Sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi în cămin
0Cei 50 de tineri basarabeni veniţi la facultate în Târgovişte se pregătesc pentru Naşterea Domnului. Studenţii nu au putut pleca acasă de sărbători, aşa că vor petrece în camerele de cămin cu sarmale, piftie şi vin, trimise de părinţi.
Tinerii au făcut, astăzi, ultimele cumpărături înaintea Crăciunului după calendarul iulian, care este sărbătorit mâine, pe 7 ianuarie. Pe 13 ianuarie, ortodocşii de rit vechi vor sărbători Revelionul. “Sunt din Republica Moldova şi anul acesta petrec sărbătorile în Târgovişte pentru că sunt studentă aici. De Crăciun o să facem o petrecere în cămin. Am fost în vacanţă acasă şi am adus sarmale, piftie, salată şi vin. Acum pregătim lista invitaţilor şi lista cu ultimele cumpărături. De Revelion o să plecăm din oraş, dar încă nu se ştie ceva sigur”, spune Maria Musteaţă, o tânără de 20 de ani, studentă la Drept.
La petrecerile basarabenilor sunt aşteptaţi şi colegii lor din România. “Şi anul trecut, de Crăciun, am făcut petrecere în cămin şi a ieşit foarte frumos. În acest campus suntem foarte mulţi moldoveni şi ne simţim ca acasă. La petrecerea noastră am invitat şi români, colegi şi prieteni”, ne-a spus Vesna.
La munte, de şase ori mai ieftin
Cei care petrec sărbătorile de iarnă după calendarulul iulian sunt favorizaţi de hotelieri, tarifele pentru ei fiind chiar şi de şase ori mai mici faţă de cele pentru 25 decembrie şi 31decembrie. La Hotel Peştera din nordul judeţului, de exemplu, pentru sărbătorile care abia au trecut pachetul pentru trei nopţi a fost de 2.299 de lei, iar acum costă 349 de lei. „Pentru cei care petrec Crăciunul şi Revelionul pe rit vechi, am pregătit oferte speciale. Ei au cazare asigurată, mic dejun cu bufet liber şi cina festivă. Copiii sub 6 ani au gratuitate, iar cei cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani au reducere de 50 %”, spune Roxana Neacşu, manager al hotelului. „De Revelion am avut pachet de 400 de lei/persoană, în care s-a asigurat şi masa festivă. Acum tariful pentru o singură persoană este de 150 de lei, dar fără mâncare. În fiecare weekend pensiunea noastră este plină. Pot veni să organizeze petreceri, dar trebuie să aducă ei mâncare”, a spus Emilia Dumitrache, angajată a Pensiunii Padina.
Sărbători pentru un million de români
Creştinii ortodocşi de stil vechi, din care fac parte ruşii, lipovenii, armenii şi sârbii, respectă tradiţiile şi obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea că sărbătorile de iarnă sunt decalate cu 13 zile. În România sunt peste un milion de adepţi ai bisericii ortodoxe de stil vechi şi aproximativ 130 de biserici, schituri şi mănăstiri pe rit vechi.