Premieră: medicii din Suceava au reuşit să facă un transplant de os la un pacient cu tumoră osoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţie
Operaţie

O premieră la Ortopedia de la Spitalul Judeţean Suceava. O echipă de medici de pe această secţie a efectuat, cu succes, o intervenţie chirurgicală pentru o fractură pe un os tumoral la nivelul tibiei, la care s-a folosit alogrefă osoasă umană conservată, importată de la Banca de Ţesuturi de la Spitalul Colentina, Bucureşti.

Intervenţia a fost făcută pe 16 ianuarie. Din echipă au făcut parte ortopezii Răzvan Bandac, Marius Grămadă şi ATI-stul Lavinea Ştreangă. Pacientul, în vârstă de 60 de ani, a fost externat marţi, pe 22 ianuarie, în stare foarte bună. Zona de „absenţă osoasă” a fost de 10 cm, pe tibie, în apropiere de genunchi. Intervenţia chirurgicală a durat două ore şi jumătate.

Până acum, ortopezii suceveni au efectuat grefe de ligamente şi autotransplant, la pacienţi care necesită o cantitate mică de os, intervenţia de miercuri, 16 ianuarie a.c. fiind primul alotransplant, adică os recoltat de la altă persoană.

„Aceste ţesuturi sunt necesare lumii medicale ortopedice pentru a face operaţii mai complexe, în care ai o structură osoasă sau ligamentară deficitară, cu mari probleme, la care pe lângă faptul că trebuie să intervii să reconstruieşti acel ligament sau acea structură osoasă, de multe ori nu poţi să faci faţă cu structurile proprii organismului respectiv, adică prin autotransplant. Alotransplant înseamnă să foloseşti un ţesut de la o altă persoană, care a fost conservat în prealabil la o bancă de ţesuturi. Îl folosim atunci când suntem depăşiţi din punct de vedere chirurgical pentru a face o operaţie în siguranţă, adică nu avem destul stoc osos sau ligamentar la acel pacient şi atunci trebuie să apelăm la o bancă de ţesuturi ca să putem face operaţia cu succes”, a declarat dr. Răzvan Bandac.

Spitalul din Suceava este singurul spital judeţean din Moldova acreditat în proceduri de transplant de os. Unitatea spitalicească a primi acreditarea în decembrie 2015 şi are sute de intervenţii de recoltare şi transplant. Toate cheltuielile sunt suportate prin programul naţional de transplant tisular.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite