FOTO „La Dame Blanche“, cucerit din nou de o echipă de români. Expediţia „Top 28“, încheiată cu succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârful Mont Blanc (4.810 m), al doilea cel mai înalt vârf din Europa, după Elbrus (5.642 m) din Rusia, a fost din nou cucerit de o echipă de români. Ascensiunea a făcut parte din "Top 28", iniţiat de Asociaţia Chindia Jurasic Park.

   
Expediaţia de cucerire a "La Dame Blanche" a avut loc în perioada 4-11 septembrie 2017, Asociaţia Chindia Jurasic Park, în parteneriat cu Asociaţia Ecologică Floare de Colţ având finanţare din partea Primăriei Municipiului Târgovişte.

În prima parte a acţiunii, ca etapă de antrenament, au fost urcate în munţii Dolomiţi, două trasee cu elemente de via ferrata. Primul traseu a pornit de la Refugiul Auronzo (2333 m) – Tre Cime di Lavaredo – Refugiul Lavaredo (2344 m) – Refugiul Locateli (2450 m) şi s-a finalizat cu parcurgerea traseului de via ferrata "Torre di Toblin" şi atingerea vârfului omonim de (2617 m). Numită în trecut "Dell Scallette", ruta are gradul de dificultate 3B. 

image
image

Al doilea traseu, intitulat "Michielli Albino Strobel", este un traseu de via ferrata foarte popular, cu pornire din Cortina d'Ampezzo (1224 m), care traversează peretele vestic al masivului Punta Fiames. Acoperind o diferenţă de nivel de peste 1000 m, dintre care circa 600 m de via ferrata, traseul are gradul de dificultate 3B şi culminează cu atingerea vârfului Punta Fiames (2240 m).

Expediţia a continuat în Alpii francezi, în data de 7 septembrie 2017 fiind parcursă etapa: Merano –  Milano – Chamonix – Saint Gervais – Bionnassay – refugiul Nid d'Aigle (2412 m), unde cei şase membri ai expediţiei au ajuns târziu în noapte, având aici prima cazare din zona montană. 

În ziua următoare s-a plecat spre refugiul Tête Rousse (3167 m), pe o vreme frumoasă, dar rece. Primii patru membri ajunşi aici în jurul orei 12:00 (Ionel Glodeanu, George Stan, Mona Diaconu Ştefan – filiala Merano şi Alex Coroliu – filiala Carlingford), au fost informaţi de jandarmii montani despre schimbarea vremii şi li s-a recomandat să nu urce mai departe, la refugiul Goûter (3835 m). Ceilalţi doi membri (Nicu Posta şi Ileana Bocanciu), fără a mai trece prin refugiu, au continuat urcarea, luând în considerare schimbarea vremii prognozată pentru a doua zi, după orele 10:00. 

image
image

Unul dintre punctele cheie ale ascensiunii pe Mont Blanc îl constituie traversarea zonei numită „Grand Couloir”, zonă cu frecvente avalanşe de pietre, care cad periodic, dislocându-se din cauza diferenţelor mari de temperatură între zi şi noapte, antrenând uneori mari cantităţi de rocă. Din fericire, atât la urcare, cât şi la coborâre, nu au fost deloc căderi de pietre, pe toată durata traseului între refugiul Tête Rousse şi refugiul Goûter, zgomotul făcut de aceste avalanşe fiind uşor de auzit şi de recunoscut în toată zona. După străbaterea celor circa 700 m diferenţă de nivel, pe o pantă apreciabilă, echipată adesea cu cabluri de via ferrata, cei doi membri ai expediţiei au sosit la Refugiul Goûter (3835m) în jurul orei 17:00. De acolo, a fost transmisă, în seara zilei de 8 septembrie, şi prima fotografie şi prima urare de „La mulţi ani” către târgovişteni şi scurte mesaje către restul echipei.

„Le Refuge du Goûter”, este destinaţia spre care se îndreaptă toţi alpiniştii porniţi să escaladeze vârful Mont Blanc, acesta fiind ultimul popas dinaintea marii ascensiuni către creastă. Destinat să găzduiască 120 de persoane, refugiul înlocuieşte vechea construcţie, care nu mai corespundea normelor de confort şi care a fost transformată ulterior construirii noului refugiu în adăpost-bivuac pentru cazurile de urgenţă. Construcţia amplasată pe marginea platoului, deasupra unei prăpastii de 800 m, este o veritabilă demonstraţie de tehnică în condiţii extreme, gândită pentru a minimiza pierderile de căldură şi a devia vântul incident, are structura din lemn şi este placată cu oţel inoxidabil.

image
image

"Adevărata provocare a expediţiei însă, nu a constituit-o urcarea, ci mai ales coborârea de pe munte, deoarece vântul oarecum omniprezent la această altitudine a devenit viscolul aprig, iar ninsoarea tăioasă şi altitudinea sporită făceau ca respiraţia să devină foarte greoaie. Cea mai dificilă porţiune a fost tot între Refugiul Gouter şi refugiul Tête Rousse, zona de via ferrata cu pantă foarte accentuată, cu stâncile aproape complet acoperite de zăpadă, unde mersul legat în coardă, inevitabil în aceste zone, necesită o extrem de mare atenţie şi concentrare", se arată într-un comunicat de presă al montaniarzilor. 

După o scurtă pauză la Tête Rousse, pentru refacerea forţelor, a urmat o cursă contra cronometru, pentru a prinde împreună cu alţi câţiva colegi de traseu, ultima telecabină de la Bellevue spre Les Houches, pentru ca apoi să urmeze bucuria reîntâlnirii cu restul echipei, un duş fierbinte şi un somn odihnitor în celebra staţiune Chamonix. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite