Sculptorul care a realizat cea mai înaltă statuie a lui Tudor Vladimirescu. A studiat în Veneţia şi Milano

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Realizarea statuii lui Tudor Vladimirescu a fost cea mai mare dorinţă a sculptorului
Realizarea statuii lui Tudor Vladimirescu a fost cea mai mare dorinţă a sculptorului

Statuia lui Tudor Vladimirescu este cea mai veche sculptură din Târgu Jiu. Lucrarea a fost inaugurată în anul 1900, de către sculptorul Constantin Bălăcescu.

Artistul s-a născut pe data de 18 aprilie 1865, în comuna Bolboşi, din judeţul Gorj. Rămas orfan de părinţi, Constantin Bălăcescu a fost întreţinut de o rudă din Craiova, unde a învăţat şi a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii. La absolvire a fost organizată o expoziţie la care a fost prezent regele Carol I. Acesta a achiziţionat bustul ce-l reprezenta, sculptat de tânărul absolvent Bălăcescu. 

Artistul a urmat, apoi, cursurile Academiei de Belle-Arte din Veneţia (1892-1894) şi ale Academiei din Milano (1894-1897). A participat la Expoziţia organizată de Academia Română, la Bucureşti, în rotonda Ateneului împreună cu Oscar Obedeanu (1888), la Expoziţia Societăţii cooperatorilor din ţară, unde a obţinut medalia de argint (1894), la Expoziţia artiştilor în viaţă (1889); în 1900, la Expoziţia Universală de la Paris, primind medalia de bronz.

Profesor la Şcoala de Belle – Arte din Bucureşti

Constantin Bălăcescu a fost profesor de sculptură şi modelaj la Şcoala de Arte Frumoase din Iaşi (din 1906), la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti (din 1911). A fost numit sculptor pe lângă Comisiunea Monumentelor Istorice, pentru realizarea unor mulaje în ghips de pe ornamentaţiile şi sculpturile decorative ale ornamentelor noastre naţionale, pe seama Muzeului Administraţiei Casei Bisericii (1911). 
 

A realizat mai multe monumente dedicate unor mari domnitori şi personalităţi istorice: Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, bust din bronz, monumentul lui Mircea cel Bătrân, de la Tulcea. Un capitol aparte în opera lui C. Bălăcescu îl ocupă lucrările funerare. Constantin Bălăcescu a fost numit în anul 1906 profesor de sculptură şi modelaj la Şcoala de Arte Frumoase din Iaşi, iar în anul 1911 a fost transferat la Şcoala de Belle – Arte din Bucureşti, activând până în 1913, când a murit.

Realizarea statuii lui Tudor Vladimirescu

Constantin Bălăcescu

Sculptorul a turnat bustul de bronz al revoluţionarului Tudor Vladimirescu, care a fost amplasat la Baia de Aramă în anul 1895. 
 

Peste câţiva ani, sculptorul gorjean Constantin Bălăcescu a revenit în ţară, pentru că cea mai mare dorinţă a sa era de a ridica o statuie a eroului naţional Tudor Vladimirescu la Târgu-Jiu. Francisc Milescu, fost primar al oraşului, a exprimat această intenţie într-un raport. La Bucureşti, sculptorul Storch chiar a schiţat statuia, dar iniţiativa nu s-a materializat din cauza războiului pentru independenţă.

În anul 1895 la Târgu-Jiu s-a creat un comitet al ”Tinerimii universitare române, care a luat inţiativa ridicării statuii lui Tudor Vladimirescu la Târgu-Jiu. Membrii comitetului de iniţiativă au anunţat Primăria oraşului că, ”făcând apel la talentul sculptorului din Milano (Italia), Constantin Bălăcescu, român ce face multă onoare patriei sale, am convenit prin contract ca, în schimbul sumei de 5.000 lei, aceasta să lucreze şi să aşeze pe locul ce se va stabili, monumentul în bronz şi marmoră al ilustrului nostru conjudeţean Tudor Vladimirescu. 
 

Statuia este inspirată după tabloul realizat de Theodor Aman şi a fost ridicată pe locul unde eroul de la 1821 a poposit cu pandurii săi înainte de a pleca la 21 ianuarie, spre Tismana şi Padeş. Inaugurarea statuii s-a făcut în anul 1900. „Monumentul Tudor Vladimirescu” se compune dintr-un soclu din bucăţi mari de stâncă pe care au fost fixate statuia din bronz reprezentând pe Tudor, un leu, un scut, o ramură de palmier, un fragment de coloană, steme şi plăci cu diverse inscripţii şi basorelieful ”Trecerea Oltului”.

Statuia are peste 5 metri înălţime şi este plasată într-un parc din Târgu Jiu, în faţa clădirii Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite