Stâna Ştefanu, cel mai căutat popas de pe Transalpina, intră la iernat. Aici se prepară delicioasa tocană de oaie, produs tradiţional atestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stâna Ştefanu şi-a încetat activitatea din acest an Sursa Facebook Stâna Ştefanu
Stâna Ştefanu şi-a încetat activitatea din acest an Sursa Facebook Stâna Ştefanu

Stâna Ştefanu, cel mai cunoscut loc de popas de pe Transalpina, şi-a închis mai devreme activitatea din cauza ninsorii şi a viscolului.

Autorităţile au anunţat că circulaţia pe cele mai înalte drumuri din ţară, Transalpina şi Transfăgărăşan, se va închide de marţi, 20 octombrie, astfel că turiştii nu mai pot ajunge la stână. 

Băciţa Mărioara Babu, care se ocupă de bunul mers al stânii, a petrecut duminică împreună cu ciobanii, în ultima zi în care stâna a mai fost deschisă. Un tort special a fost pregătit pentru acest moment. 

„Am plecat! Ca în fiecare an, cu greu ne despărţim de stână! Venim odată cu brânduşele şi plecăm pe prima zăpadă! Doamne ajută tuturor! Un iernat uşor tuturor ciobanilor cu turme (a noastră a ajuns deja la locul de iernat), iar d-voastră, dragi turişti, vă mulţumim din inimă pentru că ne-aţi vizitat!

Să fim sănătoşi şi să ne vedem cu bine în sezonul viitor!“, este mesajul postat de către băciţa Mărioara Babu pe pagina de Facebook Stâna Ştefanu

transalpina

Sursa Facebook Stâna Ştefanu 

Anul trecut, stâna Ştefanu şi-a închis activitatea la sfârşitul lunii octombrie. Cel mai probabil, stâna va fi redeschisă în luna mai sau la începutul lui iunie. 

Stâna Ştefanu a reuşit atestarea tocanei de oaie ca produs tradiţional

Stâna Ştefanu este cunoscută prin preparatele culinare pe care le oferă vizitatorilor. Anul trecut, tocana de oaie a primit atestatul de produs tradiţional din partea Ministerului Agriculturii. 

„Se toacă grăsimea oii mărunt, după care se pune în ceaun. Apoi, se pune carnea de oaie tocată şi se toarnă o cană de apă, aproape la nivel cu carnea, pentru a fi fragedă. Tocana e bună din oaia bătrână, întotdeauna. Se fierbe până dispare toată apa. Când ajunge la trei sferturi fiert, se pune sare, după cantitatea cărni. Nu se amestecă. Se lasă să-şi ia singur sarea. Se fierbe la foc domol cam o oră, o oră jumătate”, a explicat băciţa Mărioara Babu cum se prepară tocana de oaie. 

transalpina

Băciţa Mărioara Babu Sursa Facebook Stâna Ştefanu 

Mii de turişti poposesc anual la stână. Pe lângă preparatele cu specific ciobănesc pe care au posibilitatea să le deguste, vizitatorii pot să se fotografieze îmbrăcaţi în cojoace ciobăneşti sau alături de câinii ciobăneşti sau de măgari. 

De asemenea, băciţa Mărioara Babu a amenajat un muzeu al satului, cu multe costume şi ţesături, dar şi mobilier specific, care poate fi vizitat de turişti.

Vă mai recomandăm să citiţi 

 Circulaţia pe Transalpina a fost închisă din cauza vremii nefavorabile

Ciobanul care a fost înmormântat de familie şi se zbate acum să fie declarat în viaţă. „Am început să râd când am auzit că sunt mort şi că mi-au trimis coroane“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite