Stră-strănepotul lui Bram Stoker: „Târgovişte este cel mai bun loc pentru a afla mai multe despre familia lui Dracula”
0„Târgovişte este cel mai bun loc în care poţi afla mai multe despre Dracula". Declaraţia îi aparţine lui Dacre Stoker, stră-strănepotul autorului irlandez al romanului „Dracula“, Bram Stoker, care-l plasează pe celebrul personaj în spaţiul românesc şi care s-a aflat pentru câteva zile în România, la Târgovişte. Dacre a fost de acord să îşi scrie impresiile despre această vizită de la Târgovişte, într-o scrisoare adresată Adevarul Târgovişte!
Interesul lui Dacre pentru Bram Stoker datează deja de 10 ani, acesta lansând în 2009 cartea „Dracula: The Un-Dead”, bazată pe notiţele stră-străbunicului său care nu au fost incluse în romanul original „Dracula”.
“Toţi fanii romanului "Dracula", de Bram Stoker, trebuie să ştie că Târgovişte este cel mai bun loc pentru a afla mai multe despre familia lui “Dracula”. Atunci când prezintă faimosul său personaj fictiv "Contele Dracula", romancierul irlandez se referă la această dinastie şi din acest motiv am venit la Târgovişte, pentru prima dată în mai 2012 şi am vizitat Curtea Domneasca şi expoziţiile de la Turnul Chindiei, ridicat de Vlad al III-lea. Profesorii americani Raymond McNally şi Radu Florescu au propagat ideea că Stoker l-a luat pe Vlad al III-lea Dracula, cunoscut sub numele de Vlad Ţepeş, ca un model pentru Vampirul său malefic, dar, aşa cum am descoperit în timp ce scriam la cartea mea "The Ultimate Dracula", (Munchen: Editions Moonlake, aprilie 2012) McNally şi Florescu au ignorat unele amănunte cruciale. Mai întâi de toate, Stoker probabil că ştia foarte puţine despre Vlad al III-lea. Singurele lui date despre istoria Ţării Româneşti le avea din cartea lui William Wilkinson, "Un conte al Principatelor din Ţara Românească şi Moldova" (1820). Wilkinson l-a menţionat pe Voievodul Dracula, cel care după bătălia de la Cossova a luptat împotriva turcilor, dar a fost trădat de către fratele său, care a făcut un tratat ruşinos cu turcii. Putem recunoaşte aceste informaţii în capitolul 3 din "Dracula", atunci când contele îi spune lui Jonathan Harker despre rădăcinile familiei sale. Dar Wilkinson nu menţionează numele de "Vlad" şi nu vorbeşte despre metodele sale neortodoxe de pedeapsă. Noi ştim că Stoker nu a avut nici un motiv să creadă că Dracula a fost mai însetat de sânge decât alţi lideri, sau chiar un vampir . Mai degrabă Stoker a copiat o remarcă făcută de Wilkinson, care spun că numele de "Dracula" înseamnă "Diavolul", în limba valahă”.
Dacre a produs în 2011, filmul documentar „Dracula meets Stoker”. Acesta va realiza un ghid de călătorii care va conţine atât amănunte mai puţin ştiute din viaţa lui Bram Stoker care au influenţat romanul „Dracula“, a doua cea mai vândută carte din lume, după Biblie, cât şi informaţii despre locurile descrise în carte.
„România este o foarte importantă parte din romanul «Dracula», este ţara asupra căreia a avut cel mai mare impact. Până acum, m-am mulţumit să citesc romanul, dar cu această ocazie mi-am spus că este necesar să pun piciorul în locurile pe care Bram Stoker le descrie şi să înţeleg ce se află aici,” precizează Dacre Stoker.
Scriitor şi producător de filme, Dacre a venit în România însoţit de fotograful şi istoricul olandez Hans Corneel de Roos şi de producătorul Aaron Sagers, care va completa ghidul cu câteva emisiuni ce vor fi transmise cel mai probabil anul viitor de Travel Channel.
Deşi susţine că „moştenirea” numelui Stoker poate fi greu de dus, Dacre spune că arătând şi această parte a poveştii, bazată pe fapte reale şi istorice, l-ar face mândru pe Bram Stoker, cum îi face pe ceilalţi membri ai familiei sale, care din cauza faptului că au profesii nu prea creative nu sunt interesaţi de astfel de lucruri.
Dracula nu este Vlad Ţepeş
Dacre este primul din familia Stoker care calcă pe pământ românesc. Nici măcar stră-străbunicul său nu a vizitat nici măcar o dată România. „Aveam emoţii înainte să vin aici, pentru că citisem pe internet că mulţi români nu sunt foarte fericiţi că Bram Stoker le-a transformat eroul într-un vampir nebun. Ştiu că acest lucru nu este adevărat şi am simţit nevoia să fiu aici personal şi să fac lumină, să clarific lucrurile şi să îi spăl păcatele stră-străbunicului meu“, susţine Dacre.
Urmaşul „părintelui“ mitului „Dracula“ îşi propune să facă distincţii clare în ghidul său între faptele reale, istorice şi lumea fictivă creată de bătrânul Stoker. „Mi-am dorit să arunc o privire şi asupra istoriei reale care îl include pe Vlad Ţepeş. Scopul meu este să urmăresc ficţiunea prezentată în roman, dar să arăt şi care este adevărul, astfel încât lumea să ştie care sunt similarităţile şi diferenţele dintre Vlad Ţepeş şi Dracula“, precizează Dacre Stoker.
Acesta mai spune că modalitatea în care stră-străbunicul său s-a jucat cu diverse zone reale şi informaţii istorice pe care le-a adunat din diverse locuri dă o tentă de realism romanului. Aceste informaţii vagi au dus la confuzii şi „confundări“ ale personajului Dracula cu Vlad Ţepeş, deşi Dacre Stoker susţine că domnitorul Ţării Româneşti nu a fost singura sursă de inspiraţie a lui Bram Stoker.
„Am simţit nevoia să fiu aici personal şi să fac lumină, să clarific lucrurile şi să îi spăl păcatele stră-străbunicului meu,” mai spune Dacre Stoker.
Dacre Stoker a spus că se va întoarce cu siguranţă în Târgovişte.