PORTRET: Radu Bandula umple cu puncte permisele şoferilor
0Permisele de conducere suspendate, precum şi amenzile, trec prin mâinile poliţistului care le introduce în baza naţională de date a Poliţiei Române.
PROFIL
Născut. 24 august 1968, Huedin, Cluj.
OCUPAŢIE. Agent al Poliţiei Rutiere Timiş.
Studii. Liceul Industrial „Ion Mincu”.
Familie. Căsătorit, are o fiică de 12 ani, Miruna.
Din 2005, când Poliţia Română a pus la punct o bază de date naţională în care să fie introduse toate sancţiunile şoferilor din ţară, Radu Bandula a pedepsit zeci de mii de conducători auto care au fost prinşi încălcând legislaţia rutieră pe şosele din Timiş. În fiecare zi, agentul Radu Bandula introduce în baza de date sute de amenzi aplicate de agenţii din teren.
Regele sancţiunilor din baza de date
„Aici se strâng amenzile pentru circulaţie date de poliţiştii din întreg judeţul, inclusiv de poliţiştii de frontieră. Ele se introduc în baza de date şi fiecare şofer care a greşit în trafic începe să aibă o istorie scrisă la Poliţia Rutieră. Este cazierul auto, cu toate amenzile, toate sancţiunile, eventuale dosare penale, pedepse, condamnări”, a spus agentul Radu Bandula, care lucrează la Compartimentul Implementări şi Gestionare Abateri din cadrul Poliţiei Rutiere Timiş. Punctele de penalizare pentru fiecare amendă se adună în sistem, iar după mai multe amenzi, dacă şoferul ajunge la 15 puncte penalizare în decurs de şase luni, poliţiştii de la Rutieră îi trimit acasă o somaţie, iar acesta trebuie să îşi predea singur permisul de conducere. „Sunt mii de amenzi, zeci de mii în fiecare an. Cele mai multe dintre amenzi sunt pentru centură, convorbirile la telefonul mobil, viteză, opriri neregulamentare sau pentru că nu folosesc luminile de întâlnire”, a mai spus agentul Radu Bandula.
Face colecţie cu permisele şoferilor băuţi
Poliţistul ia zilnic la puricat între 20 şi 40 de permise de conducere, luate pentru 30, 60 sau 90 de zile de la şoferii care s-au întâlnit cu poliţiştii de la Rutieră. „Cele mai multe permise se iau pe loc pentru neacordări de prioritate finalizate cu tamponări, depăşiri neregulamentare, neacordarea de prioritate pietonilor sau pentru că şoferii trec pe roşu sau circulă cu viteze care depăşesc cu 50 de km/oră limita de viteză”, a precizat poliţistul. Radu Bandula a intrat în Poliţie în 1990 şi spune că şi-a dorit întreaga viaţă să ajungă în rândul forţelor de ordine. Câteva luni a fugit după hoţi, fiind la compartimentul de ordine publică.
De la hoţii de butelii, la şoferii băuţi din trafic
„În acea perioadă erau la modă buteliile, dar şi alte furturi. Hoţii au crezut că dacă a căzut comunismul, puteau fura ca în codru”, a mai spus agentul de la Rutieră. Ulterior a ajuns la Poliţia Rutieră Timişoara. A lucrat zi de zi pe stradă, în trafic, mergea la accidente rutiere şi dădea amenzi. Radu Bandula spune că şoferii timişoreni au mai mult bun simţ şi sunt mai civilizaţi decât cei din alte regiuni ale ţării şi că cei mai mulţi şoferi băuţi nu comentează când sunt prinşi de poliţişti.
„Totul depinde de temperamentul şoferului. Dacă este relaxat, se poate discuta cu el. Sunt puţini care se enervează când sunt prinşi băuţi”, a mai spus
poliţistul.
Întrebări şi răspunsuri
Care este cel mai groaznic moment pe care l-ai trăit pe stradă?
Am fost la un accident rutier în care a murit o fetiţă de şapte ani. Eram de mult timp în poliţie, dar nu am putut să rezist la accidentul acela. Tatăl ei a luat o curbă, s-a deschis uşa de la maşină şi fetiţa a căzut pe trotuar şi a murit. A fost o scenă înfiorătoare. Nu o să pot să mi-o scot din cap niciodată.
Care a fost cea mai ciudată reacţie a unui şofer prins băut la volan?
Au fost cu zecile. Ţin minte că un şofer, care era angajat al Armatei şi conducea băut, şi-a încolăcit maşinile în volan şi s-a blocat acolo. Am reuşit să-l scoatem din maşină cu mari eforturi.
Ce-i place
„Îmi plac oamenii din România care sunt plini de viaţă, spontani şi ştiu cum să trăiască. Am mai fost prin alte state şi am descoperit că oamenii sunt destul de adormiţi, nu ştiu să îşi trăiască viaţa, să treacă peste greutăţi cu zâmbetul pe buze”, a spus agentul.
Ce nu-i place
„Nu-mi place lipsa de civilizaţie şi de respect de la noi. Nu ştiu ce s-a întâmplat după 1990, dar toate valorile parcă au explodat. Sunt multe specimene, multe experimente genetice, mulţi mutanţi prin societate, iar bunul simţ parcă a dispărut. Sper că, în timp, această situaţie să se remedieze”, a declarat Radu Bandula.