Situaţie critică în cartierul Submaidane, din Turceni. Greenpace: „Locuitorii stau cu cenuşa în pragul casei de aproape un an“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii din Submaidane nu au scăpat nici acum de cenuşa care i-a inundat în urmă cu zece luni
Localnicii din Submaidane nu au scăpat nici acum de cenuşa care i-a inundat în urmă cu zece luni

Termenul până la care Complexul Energetic Oltenia şi-a luat angajamentul să cureţe cenuşa din cartierul Submaidane, din oraşul Turceni, a fost depăşit cu mult. Locuitorii din această zonă trăiesc în continuare cu cenuşa în pragul casei de aproape un an. Organizaţia ecologică «Greenpeace» trage un semnal de alarmă cu privire la această situaţie, care pune în pericol starea de sănătate a localnicilor.

Anul trecut, cu câteva zile înaintea Crăciunului, o avarie la instalaţiile de transport şi stocare a cenuşii aparţinând termocentralei Turceni a dus la inundarea cu zgură şi cenuşă a zece gospodării din cartierul Submaidane şi a 15 hectare de terenuri agricole cu un amestec de apă. Potrivit Greenpeace, termenul de refacere a zonei a fost prelungit. „Atât Complexul Energetic Oltenia, cât şi Garda de Mediu au indicat drept termen final pentru înlăturarea cenuşii, despăgubiri şi alte măsuri de remediere, data de 30 septembrie 2014 . Luni 20 octombrie, la peste trei săptămâni după termenul anunţat pentru remedierea situaţiei, stratul de cenuşă ce trece pe alocuri de un metru grosime încă acoperea gospodăriile şi grădinile localnicilor. Din cauza tergiversării procedurilor de achiziţie pentru lucrările de ecologizare, Complexul Energetic Oltenia a început greoi remedierea situaţiei, cu o întârziere inacceptabilă pentru localnicii năpăstuiţi, de aproape 10 luni. (...) Spre disperarea celor afectaţi, termenul pentru lucrările de remediere a fost amânat până în luna februarie 2015. Localnicii povestesc dezamăgiţi cum utilajele firmei care a câştigat licitaţia au venit în septembrie, au lucrat timp de patru zile, apoi s-au făcut nevăzute, lucrările rămânând suspendate“, se arată într-un comunicat al Greenpeace.

Solul şi fântânile contaminate

Reprezentanţii organizaţiei ecologice atrag atenţia asupra faptului că sănătatea localnicilor este pusă în pericol din cauză că fântânile şi solul sunt contaminate: „Fântânile din zona afectată au devenit de nefolosit, odată inundate cu cenuşă de la termocentrală, prin urmare oamenii sunt nevoiţi să plătească bani pentru apă, o resursă atât de preţioasă în orice gospodărie. În zilele de vară uscate, uneori vântul ridică cenuşa, făcând aerul greu de respirat şi periculos pentru sănătate“.

Analizele efectuate de Greenpeace arată concentraţii mai mari la unele metale, care pot ajunge în sol şi în pânza freatică. „Greenpeace a analizat în laborator probe de cenuşă prelevată din zona inundată, iar prin comparaţie cu mostrele de sol neafectat de inundaţie din aceeaşi localitate, rezultatele arată concentraţii vizibil mai mari la metale precum arseniu, cupru şi vanadiu. Pe termen lung, aceste metale pot migra în sol şi în pânza freatică, cu posibil impact asupra sănătăţii şi mediului. Nu în ultimul rând, odată pătrunsă în organismul uman sub forma pulberilor în suspensie antrenate de vânt, cenuşa prezintă iarăşi un pericol pentru sănătate”, se mai arată în comunicatul organizaţiei. 

Greenpeace cere finalizarea lucrărilor până la sfârşitul acestui an

Reprezentanţii Greenpeace cer ca zona să fie curăţată până la sfârşitul acestui an: „Apropierea iernii impune maximă urgenţă pentru remedierea situaţiei din cartierul Submaidane. Deşi noul termen – februarie – pare departe, condiţiile meteorologice nefavorabile vor face imposibilă intervenţia pentru o bună parte din acest interval, riscând o nouă amânare, iar răbdarea oamenilor are o limită, deja depăşită. În acest context, Greenpeace şi Bankwatch le solicită conducerii Complexului Energetic Oltenia şi autorităţilor de control să urgenteze activităţile de reparare a prejudiciilor, astfel încât cea mai mare parte a acestora sa fie încheiate înainte de finalul anului“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite