Cine înşală mai mult, femeia sau bărbatul? Tipuri de relaţii extraconjugale şi mituri despre infidelitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce inseala femeile si barbatii
De ce inseala femeile si barbatii

În preajma Zilei Îndrăgostiţilor, multe cupluri se gândesc la infidelitate. Psihologii ne vorbesc despre acest subiect sensibil şi ne explică de ce se ajunge la această situaţie şi cine înşală mai mult, femeia sau bărbatul.

Potrivit psihologului Simona Ciff, 40% din femei - numărul fiind în creştere - şi 60% din bărbaţi sunt implicaţi, la un anumit moment al vieţii lor, într-o relaţie extraconjugală.

“E posibil ca statisticile să pară enorme, însă atât eu, cât şi alţi psihologi care oferim consiliere de cuplu ştim că acestea sunt adevărate. Nu de puţine ori descoperim la discuţiile private pe care le avem cu fiecare dintre parteneri că unul din aceştia este implicat într-o relatie extraconjugală de care celalalt partener habar nu are. E posibil să observi semnele infidelităţii. E posibil să observi schimbările de obicei şi comportament ale partenerului precum: detaşarea, absenţa, neglijenţa şi scăderea productivităţii. Poate vei observa acel «nu-i stă în fire». Asta nu înseamnă că partenerul va recunoaşte relaţia pe care o are. În momentul în care te confrunţi cu un partener infidel, primul pas pe care trebuie să îl faci înainte să iei o decizie e să stabileşti în ce tip de relaţie extraconjugală se află partenerul tău”, ne spune psihologul Simona Ciff.

Ce este o aventură?

inselat

“Pentru unii, actul sexual propriu-zis se numeşte «înşelat» sau că partenerul are o aventură, pentru alţii un sărut cu altă persoană sau schimbul de sms-uri cu mesaje de dragoste, zâmbetele, ieşitul la o cină sau plimbatul sub cerul înstelat înseamnă «a fi fost înşelat». În final, ceea ce contează este ceea ce contează pentru tine şi ceea ai căzut (sau ai crezut tu că ai căzut) de acord cu partenerul tău. Într-o relaţie pe care doriţi să o reparaţi, amândoi aveţi partea voastră de responsabilitate, atât asupra trecutului, cât şi a prezentului şi viitorului”, adaugă psihologul.

Cele 7 tipuri de relaţii extraconjugale

„Specialiştii au identificat 7 tipuri diferite de relatii extraconjugale. E important să înţelegem că relaţiile de acest fel sunt diferite şi au obiective diferite:

  • Unele relatii apar ca o consecinţă a perceperii unei lipse de intimitate în căsătorie şi duc la infidelitate emoţională. Se întâmplă atunci când cineva începe să facă unele confesiuni faţă de o persoană de sex opus, despre problemele cu care se confruntă în relaţie, şi se ataşează emoţional de aceasta. De aici şi până la infidelitate e o poveste foarte scurtă de obicei.  
  • Alte relaţii au la bază confuzii cu privire la sexualitate sau traume în copilărie sau în trecut. Sunt persoane care nu ştiu să spună NU atunci când apare o oportunitate de a face sex cu alte persoane. Au impresia că ar jigni sau ofensa dacă ar refuza.  
  • Alte relaţii au la bază o mentalitate educată de societatea prezentă şi care poate fi etichetată ca „vânătorii de trofee”. Sunt cei care bifează în lista lor cât mai multe persoane. Sunt persoane care au fost părăsite în adolescenţă şi au decis să facă să sufere cât mai multe femei. Astfel, aceştia seduc şi părăsesc femeile una după alta.  
  • Unii se implică în relaţii extraconjugale datorită nevoii pentru dramă şi entuziasm pe care le simt de fiecare dată când se îndrăgostesc. Sunt cei care spun „îmi place să fiu îndrăgostit”. Problema e că îi place să fie îndrăgostit mereu de altă persoană.  
  • Altii aleg să aibă o relaţie extraconjugală datorită a ceva ce a făcut sau nu a făcut partenerul. Răzbunarea are ca fundament furia. Însă, furia e problema lor nu a partenerului.  
  • Un alt tip de relaţie are ca obiectiv demonstrarea faptului că „încă mai sunt dorit”. Unele persoane intră în relaţii extraconjugale pentru a-şi demonstra că încă mai sunt dorite de sexul opus şi că mai prezintă interes pentru ceilalţi posibili parteneri.  
  • Alte relaţii au la bază o mare confuzie în care partenerul nu este capabil să se deschidă şi să aibă o relaţie profundă ajungând în mai multe relaţii superficiale şi nereuşind să decidă cu cine să rămână”, explică specialistul.

Psihologul Simona Ciff spune că fiecare dintre noi, de-a lungul anilor, a adunat câteva idei eronate despre anumite aspecte ale vieţii. Astfel specialistul ne explică şi cele cinci mituri despre infidelitate.

Cinci mituri despre infidelitate

“Părinţii şi societatea se luptă din greu să ne spele creierul şi să ne bage în cap idei care ne fac rău. Aceste idei stau la cauza îndoielilor cu privire la propria valoare, a fricii de a fi părăsiţi sau de a rămâne singur. Mai jos sunt cinci exemple de idei eronate despre fidelitate:

  • Infidelitatea înseamnă că partenerul nu îşi mai iubeşte partenerul şi iubeşte pe altcineva.

Adevărul: Infidelitatea nu are de-a face cu iubirea. Iubirea nu presupune a minţi şi a ascunde.

  • Infidelitatea înseamnă că ceva nu merge bine sau lipseşte în căsnicie. Această teorie e prezentă în toate filmele şi e folosită ca şi scuză de cel care înşală.

Adevărul: Ceea ce lipseşte într-o relaţie nu are nimic de a face cu decizia celui care a ales să înşele. Dacă nu ai ceva, procuri şi încerci să repari. Dacă totuşi decizi să cauţi în altă parte, încetezi prima dată relaţia pe care o ai la acel moment.

  • Infidelitatea este condamnată de societate.

Adevărul: Infidelitatea este încurajată subtil în societatea noastră. Un sondaj a indicat faptul că mulţi bărbati îl invidiază pe Tiger Woods. De ce credeţi că poveştile despre relaţiile vedelor se vând atât de bine? Nu ştiţi cazuri în care toată lumea ştie că nevasta lui X se culcă cu Y şi X e singurul care nu ştie? Cine dintre cei care ştiu îndrăznesc să vorbească?

  • E ceva greşit cu tine din moment ce te-a înşelat. Ai vreun defect. Este problema ta.

Adevărul: E problema celui care înşeală. El are o problemă. Chiar dacă tu ai comis greşeli, este alegerea lui să înşele. Nu eşti responsabil pentru alegerile celuilalt, chiar dacă acesta dă vina pe tine şi îţi spune că din cauza ta a făcut-o.

  • Tu eşti victima şi cel care înşală se distrează de minune.

Adevărul: Cel care înşală e de fapt victima. De cele mai multe ori, cei care înşală nu au linişte şi încearcă tot felul de căi prin care să şi-o găsească. Una din acestea este infidelitatea. Însă, nici asta nu le aduce liniştea pe care şi-o doresc, din contră. Majoritatea persoanelor care se află în mai multe relaţii suferă de un nivel mai ridicat de stres decât ceilalţi.

Trei faze ale vindecării

În momentul în care s-a stabilit faptul că unul dintre parteneri sau amândoi au avut sau au o relaţie extraconjugală, psihologul Simona Ciff ne sfătuieşte să analizăm foarte bine opţiunile de a continua sau de a renunţa la relaţie, iar decizia să fie luată de amândoi parteneri şi nu pe baza emoţiilor, care de cele mai multe ori ne pot trăda.

“Prima fază: echilibrul emoţional – odată ce se descoperă relaţia extraconjugală, ambii parteneri se trezesc într-o învălmaşeală de emoţii cotradictorii. Astfel partenerul înşelat simte pierdere şi se consideră o non-valoare, în timp ce partenerul care înşală este confuz cu privire la alegerea partenerului: pe cine să aleg?

A doua fază: decizia de a rămâne şi a repara relaţia sau a renunţa la relaţie – odată ce controlezi emoţiile este timpul să începi să gândeşti ce îţi doreşti şi să îţi pui întrebări precum: ce este bine pentru mine? Este partenerul meu ceea ce este bine pentru mine? Mă ajută această relaţie să cresc şi să mă dezvolt?

A treia fază: refacerea relaţiei (în cazul în care ai ales să rămâi) sau refacerea personală, alegerea propriului drum (dacă ai ales să pleci). Dacă ai ales să rămâi, vei petrece, poate, luni sau chiar ani să refaci încrederea pe care aţi pierdut-o”, ne explică psihologul Simona Ciff.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite