Târgu-Jiu: Se caută investitori pentru realizarea unei fabrici de suc
0Pe raza comunei Turcineşti există cel mai mare bazin de cultură a cireşiului din ţară. Neexistând o piaţă de desfacere, unii dintre ţăranii vând fructele în faţa porţii. Autorităţile caută acum investitori în vederea ridicării unei fabrici de prelucrare a fructelor.
În cele trei sate componente, Cartiu, Rugi şi Turcineşti există sute de hectare de plantaţii de cireşi, meri, peri sau pruni. În comuna Turcineşti există cel mai mare bazin de cultură a cireşiului din ţară. Anual se produc zeci de tone de cireşe care ulterior sunt vândute en-gross la diferiţi comercianţi. Pentru că a fost o zonă necooperativizată mulţi dintre producători mergeau la piaţă să vândă fructe. Neexistând o piaţă de desfacere, primarul comunei s-a gândit să caute investitori pentru ridicarea unei fabrici ecologice pentru prelucrarea fructelor. “De ceva vreme caut persoane care să fie interesate să investească aici la noi. Am contactat câteva persoane însă niciuna nu pare a fi interesată. Oamenii ar fi dispuşi să vândă fructele şi la preţuri mici. Este şi criza asta care a afectat pe toată lumea. Creearea unei fabrici de suc sau de compoturi ar fi o mare realizare pentru comuna noastră”, a declarat Vasile Gogălniceanu, edilul de la Turcineşti.
Fructele se strică pe mesele de la piaţă
Unii dintre ţărani scot marfa la poartă în ideea că nu se mai pierde nici timp şi nici bani cu transportul până la o piaţă de desfacere. Alţii vin la Piaţa Centrală din Târgu-Jiu să-şi vândă fructele. Din cauza crizei oamenii nu se mai aleg cu nimic din vânzarea fructelor. “ Ar fi nemaipomenit să se facă o fabrică lângă noi. Este păcat să tot transportăm marfa de colo până colo. Acum două săptămâni mergeam cu maşina mea la piaţa din Târgu-Jiu ca să vând cireşe. De multe ori rămâneam cu ele ori se stricau...lumea nu mai cumpără din cauza crizei. Nu am vândut aproape nimic cât a fost sezonul cireşelor”, a declarat Grigore Hortopan.
Unii şi-au ridicat case din vânzarea cireşelor
Mulţi dintre pomicultori şi-au întreţinut familiile din vânzarea fructelor. Unii şi-au ridicat case ori şi-au achiziţionat maşini. “Am vecini care şi-au făcut vile. Anii trecuţi mergeau cu tone de cireşe la piaţă. Vânzările mergeau foarte bine”, a declarat Vasile Popescu.