Cele şapte taine ale Bisericii: care este, de fapt, semnificaţia cununiei, a botezului, a împărtăşaniei şi efectele lor asupra creştinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto doxologia.ro
Foto doxologia.ro

Biserica Ortodoxă are şapte taine şi doar unii creştini ajung să le cunoască pe toate. Sfintele Taine sunt lucrări văzute, instituite de Mântuitorul Hristos şi încredinţate Bisericii, prin care se împărtăşeşte credinciosului harul Sfântului Duh.

Sfintele Taine sunt acele lucrări deosebite ale harului divin prin care omul intră în Biserică şi se sfinţeşte. 

Cele şapte Sfinte Taine ale Bisericii lui Hristos sunt următoarele: Botezul, Mirungerea, Împărtăşania (cuminecătura), Spovedania (Pocăinţa), Preoţia (Hirotonia), Nunta (Căsătoria) şi Maslul.

 

Taina Botezului

Sfantul Botez este Taina prin care omul dobandeste iertare de păcatul strămoşesc şi de toate păcatele făcute până atunci (în cazul în care cel botezat este matur). Botezul se face prin cufundarea în apă de trei ori a unei persoane în numele Sfintei Treimi. Adică, o persoană este scufundată "în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh", câte una pentru fiecare Persoană a Sfintei Treimi. Prin botez devenim fii ai lui Dumnezeu după har şi mădulare vii ale trupului. Numai botezati fiind, putem primi şi celelalte Taine. Săvârşitorii Tainei Sfântului Botez sunt episcopii şi preoţii, căci lor le-a încredinţat Mântuitorul Iisus Hristos puterea de a săvârşi Sfintele Taine.

Taina Mirungerii

Cel născut prin Taina Sfântului Botez are trebuinţă de creştere şi întărire duhovnicească în viaţa cea nouă, viaţa în Hristos Domnul. Iar această întărire, care vine de la Sfântul Duh, i se dă celui botezat prin a doua Taină a Sfintei Biserici, prin Sfântul Mir (Mirungerea). Taina Mirungerii este Sfânta Taină prin care preotul unge pe cel botezat cu Sfântul şi Marele Mir, spunând cuvintelor: ”Pecetea darului Sfântului Duh, Amin”. Prin această taină se împărtăşeşte primitorilor harul Sfântului Duh, care luminează mintea pentru înţelegerea şi mărturisirea adevărului creştin.

Taina Sfintei Împărtăşanii - Euharistia

Născut la viaţa cea nouă în Iisus Hristos, întărit în ea prin pecetea darului Sfântului Duh, pruncul nou botezat se poate învrednici şi de primirea celorlalte Sfinte Taine. Aşa i se dă lui Taina Sfintei Împărtăşanii sau Cuminecături, prin care, sub chipul pâinii şi al vinului primeşte însuşi Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos spre iertarea păcatelor şi spre viata de veci. Sfânta Împărtăşanie este cea mai mare Taină, fiindcă prin ea noi nu primim numai harul dumnezeiesc, ci pe Însuşi izvorul harului, pe Iisus Hristos, împărtăşindu-ne cu Trupul şi Sângele Său.

Biserica primeşte la Sfânta Împărtăşanie pe copilul de până la 7 ani fără ca acesta să fi fost spovedit înainte, considerând că păcatele acestuia sunt mici şi Dumnezeu, prin rugăciunile preotului, le iartă.

Taina Spovedaniei sau a Mărturisirii

 Taina spovedaniei este Taina prin care Dumnezeu iartă, prin duhovnic, păcatele creştinilor care se căiesc sincer şi le mărturisesc la scaunul spovedaniei, în faţa preotului. Aceasta este Taina prin care se dă credinciosului dezlegarea de păcatele pe care le-a mărturisit în faţa duhovnicului şi acceptul de a se împărtăşi.

Spovedania se face abia după conştientizarea păcătoşeniei şi trebuie să fie completă, sinceră, corectă şi cu umilinţă.

Taina hirotoniei sau preoţia

Această taină repreintă Taina care prin punerea mâinilor arhiereului se coboară asupra celui în cauză harul divin cu darul de a învăţa, sfinţi şi conduce pe credincioşi pe calea mântuirii. Harul preoţiei a fost dat prin continuitate apostolică încă din primul veac al creştinismului până azi, fără întrerupere. Preotul poate fi caterisit în caz că încalcă unul din canoanele Bisericii.

Taina Cununiei

Această taină este Taina prin care un bărbat şi o femeie, care consimt în mod liber să trăiască împreună în scopul desăvârşirii personale şi a naşterii copiilor, primesc harul divin care sfinţeşte legătura lor. Primitorii trebuie să fie bărbat şi femeie, să nu fie rude apropiate, iar ambii trebuie să fie de religie ortodoxă. Biserica Ortodoxă permite doar trei căsătorii, cu specificarea că a doua şi a treia cununie nu mai sunt Taine ci simple ierurgii. Există zile speciale rânduite în calendar în care nu se fac nunţi, iar naşii trebuie să fie ortodocşi şi cununaşi religios.

Înainte de primirea acestei Sfinte Taine cei doi tineri, precum şi naşii se vor spovedi, pe rând, la preotul duhovnic şi vor participa la Sfânta Liturghie, cu cel puţin trei duminici înainte de această Taină. Atunci când unul dintre cei doi soţi aparţine unei alte religii, se face mai întâi trecerea la ortodoxie la Biserică, dacă nu s-a primit Botezul se face acesta înainte de căsătorie.

Taina Sfântului Maslu

Maslul este Sfânta Taină în care, prin rugăciunile preoţilor şi ungerea bolnavului cu untdelemn sfinţit, se împărtăşeşte harul lui Dumnezeu spre tămăduirea celui bolnav. Slujba Sfântului Maslu se face în Biserică. În mod excepţional, această Sfântă Taină se poate face şi la domiciliul celui aflat în neputinţă. Pentru slujba Maslului este nevoie de şapte preoţi. Atunci când acest număr nu poate fi împlinit, din motive binecuvântate, pot sluji chiar şi numai doi preoţi.

Credincioşii care participă la această Sfântă Taină aduc la biserică făină, untdelemn şi lumânări, împreună cu un pomelnic pe care îi vor trece, mai întâi, pe cei bolnavi, atât din familie cât şi vecini sau prieteni, apoi pe ceilalţi membri ai familiei. De asemenea, cei care participă la această Sf. Taină, aduc la biserică o haină, care unsă fiind cu undtdelemn sfinţit, va fi purtată de cel aflat în neputinţă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite