Situaţie disperată la Roşia de Amaradia. Alunecarea de teren din satul Rugetu a ajuns la 20 de metri de prima locuinţă
0
Alunecarea de teren din satul Rugetu a înaintat şi a ajuns, potrivit spuselor primarului comunei, la aproximativ 20 de metri de prima locuinţă.
O adevărată catastrofă riscă să se producă în satul Rugetu, din comuna Roşia de Amaradia, unde peste 90 de locuinţe sunt ameninţate de o aluncare de teren. La jumătatea lunii august, terenul de pe o suprafaţă de aproximativ patru hectrare s-a scufundat, iar pădurea de pe un hectar a fost înghiţită, la propriu, într-o gaură imensă, adâncă de aproximativ 150 de metri. Alunecarea de teren produsă din cauza carierei miniere care a funcţionat în zonă a înaintat către locuinţe.
Deja distanţa este foarte mică, de numai 20-22 de metri de prima locuinţă şi de acolo urmează în jur de 90 de case şi există pericolul ca toatesă fie afectate.
Liviu Cotojman, primar
Primarul comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, a precizat că aluencarea se află acum la numai 20 de metri de prima locuinţă, alte 90 de case fiind în pericol: „Nu se pune problema unei stabilizări. Îmi e teamnă că, o dată cu venirea toamnei şi căderile de precipitaţii, se va apropia şi mai mult de sat. Deja distanţa este foarte mică, de numai 20-22 de metri de prima locuinţă şi de acolo urmează în jur de 90 de case şi există pericolul ca toate să fie afectate. Asta înseamnă că a înaintat de la vechea monitorizare. În satul Rugetu ar putea avea loc o catastrofă, aşa cum a fost în satul Seciuile, dacă cei de la Complexul Energetic Oltenia nu demarează acţiuni de nivelare a terenului din apropierea alunecării şi redarea acestora în circuitul agricol. Acesta lucru ar însemna să se împingă pământ în zona satului Rugetu, se crează un pinten de protecţie şi s-ar rezolva două probleme: aceea a redării terenului şi pe cea a prevenirii unei eventuale alunecări în satul Rugetu. De data aceasta este clar că e vina mineritului pentru ce se întâmplă în zona respectivă“.
Liviu Cotojman susţine că unitatea responsabilă de producerea alunecării nu a intervenit în niciun fel pentru a preîntâmpina producerea unei catastrofe: „Nu s-a intervenit absolut deloc şi, de fiecare dată trag un semnal de alarmă când am o discuţie cu cei din conducerea Complexului Oltenia“.
Şi alte zone din comunăm sunt afectate de alunecări de teren
În comuna Roşia de Amaradia mai există şi alte alunecări de teren, care au afectat un drum comunal, iar o şcoală se află în pericol: „Aşteptăm ca Prefectura sau Guvernul să aloce sumeele necesare pentru consolidarea zonelor unde am avut problemele grave cu alunecările de teren şi mă refer în primul rând la Drumul Comunal 29 şi la construirea unui zid de sprijin, care să salveze şcoala din satul Rugetu. În total, sumele alocate ar trebui să se ridice la aproximativ 800.000 de lei. Numai zidul de sprijin din satul Rugetu, din evaluările făcute de un proiectant, s-a ajuns la concluzia că lucrarea costă 650.000 de lei“, a declarat pentru Adevarul primarul Liviu Cotojman.
Satul Seciurile , înghiţit de pământ
Comuna Roşia de Amaradia a mai fost zguduită de o alunecare de teren de mari proporţii, în urmă cu opt ani, care a dus la distrugerea unei pţri însemnat din satul Seciuri. În primăvara anului 2006, aproximativ 200 de case s-au prăbuşit, în urma unei alunecări de pământ de mari proporţii. Guvernul le-a construit case sinistraţilor în alte două localităţi: În Albeni şi în Târgu Cărbuneşti. Oamenii s-a adaptat cu greu, pentru că autorităţile le-a pus la dispoziţie doar 300 de metri pătraţi şi case cu două sau trei camere.