Comuna Pucheni este blocată din cauza alunecărilor de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Nicio maşină, fie ea ambulanţă sau pompieri, nu mai intră şi nu mai iese din comună. Peste 2500 de oameni au pierdut contactul cu realitatea după ce stâlpii de pe marginea drumului au fost îngropaţi în pământ, ei rămânând fără curent electric şi cablu de televiziune.

Le fuge pământul de sub picioare! Înmuiaţi de ploi, versanţii o iau la vale cu tot cu stâlpi de curent, distrugând drumuri şi ameninţând să îngroape şi case.
Comuna dâmboviţeană Pucheni arată de parcă a fost bombardată. Cei născuţi şi crescuţi acolo, aproape 2.500 de oameni, îşi fac cruci pănă la pământ şi spun că nu au mai văzut aşa ceva decât în anii ’70. La ei nu au cum să mai ajungă nici salvarea şi nici pompieri. Oamenii au început deja să-şi facă aprovizionarea din localitatea învecinată. “Am rămas izolaţi. A mai fost aşa doar în 1972. Ne vom descurca cum vom putea. Mergem pe jos până la autobuzele de la Malu cu Flori şi de acolo în alte localităţi. Nici măcar cu căruţa nu poţi circula pe aici”, Ion Murgeanu.

“Am fost pe jos până în Malu cu Flori să luăm provizii. Am luat un sac întreg de pâine şi pentru noi şi pentru vecini. Sperăm să ne ajungă câteva zile, după aceea mergem iar pe jos să ne aprovizionăm”, spune alt localnic.

Drumul Judeţean 724 este plin de cratere

Pământul a luat-o pur şi simplu la vale cu tot cu drum şi cu stâlpii de electricitate. Craterele formate pe drum ating pe alocuri şi un metru şi jumătate. “Suntem complet izolaţi. Nu avem altă ieşire, aceasta era singura cale de acces. Nu mai potae circula nicio maşină pe aici iar aprovizionarea se face cu mâna. O să ne confruntăm cu probleme mari, oameni bolnavi, gravide, care nu ştiu cum vor putea ajunge la spital”. Petre Voicu, primar Pucheni.

Problema e departe de a fi rezolvată

Chiar dacă se vor găsi fonduri pentru repararea drumului, lucrările s-ar putea întinde şi pe un an de zile. “Problema este foarte gravă. Dealurile au luat-o la vale şi pe o porţiune de un kilometru iar drumul este total rupt si deplasat. Rupturile ajung în unele locuri şi la un metru şi jumătate. Ceea ce este mai grav este că dealurile coboară încă şi nu se vor opri nici în următoarele zile probabil. Noi am făcut o evaluare a situaţiei şi este foarte important ca Guvernul să ne înţeleagă şi să ne sprijine. Consiliul Judeţean nu va face singur faţă acestei lucrări de anvergură, care s-ar putea întinde şi pe un an de zile”, a declarat Iancu Caracota, prefectul judeţului Dâmboviţa.

Avertizare hidrologică pe râurile din judeţ

Oamenii stau şi acum cu frica în sân. Va mai ploua, spun hidrologii, care au emis cod portocaliu pe râurile din şapte judeţe. DJ 724 Malu cu Flori – Pucheni este total inpracticabil, iar faliile alunecărilor de teren au blocat pârâul Valea Largă, apa deversând peste pământul rezultat din alunecări. Cetăţenii din zona afectată de alunecări de teren vor primi astăzi, pâine şi apă potabilă din partea Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa. Voluntarii vor fi sprijiniţi în această acţiune de pompieri şi jandarmi.

Mii de oameni au rămas fără curent în mai multe localităţi

7 localităţi dâmboviţene sunt în continuare nealimentate cu energie  electrică, deşi echipe de specialişti au lucrat continuu pentru remedierea defecţiunilor. Este vorba despre Micloşanii Mari, Valea Largă, Brădăţel, Vârfureni, Merişoare, Pucheni şi Cândeşti Deal. Din cauza topirii zăpezii şi a precipitaţiilor, suprafeţe mari de terenuri agricole sunt inundate în localităţile Costeşti, Produleşti, Titu, Odobeşti, Potlogi, Gura Şuţii, Braniştea, Lunguleţu, Răcari şi Conţeşti. Potrivit raportărilor transmise de Sistemul de Gospodărire a Apelor, debitele sunt în scădere pe toate râurile aflate sub observaţie.

Marin Nicolae, localnic
“Ferească Dumnezeu să avem nevoie de ambulanţă sau de pompieri că nu ne poate ajuta nimeni în momentul de faţă.”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite