Cauza incendiului devastator de la mănăstirea de maici Nucet. Ce spun pompierii VIDEO
0
Incendiul izbucnit la Mănăstirea Nucet, din Dâmboviţa, în urmă cu două nopţi, a fost cauzat de nişte lucrări de sudură efectuate în zona chiliilor în care stau maicile. Aceasta este concluzia la care au ajuns pompierii de la ISU Dâmboviţa în urma verificărilor.
Focul a distrus acoperişul pe o suprafaţă de peste 500 de mp, iar măicuţele au fost evacuate cu ajutorul localnicilor până la sosirea salvatorilor. Incendiul a fost lichidat după aproximativ trei ore.
„Din cercetările efectuate se pare că incendiul s-a produs din cauza efectului termic în urma unor operaţiuni de sudură efectuate în cursul zilei în zona destinată anexelor aflate în spatele chiliilor”, arată ISU Dâmboviţa.
Au fost mobilizate atunci forţe de la mai multe subunităţi cu şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, iar pentru asigurarea operaţiunilor de intervenţie au actionat şi trei ambulanţe, una SMURD şi două de la SAJ Dâmboviţa.
Flăcări uriaşe la Mănăstirea Nucet, din Dâmboviţa. Focul s-a extins şi la chilii VIDEO
Consiliul Judeţean Dâmboviţa ar putea ajuta mănăstirea cu fonduri pentru refacerea chiliilor distruse.
„În perioada următoare vom vedea ce avem de făcut pentru a reface chiliile care au luat foc”, a spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Din fericire, în incinta mănăstirii mai există un corp care are camere de locuit, aşa că măicuţele nu vor fi nevoite să se mute şi îşi vor putea desfăşura activităţile în continuare în acelasi loc.
Cetăţenii comunei au rămas înmărmuriţi când au văzut flăcările şi fumul care au cuprins mănăstirea şi le-au ajutat pe măicuţe să iasă din clădire.
ISTORIE
Mănăstirea Nucet este o mănăstire de maici, unde îşi duc viaţa monahală 12 călugăriţe. Mănăstirea Nucet se afla la 16 km sud de Târgovişte şi în partea de sud-vest a judeţului Dâmboviţa. Locul şi-a luat numele de la mulţimea nucilor aflaţi acolo.
Acelaşi nume - Nucet - era purtat şi de mănăstire Cozia, însă doar pentru o perioadă. Mănăstirea Nucet este ctitorie a jupânului Gherghina Pârcalab - unchiul domnitorului Radu cel Mare. Constantin Brâncoveanu îi va închina mănăstirii, ca metoc, Schitul Panaghia.
Mănăstirea este părăsită de monahi în urma cutremurului din 1940, devenind o simplă biserica de mir. În anul 1994 Arhiepiscopia Târgoviştei a luat hotărârea reînfiinţării vechii mănăstiri.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Sărbătoare mare la Mănăstirea Nucet. Credincioşii au mers să ia aghiasmă de la Fântâna cu Leac