18 decembrie 1989. Elena Ceauşescu ordonă: „Trageţi cu tunul în Catedrală, să terminaţi odată cu ea!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Timişoara era decretată starea de necesitate. Era interzisă deplasarea în grup. Spectacolele au fost sistate. Oamenii trebuiau împiedicaţi să iasă în stradă.

După măcelul din 17 decembrie, soldat pete 60 de morţi şi peste 200 de răniţi, a doua zi, Timişoara încerca să-şi revină. Era luni. Oamenii aveau de mers la lucru. Oraşul era devastat. La tot pasul erau cordoane de militari, miliţieni, gărzile patriotice şi securişti în civil, înarmaţi cu muniţie de război. Tensiunea în rândul timişorenilor era uriaşă. Mulţi îşi căutau rudele, prietenii, care au dispărut. Răniţii nu puteau fi vizitaţi, peste 800 de persoane se aflau în arest. 

La ora 5.30 dimineaţa, Ion Coman i-a telefonat la Bucureşti lui Emil Bobu pentru a-l informa că la Timişoara situaţia este sub control. Liniştit, Ceauşescu a considerat că poate să plece într-o vizită în Iran. 

La ora 9.00, la sediul CC din Timişoara a început o şedinţă la care au fost invitaţi şefii şi secretarii întreprinderilor şi instituţiile din oraş. Radu Bălan, primul-secretar şi foştii prim-secretarii Ilie Matei şi Cornel Pacoste au vorbit despre „huligani” şi „derbedei” care au devastat oraşul. 

În Timişoara era decretată starea de necesitate. Era interzisă deplasarea în grup. Spectacolele au fost sistate. Oamenii trebuiau împiedicaţi să iasă în stradă. În fabrici se făceau liste cu cei care lipseau. Şeful Securităţii Timiş, Traian Sima, şi colonelul de securitate Filip Teodorescu au transmis ordinele pentru interogarea răniţilor din Spitalul Judeţean. Securiştii voiau să afle cine este liderul revoluţionarilor.

Pe la ora 10.00, mai mulţi tineri s-au oprit pe platoul din faţa Catedralei. În scurt timp, treptele erau pline de timişoreni care ţineau lumânări aprinse şi au strigat lozinci anticeauşiste.

În timp ce Nicolae Ceauşescu a plecat în Iran, Elena Ceauşescu, rămasă la Bucureşti, a fost informată de Ion Coman de acest nou protest. 

S-au reluat confruntările în Timişoara

Conform stenogramelor de la Procesul Timişoara, Elena Ceauşescu a făcut o criză de nervi şi a ordonat: „Trageţi cu tunul în Catedrală, să terminaţi odată cu ea!”. Iar luptele s-au reluat. 

Sorin Lea, unul dintre tinerii care fluturau un steag cu stema decupată a fost împuşcat mortal. În urma rafalei trase de forţele de represiune, au mai murit încă doi tineri, alţi patru au fost răniţi. 

Demonstranţii s-au împrăştiat, dar s-au reunit în zona Operei, unde Armata a intervenit cu gaze lacrimogene şi focuri de armă.

La Timişoara soseşte şi Ilie Ceauşescu, care le-a cerut generalilor Victor Atanasie Stănculescu şi Ion Coman să înăbuşe cât mai rapid rebeliunea.

Luptele au fost mai puţin sângeroase decât în 17. S-au înregistrat 8 morţi şi 23 de răniţi. 

În jurul orei 23, la sediul Miliţiei a sosit o autoizotermă de la Comtim. Avea să fie trimisă la Spitalul Judeţean pentru a pune în aplicare „Operaţiuna Trandafirul”, prin care cadavrele celor ucişi urmau să fie transportate la Bucureşti, la Crematoriul Cenuşa. Aşa s-a încercat ştergerea urmelor masacrului din 17 decembrie.

În 18 decembrie, ziarul „Scânteia tineretului”, publica un articol care avea aspectul unui ordin cifrat, scrie istoricul Adam Burakowski. „Articolul, intitulat <Câteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare>, conţinea indicaţii referitoare la modul cum trebuie să faci plajă (în decembrie!). Acest amănunt nu a fost niciodată clarificat, dar putem totuşi bănui că era vorba de un ordin adresat celor mai secrete unităţi, poate tocmai celor care mai târziu, după răsturnarea lui Ceauşescu, au acţionat ca <terorişti>”. 

Citeşte şi:

17 decembrie 1989. „Într-o oră să fie restabilită complet liniştea în Timişoara“. „A început să se tragă deja. Coman vă raportează...“

16 decembrie 1989. Timişoara a început lupta de una singură: “Se acţionează cu două plutoane de securitate şi 100 miliţieni care fac ordine”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite