului o discutie aprinsă cu unul din agentii de poliţie. În considerarea faptului că oricine are de reclamat o faptă/o persoană poate apela serviciul de urgenţă 112, instanţa reţine faptul că alertarea falsă a acestui din urmă serviciu urmează a fi constatată de către un agent constatator, în baza datelor furnizate de către administratorul SNUAU , şi nu de către persoana reclamată prin acest apel”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie a depus apel, la Tribunalul Timiş. Judecătorii de aici au admis apelul, menţinând amenda aplicată şoferului. Judecătorii au arătat că poliţistul îl putea amenda pe şofer pentru folosirea abuzivă a serviciului de urgenţă, chiar şi în lipsa unui raport al administratorului SNUAU.

„Prima instanţă în mod netemeinic a reţinut că art. 32, alin. 2 din OUG 34 din 2008 condiţionează aplicarea sancţiunii contravenţionale de comunicarea datelor furnizate de administratorul SNUAU, întrucât această normă legală prevede o excepţie de la regula constatării contravenţiei de către agentul constatator în mod direct. Această contravenţie se săvârşeşte de regulă, prin apelarea de către o persoană a serviciului de urgenţă 112, fără ca un agent constatator să fie de faţă când persoana efectuează apelul. Astfel legea dă posibilitatea ca un agent constatator să aplice sancţiunea contravenţională pe baza datelor furnizate de administratorul SNUAU. În cazul în care agentul de poliţie observă în mod direct contravenţia şi identifică persoana care apelează în mod nejustificat serviciul de urgenţă 112 nu mai este necesară furnizarea datelor de către administratorul SNUAU”, se arată în sentinţa Tribunalului Timiş.

Potrivit judecătorilor, apelarea în mod abuziv a serviciului de urgenţă 112 a fost confirmat şi de martorii audiaţi, „care nu au constatat că petentul se afla în vreo stare de necesitate, precum şi din susţinerile petentului care a declarat că motivul pentru care a apelat serviciul de urgenţă a fost acela că a fost ţinut prea mult de către agenţii de poliţie care efectuau controlul”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite