Cu ce cadouri inedite ne vom face frumos Crăciunul
0Coliere de 15.000 de euro sau canapele din coarne de cerb pot fi cadourile ideale pentru un Crăciun de poveste. Pentru iubitorii tradiţiilor româneşti, la Muzeul de Ştiinţele Naturii pot fi admirate şi cumpărate obiecte de ceramică de la Săcel.
În cazul în care vă doriţi să oferiţi ceva cu totul şi cu totul special celor dragi cu ocazia Crăciunului, acest sfârşit de săptămână poate fi decisiv. La Mureş Mall este organizată ce-a de-a treia ediţie a Târgului de Antichităţi, una care va permite tuturor mureşenilor mai pretenţioşi să scoată câteva sute sau chiar mii de euro din buzunare pentru cadouri de neuitat şi totodată unicat. În plus, la Muzeul de Ştiinţele Naturii este organizată o expoziţie cu vânzare de produse de ceramică tradiţionale româneşti, de la Săcel, Maramureş.
Colier placat cu diamante, la 15.000 de euro
Mall-ul mureşean îmbracă straie de sărbătoare în acest weekend, cu ocazia Târgului de Antichităţi. Mireasma secolelor trecute învăluie cel mai important centru comercial din oraş, iar cei care îşi propun să joace rolul unui Moş Crăciun darnic şi inspirat au ce găsi. Pe lângă tablouri pictate de mână, insigne, monede, cărţi sau obiecte de decor, la Mall există o sumedenie de produse valoroase nu doar din punct de vedere istoric. Un colier de aur de 18 karate, în greutate de 189 de grame, placat cu peste 700 de diamante poate fi cumpărat cu 15.000 de euro. Acesta are o vechime de 60 de ani şi îşi aşteaptă viitorul posesor.
Un ceas de masă din bronz masiv, creat în 1850, costă 600 de euro, fiind ideal pentru decorul unei camere luxoase. Cea mai interesantă piesă, spunem noi, a Târgului, este o canapea realizată între secolele XVII şi XVIII din coarne de cerb lopătar şi cerb carpatin. Aceasta este învelită în blană de căprioară şi vine cu tot cu o poveste foarte interesantă.
„Canapeaua a aparţinut unui Kaiser neamţ din Leipzig. Ulterior a ajuns la Nurnberg, de unde a fost dăruită unei rude pe care Kaiserul o avea în Braşov. La moartea acesteia, moştenitorii au decis să o scoată la vânzare şi astfel a ajuns la mine”, spune Tiberiu Core, din Mediaş, care vinde canapeaua cu 5.000 de euro.
Tradiţiile maramureşene se vând ieftin la muzeu
Una dintre cele mai interesante expoziţii cu vânzare în urma căreia vă puteţi alege cu multe cadouri de Crăciun este cea organizată la Muzeul de Ştiinţele Naturii, de pe strada Horea. Aici sunt expuse elemente ceramice din săcel, Maramureş, aparţinând lui Vasile Burnar, singurul meşter care crează piese decorative şi vase din lut, folosind metoda tradiţională a roţii de olărit. La muzeu puteţi cumpăra anfore cu două piese cu numai 8 lei bucata, zurgălăi din lut cu 4,5 lei, vaze din lut roşu, cu 6 lei, tigăiţe cu trei picioare, cu 14 lei sau cioate cu căniţe, pentru degustarea pălincăi, cu numai 11 lei.
Ceramica de la Săcel, unică în România
Ceramica de Săcel este unul din cele mai marcante, şi în acelaşi timp mai arhaice tipuri de ceramică tradiţională din spaţiul românesc. Este singurul centru din ţară în care vasele roşii nesmălţuite se lustruiesc cu piatra, având corespondenţă numai în ceramica neagră din nordul Moldovei. Acest tip de ceramică se făcea pînă pe la jumatatea secolului XX în mai multe centre de pe Valea Izei, iar Săcelul avea nu mai puţin de 9 olari. Acum mai este o singură familie care continuă această tradiţie. Muzeul de Ştiinţele Naturii din Târgu-Mureş este al cincilea din ţară unde au ajuns piesele lui Burnar, de-a lungul timpului, după arhicunoscutele Brukenthal sau Muzeul Ţăranului Român.
Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos: