Poliţiştii rutieri, antrenaţi de„mascaţi“ pentru a le face faţă şoferilor agresivi
0Poliţiştii rutieri se antrenează cu „mascaţii“ pentru a-i putea pune la punct pe şoferii agresivi, care nu se supun ordinelor.
„Mascaţii“ din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale îi învaţâ pe poliţiştii rutieri cum să procedeze atunci când au de-a face cu participanţi la trafic cu un comportament agresiv.
„S-au luat măsuri de reinstruire a tuturor poliţiştilor rutier şi a celor de ordine publică. De ceva vreme, pregătirea se efectuează cu cei de la SAS pentru a evita acele situaţii neplăcute pentru toată lumea, în care un poliţist nu reuşeşte să facă o încătuşare sau nu reuşeşte să introducă în maşină o persoană. Toţi poliţiştii rutieri urmează acest proces de reinstruire. Se pune un mare accent la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române pe acest aspect”,
as spus Decebal Davidoiu, şeful Poliţiei Rutiere Gorj.
Poliţistul rutier are voie să folosească forţa
În cazul în care se confruntă cu şoferi sau alţi participanţi la trafic care nu se supun ordinelor sau cu un comportament agresiv, poliţistul rutier are voie să folosească forţa, dar în mod gradual.
„Situaţii în care poliţistul rutier are dreptul să folosească forţa sunt diverse. Forţa se foloseşte gradual din momentul în care începe să degenereze comportamentul celui cu care se dialoghează“, a precizat comisarul şef Decebal Davidoiu.
Şoferului trebuie să primească explicaţii de la poliţistul rutier
Şeful Poliţiei Rutiere Gorj spune că sunt situaţii în care şoferii trebuie să-l însoţească pe poliţist la sediul poliţiei, dar situaţia trebuie să-i fie explicată: „Persoana care este oprită în trafic de poliţistul rutier are obligaţia să meargă la o secţie de poliţie dacă i se cere acest lucru şi este necesar. Bineînţeles, i se explică motivul pentru care trebuie să meargă“.