Feriti-vă de soare, pe cât puteţi, în aceste zile!
0Mult trâmbiţata “gaură în stratul de ozon” nu e chiar gaură, ci este un strat de ozon mult subţiat de gazele cu efect de seră produse în ultimii ani. Cu toate astea, reprezentanţii Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM) spun că expunerea la soare este periculoasă.
“Nu ştim, deocamdată, dacă este prima dată când o porţiune de genul acesta din stratul de ozon s-a subţiat atât de mult şi să trece pe deasupra Europei. Probabil s-a întâmplat şi în trecut dar poate că nu s-a comunicat. Nu e o gaură dar e o zonă în care stratul e foarte subţire. E posibil ca în zilele următoare stratul să dispară de tot. Acest lucru ar conduce la creşterea cantităţii de radiatii ultraviolete”, a declarat Valentin Grigore, preşedintele SARM.
În perioada 30-31 martie şi în următoarele 15 zile, nivelul de radiaţii ultraviolete va fi foarte ridicat, aşa că fiecare dintre noi ar trebui să ne luăm măsuri de protecţie.
“Aceste radiaţii afectează organismul uman şi pielea. E vorba de radiaţiile care bronzează pielea. Ele pot duce la cancer de piele şi la probleme de vedere. Este bine ca omaneii să se ferească să stea prea mult sub soare sau să îşi acopere capul. Nu ştim totuşi dacă va traversa şi România acest strat subţire. Sunt curenţi de aer care fac ca acest strat să se plimbe de colo, colo”, adaugă Valentin Grigore.
Stratul protector din atmosferă s-a subţiat semnificativ pe o porţiune foarte mare deasupra Polului Nord. El va ajunge, astăzi şi mâine, în nordul Europei, în Peninsula Scandinavă şi în Siberia.
Un lucru îmbucurător ar fi acela că stratul de ozon se regenerează în câteva zile “dacă este lăsat în pace”.