VIDEO Alpinistul Horia Colibăşanu începe expediţia de risc din Himalaya
0Timişoreanul Horia Colibăşanu a plecat împreună cu colegii săi spre cel mai periculos vârf de peste opt mii de metri. Alpinistul a avut parte până acum de teste riscante din parte zeilor himalaieni care i-au pus la încercare ambiţia şi tenacitatea.
Horia Colibăşanu şi ceilalţi alpinişti străini cu care a pregătit expediţia „Slatina – Annapurna 2010” au început să urce spre vârful celui mai întârjit munte din Himalaya. Este ultima parte a proiectului la care s-au înhămat patru alpinişti profesionişti. „Mă simt foarte bine. Sunt sănătos, sunt aclimatizat şi pregătit. După urcarea pe Pumori (un vârf spre care Horia a urcat pentru aclimatizare ) ne-am odihnit şi acum plecăm spre Annapurna”, a spus Horia Colibăşanu.
Probe eliminatorii
Alpinistul a avut parte de tot felul de surprize în ultimele două săptămâni. Toţi cei patru coechipieri au stabilit că înainte de urcarea pe „muntele morţii” trebui să-şi încerce puterile pe un munte mai mic, dar care presupune efort, tehnică şi îndemânare şi au ales vârful Pumori, care este foarte aproape de ţinta lor.
Când au ajuns într-unul din punctele unde au vrut să-şi monteze corturile s-au trezit cu „o ploaie” de pietre. „Am prins câteva căderi de pietre, care mi-au adus aminte de un joc din copilărie: Raţele şi Vânătorii, dar din păcate nu la fel de amuzant, pentru că am cam încasat-o fiecare din noi. Se tot auzea câte unul că mârâie ceva, scrâşnind din dinţi, după ce a fost troznit în cască de o piatră”, a povestit Horia Colibăşanu despre una dintre păţaniile mai puţin distractive.
După ce au montat, printre „stropi” de piatră, corturile, alpiniştii s-au întors la corturile din tabăra de bază unde au constatat că au fost prădaţi de păsări uriaşe care le-au „furat” mâncarea. Horia a spus că a făcut plecăciuni pentru că şunca de porc pe care a cărat-o mii de kilometri, din România, dar pe care a ascuns-o bine, a scăpat neatinsă de prădătorii cerului.
Motivaţia trecutului
Horia Colibăşanu a avut şi experienţe neplăcute pe Annapurna. În urmă cu doi ani, zeii muntelui şi-au lua tributul: prietenul cel mai bun de expediţii al timişoreanului, spaniolul Inaki Ochoa de Olza, şi-a pierdut viaţa după ce a stat aproape cinci zile la peste 7.000 de metri altitudine.
Cel mai bun alpinist al României
Horia Colibăşanu are 33 de ani şi este stomatolog, meserie pe care o practică la Timişoara. A început să practice alpinismul din 1998 şi a făcut performanţă dintr-un hobby. În 2004 a urcat, în premieră naţională, pe vârful himalayan K2, iar reuşita sa a fost echivalată cu titlul de vicecampion mondial. Apoi, tot în premieră naţională, a urcat şi pe Manaslu şi Dhaulagiri. Şi-a propus să meargă în expediţii care să însemne o provocare, aşa cum este Annapurna, în acest an.
Urmăreşte cât de greu urcă pe munte alpiniştii la o înălţime de aproape 7.000 de metri