VIDEO Peste 200 de suceveni au protestat împotriva proiectului minier de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 200 de suceveni au protestat împotriva proiectului de la Roşia Montană. FOTO: Dinu ZARĂ
Peste 200 de suceveni au protestat împotriva proiectului de la Roşia Montană. FOTO: Dinu ZARĂ

Peste 200 de persoane au participat, duminică seară, la un protest împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje împotriva folosirii cianurii pentru exploatarea aurului şi au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Montană”, „Nu corporaţia face legislaţia” şi „Roşia Montană, nu e de pomană”.

Duminică seară, aproximativ 200 de persoane au participat la un protest îndreptat împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Oamenii s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din centrul municipiului Suceava, unde au afişat pancarte şi au scandat împotriva proiectului.

După jumătate de oră, protestatarii au plecat în marş prin oraş pe traseul Palatul Administrativ – esplanada din faţa Casei de Cultură – cinema Modern – Catedrala din zona Mărăşeşti – Primărie – Palatul de Justiţie – Palatul Administrativ.

Sculptorul Mircea Dăneasa a ţinut un scurt discurs în care a precizat că proiectul de la Roşia Montană a declanşat conştiinţa naţională, şi a făcut o paralelă cu proiecte similare din lume care ar fi adus doar deservicii localnicilor şi au poluat mediul înconjurător.

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje împotriva clasei politice şi a utilizării unei tehnologii pe bază de cianură pentru exploatarea aurului. Un banner de mari dimensiuni inscripţionat cu mesajul „Ţara doarme, politicienii fură. Până când?” a fost purtat de tineri pentru a putea fi văzut de sucevenii care priveau protestul de la balcoane.

Participanţii la miting au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Montană”, „Nu corporţia face legislaţia”, „Roşia Montană, nu e de pomană” şi „Nu vrem să fim o naţie de sclavi”.

Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana. Potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană“, se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvern.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.

Cu toatea acestea însă, liderii PNL au declarat joi seara, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, că în cazul proiectului Roşia Montană va fi realizată o nouă analiză la nivelul Parlamentului, existând posibilitatea majorării redevenţei pentru exploatare.

Citeşte şi:

Învăţământul sucevean, în paragină în pragul noului an şcolar. Suceava, pe primul loc în ţară la şcoli fără autorizaţie

Un copil de 7 ani a fost muşcat de câinele unui vecin. Stăpânul câinelui este cercetat penal

VIDEO Străzile din centrul Sucevei, inundate după o rupere de nori

Avocat sucevean, consilier local USL, prins în flagrant în timp ce oferea şpagă unui procuror

VIDEO Incendiu devastator la Cornu Luncii. 11 persoane au rămas pe drumuri, două case şi o hală industrială au fost distruse

VIDEO Razie cu mascaţii poliţiei în oborul din Vicovu de Sus

VIDEO Traficant de ţigări, descoperit infiltrat într-un alai de nuntaşi

Rocadă surpriză la comanda IPJ Suceava. Adjunctul Viorel Onea, instalat inspector şef în locul lui Ioan Crap

DOCUMENT Cum erau vânaţi maidanezii în 1950. Plan de stat pentru colectarea pieilor de câine pentru încălţăminte

VIDEO Urmărire spectaculoasă într-un lan de porumb, cu ajutorul câinelui de urmă, după doi traficanţi de ţigări

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite