Episodul detenţiei poetului Radu Gyr în lagărul de la Mănăstirea Tismana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poetul Radu Gyr a fost închis în lagărul de la Mănăstirea Tismana, fără o condamnare
Poetul Radu Gyr a fost închis în lagărul de la Mănăstirea Tismana, fără o condamnare

Radu Gyr, denumit „poetul închisorilor“ ca urmare a timpului îndepungat în care s-a aflat în detenţie, a fost închis o perioadă şi la Mănăstirea Tismana, atunci când aici a funcţionat un lagăr.

Radu Gyr s-a născut în ziua de 2 martie 1905, în localitatea Câmpulung Muscel, în familia actorului Coco Demetrescu. A publicat primul poem la vârsta de numai 14 ani. Poemul dramatic „În munţi“ a fost publicat în revista Liceului „Carol I“ din Craiova. A urmat, după terminarea liceului, Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti.

În anul 1924 a văzut lumina tiparului, primul său volum, „Linişti de schituri“, care a văzut lumina tiparului în anul 1924. Radu Gyr a fost laureat al Societăţii Scriitorilor Români, al Institutului pentru Literatura şi al Academiei Romane. Doctor în Litere, acesta a fost numit conferenţiar la Facultatea de Litere li Filosofie din Bucureşti.

Întemniţat fără proces la Mănăstirea Tismana

La începutul anilor 1930, Radu Gyr intră în Mişcarea Legionară. A fost mai mult un lider de imagine a acesteia şi a ajuns şeful regiunii Oltenia. A fost numit de Corneliu Codreanu la rangul de director al teatrelor.

În timpul dictaturii carliste a fost întemniţat, în 1938, fără proces şi fără condamnare, în lagărul de la Tismana şi apoi la Miercurea Ciuc. Generalul Antonescu l-a condamnat, ulterior, după care a fost în lagărul de la Târgu Jiu.

„Puţini sunt cei care ştiu că Radu Gyr a fost încarcerat şi la Tismana în anul 1938, alături de mai mulţi legionari, printre care şi prof. Ioan Zelea Codreanu. Din timpul detenţiei de la Tismana, s-a păstrat la Arhivele Naţionale ale României, un manuscris (INEDIT), identificat de noi, cu poezii scrise într-o notă cu totul diferită faţă de versurile care l-au consacrat pe «poetul temniţelor»“, a prezentat istoricul Andrei Popete Pătraşcu pe site-ul său, unde a postat şi un manuscris din perioada respectivă.

Imagine indisponibilă

Poetul a scris la Mănăstirea Tismana 19 poezii. Una dintre acestea se numeşte chiar „Tismana“

   

Cine te-a 'nfrunzit cu pana, alb trifoi de piatră vie? Creşti pe zare: elegie, nufăr de opal, Tismana.   Leaturi negre, mănăstire. În arginturi, sub ştergare, sfinţi albaştri ca o zare au frunţi limpezi de potire.   Un zugrav de cer şi stele - hoţ de flăcări şi ştiubee - tâlhării din curcubee aur tânăr şi văpsele.   Şi, cu mână diafană şi lumini cutremurate, chipul Maicii-Prea-Curate l-a furat într'o icoană.   Subţiaţi pe zid, în strai cu flori de fir şi de zăpadă, scrişi frumos ca 'ntr'o baladă, ctitori: Mircea, Radu, Vlaicu.   Pe veninuri şi vâlvoare Sfântul Gheorghe scânteiază. Sub Florii şi Bobotează arde Vinerea-cea-Mare.   La vecernii'n seara lină, trişti, cu umeri ca oglinda, trec heruvii mirosind a busuioc şi a lumină.   Fâlfâind, un serafim dă de veste prin unghere c'a venit la priveghere umbra popii Nicodim...   Şi când freamătă şlodunii, veacurile ies din gropniţi, urcă, tainic, în clopotniţi şi trag clopotele lunii.   Şi'n tăcerile Tismanii, din morminte, din tăpşane, cnejii vin şi plâng în strane peste vinete cazanii...

    

Poezia care i-a adus condamnarea la moarte

Radu Gyr şi-a petrecut aproape 20 de ani în închisoare. Acesta a fost trimis, pentru „reabilitare”, în batalioanele de la Sărata. S-a întors din război rănit, ar mult mai bogat din punct de vedere literar. Poeziile scrise pe front au fost publicate în aul 1942 în volumul „Poeme de războiu”, cartea care a fost cenzurată mai târziu de regimul comunist.

În anul 1945, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariştilor creştini”, alături de Nichifor Crainic şi Pamfil Şeicaru, şi a fost condamnat la 12 ani de detenţie politică. A fost eliberat în anul 1956, dar nu după mult timp comuniştii l-au arestat din nou şi l-au condamnat la moarte pentru poezia-manifest „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”.

Pedeapsa i-a fost comutată la 25 de ani de muncă silnică din care a efectuat şase ani de detenţie, fiind eliberat în anul 1964, cu ocazia aministiei generale.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite