O şcoală românească, inaugurată într-un sat din Ucraina, unde se încearcă limitarea predării în limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul Iordăneşti, din regiunea ucraineană Cernăuţi, a fost inaugurată o şcoală românească începută în anul 2011. Lucrările s-au efectuat cu mari întreruperi, din cauza lipsei fondurilor necesare. Părinţii au trebuit chiar să recurgă la acţiuni de protest, nu lăsau copiii să meargă la şcoala veche, care este foarte avariată. În total, costurile de construcţie a noii şcoli au fost estimate la circa 1,15 milioane de euro.

La sfârşitul săptămânii trecute, în satul Iordăneşti, raionul Adâncata, din regiunea ucraineană Cernăuţi, a fost inaugurată o şcoală românească. La eveniment au luat parte miniştii de externe din România şi Ucraina, Teodor Meleşcanu şi Pavlo Klimkin, miniştii educaţiei din România şi Ucraina, Liviu Pop şi Lilia Grinevici, ambasadorul român la Kiev, Cristian – Leon Ţurcanu, ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Oleksandr Bankov, precum şi mai multe autorităţi locale din Suceava şi Cernăuţi.

Evenimentul este unul important, în contextul în care Guvernul Ucrainei doreşte ca predarea în limba română să fie limitată pe teritoriul ţării vecine. În localitatea Iordăneşti există o comunitate mare de români, pentru care finalizarea şcolii româneşti este o reuşită. O contribuţie importantă în terminarea unităţii de învăţământ a avut-o şi guvernatorul regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fişciuk.

Ridicarea şcolii din Iordăneşti a fost începută în cursul anului 2011. Lucrările au fost întrerupte în mai multe rânduri, după ce fondurile alocate nu au fost suficiente. Părinţii elevilor din localitate au organizat mai multe proteste şi chiar nu le-au mai permis copiilor să meargă la şcoala veche, care se află într-o avansată de degradare. Pentru construcţia noii şcoli, autorităţile ucrainene au investit circa 40 de milioane de grivne, undeva la 1,15 milioane de euro.

„Îngrijoraţi sunt atât profesorii, cât şi părinţii copiilor. Ultimii nu vor nici în ruptul capului să-şi dea copiii la şcoala veche de peste 135 de ani, care este grav avariată şi pune în pericol viaţa copiilor”, au arătat jurnaliştii ucraineni de la ziarul românesc din Cernăuţi „Libertatea cuvântului”.

Şcoala din Iordăneşti trebuia deschisă la începutul lunii septembrie 2017, odată cu începerea anului şcolar. Totuşi, cum unitatea de învăţământ nu a fost finalizată, termenul a fost amânat pentru data de 1 noiembrie a anului trecut. Cum şi acest nou termen a fost încălcat, părinţii şi profesorii din Iordăneşti au început să facă presiuni la nivel local, cât şi la nivelul Guvernului, reuşind să obţină finanţare pentru terminarea şcolii.

„Noua şcoală cu trei etaje, construită după tehnologiile moderne de economisire a energiei, este prevăzută pentru 200 de copii. Iordăneştenii au făcut demersuri la guvern şi şeful statului, însă vocea lor n-a fost auzită. Curios rămâne faptul că suma anunţată pentru finalizarea construcţiei noii instituţii de învăţământ din Iordăneşti este întotdeauna diferită. Anterior se vorbea de 14 milioane (conform lui Olexandr Fişciuk, în septembrie 2016), apoi de 11 milioane, iar acum aflăm că chiar cu 6 milioane se poate face treabă bună”, au mai arătat jurnaliştii ucraineni din Cernăuţi.

Până la finalizarea noii şcoli româneşti, elevii din Iordăneşti studiau într-o şcoală veche de peste 135 de ani, ridicată de austrieci în perioada în care Bucovina făcea parte din Imperiul Austro – Ungar. Clădirea era destul de avariată, pereţii având fisuri ce permit ca frigul să pătrundă în clasele mici şi reci.

Alte ştiri pe această temă:

Românii din Ucraina nu mai vor să recunoască limba „moldovenească” ca limbă maternă

Filiera permiselor auto false din Ucraina. Zeci de şoferi, prinşi cu acte contrafăcute cumpărate cu cel puţin 600 de euro

Fostul lider al minorităţii ucraiene din România a fost reţinut de autorităţile ucrainene în vederea extrădării în ţară

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite