Timişoara: PORTRET / Maria Pap a pus monopol pe micii de la malul Timişului
0Femeia este primul afacerist care încearcă să facă bani de pe urma timişorenilor care părăsesc oraşul pentru a face plajă la Şag.
PROFIL
Născută - 29 iunie 1958, Timişoara
Experienţă - Patron de rulotă pe malul râului Timiş
Familie - Căsătorită, are un copil
Maria Pap s-a lansat în afaceri pe malul râului Timiş în urmă cu cinci săptămâni, după ani în şir în care a fost exasperată că nu îşi putea cumpăra nimic de pe plajă.
„M-am săturat să vin de fiecare dată la Şag, la plajă, şi să fiu încărcată de bagaje, de mâncăruri, de sucuri şi alte alimente. Iar de fiecare dată când uitam ceva trebuia să mergem până în sat sau să ne întoarcem la Timişoara. Pierdeam timp, nu prindeam soarele şi ne enervam. Ce mai, ne omora cheful toată pregăteala. Şi am spus că pot să aduc mâncarea clientului aici, pe plajă”, a spus primul patron care şi-a amplasat buticul la malul apei, la Şag.
Clienţi tineri
Zi de zi, ea serveşte timişorenii care preferă malul râului în locul ştrandurilor fiţoase din Timişoara. „Oamenii care vin aici, fie că sunt din Timişoara, Şag sau Jebel, nu sunt fiţoşi, nu au nasul pe sus, dar au pretenţia normală şi decentă să fie bine serviţi şi preţurile să fie acceptabile”, a mai spus tanti Maria, cum au ajuns să o cunoască toţi tinerii care îşi petrec vacanţa la baie la Şag. Este primul an în care Maria Pap, care s-a ocupat cu vânzarea de haine, a hotărât să îşi investească banii într-o afacere sezonieră, deşi criza bagă în pământ micile afaceri. Femeia s-a dus cu un cunoscut în Germania, de unde a cumpărat o rulotă cu toate dotările.
„Am dat aproape 4.800 de euro pe ea. Însă are tot ce îi trebuie. A trebuit să o înmatriculez în România. Am obţinut şi autorizaţie pentru ea. Are tot ce îi trebuie pentru a întreţine afacerea”, a mai spus tanti Maria, în timp ce frăgezea nişte mici pentru clienţii care făceau coadă la bufetul ei aşezat în inima câmpului. Ea şi-a amplasat rulota la aproximativ 100 de metri de plajă. Aceasta este alimentată de un generator electric, care întreţine atmosfera sub 0 grade Celsius în camera frigorifică, unde sunt păstrate alimentele şi băuturile răcoritoare.
„Sunt primul afacerist de pe plajă. Clienţii m-au primit bine. Cei în vârstă vin cu mâncare de acasă, pentru că aşa s-au obişnuit. Cei tineri s-au adaptat repede şi nu se mai chinuie cu grătarele pe plajă. Vin direct la mine. Dacă treaba merge bine, se vor lăsa şi cei vârstnici de muncă şi vin la mâncarea lu’ tanti Maria”, a mai spus femeia.
Natura îi pune piedici
Ea a adus pe câmp şi câteva scaune şi bănci, pe care le-a acoperit cu un cort, sub care să îşi adăpostească clienţii. Din păcate, vremea nu a prea ţinut cu tanti Maria, iar vijeliile i-au pus cortul la pământ. „Furtuna de sâmbătă mi-a rupt cortul. Eu am venit de cinci săptămâni, însă au fost mai mult ploi. Sper ca vremea să ţină cu mine până la toamnă. Atunci o să trag linie să văd dacă ies pe plus sau pe minus”, a mai spus afacerista de pe plajă.
Întrebări şi răspunsuri
La ce sumă ajung încasările în fiecare zi?
Pot să spun că în ziua cea mai puţin profitabilă am vândut marfă de 15 lei. Iar cel mai mult am vândut marfă de 400 de lei în fiecare zi. Este un început.
Hoţii nu au încercat să dispară până acum cu rulota?
Ea se încuie foarte bine, e ca un tanc. Nu intră nimeni în ea. Dar în România trebuie să te asiguri de două ori. Nu am avut hoţi. Însă nu pentru că am încredere în oameni, ci pentru că am pe cineva care păzeşte rulota.
Ce-i place
„Îmi plac hainele. Banii i-am câştigat din afaceri cu haine. Am adus, am importat, m-am descurcat. Acum fac comerţ pe malul Timişului. E o afacere de sezon. La toamnă mă apuc iar de comerţ cu haine“, a spus Maria Pap.
Ce nu-i place
„Nu îmi place când oamenii nu sunt politicoşi şi când nu îţi respectă munca. Există mai mulţi oameni de treabă aici pe malul apei, decât în jungla din oraş“, a spus Maria Pap.