Cum a vândut ÎPS Pimen imaginea mănăstirilor din Bucovina teroristului Omar Hayssam. Culisele unei afaceri în care urma banilor s-a pierdut misterios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna septembrie 2004, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor păstorită de ÎPS Pimen, a oferit firmei Bucovina Enterprises, condusă de Omar Hayssam, dreptul de a folosi imaginea mănăstirilor bucovinene în promovarea apei minerale Bucovina. În baza acestui contract, Arhiepiscopia ar fi primit de la firma teroristului 250.000 de lei.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a încheiat, în luna septembrie 2004, un contract ce poate fi considerat cel puţin ciudat, cu SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei, firma condusă de Adela Omar, soţia teroristului Omar Hayssam. Conform acelui contract, compania dorneană a primit dreptul de a folosit imaginea mănăstirilor bucovinene în promovarea apei minerale Bucovina, iar în schimb s-a obligat să achite Arhiepisopiei păstorite de Înalt Preasfinţitul Pimen un procent din vânzarea apelor minerale.

Concret, prin contractul semnat între cele două părţi, Bucovina Enterprises s-a obligat să plătească Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor câte 5 bani pentru vânzarea fiecărei sticle de 0,5 litri de apă, 10 pentru pentru cele de 1,5 litri şi 20 de bani pentru sticlele de cinci litri. În schimb, Arhiepiscopia oferea exclusivitate firmei dornene în folosirea imaginii mănăstrilor din judeţul Suceava pentru promovarea apelor minerale Bucovina.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor s-a angajat că banii primiţi de la compania teroristului Hayssam să fie folosiţi în restaurarea mănăstirilor monumente istorice. Bucovina Enterprises a utilizat imaginea mănăstirilor pe etichetele sticlelor de apă minerală, într-o reclamă TV ce a fost difuzată gratuit de TVR şi în mai multe materiale publicitare destinate presei scrise.

Contractul dintre Arhiepiscopie şi societatea din Vatra Dornei a fost semnat pe un an de zile, iar după finalizarea campaniei de presă nu a mai fost prelungit. După expirarea contractului, într-un comunicat de presă se anunţa că Bucovina Enterprises a virat în conturile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor suma de 250.000 de lei.

„Campania <<Bucovina pentru Bucovina>> a ajuns la momentul bilanţului: 2,5 miliarde de lei (250.000 RON) strânşi, din care 2,1 au fost folosiţi deja pentru restaurarea picturilor de la Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa, Sfântul Ioan cel Nou din Suceava şi a catapetesmei Mănăstirii Slatina”, se arăta într-un comunicat de presă remis la data de 20 martie 2006.

Interesant este faptul că, deşi în comunicat se spune că banii viraţi de Bucovina Enterprises au fost utilizaţi pentru restaurarea mănăstririlor mai sus menţionate, aceste lăcaşuri de cult nu s-au ales cu nici un ban de la compania teroristului Omar Hayssam.

Cine sunt artizanii acestui contract dubios?

ÎPS Pimen este din ianuarie 1991 arhiepisop al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Acesta are un trecut interesant, fiind cunoscut ca şi informator al Securităţii, având numele de „Sidorovici” şi „Petru”. Născut Vasile Zainea, Pimen s-a călugărit în anul 1951, la Mănăstirea Neamţ, unde a primi acest nume. Din 1964 şi până în 1974, el a fost muzeograf şi ghid turistic la Mănăstirea Putna, după care a devenit stareţ al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Apoi a îndeplinit câteva misiuni externe în Israel şi Statele Unite, iar în anul 1982 a fost numit episcop – vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, până a fi învestit la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Sirianul Omar Hayssam a devenit cunoscut în ţara noastră pentru că a fost implicat în răpirea din Irak a trei jurnalişti români. Anul trecut, în luna martie, Curtea Supremă l-a condamnat pe Hayssam la 23 de ani şi patru luni de închisoare, după ce i-au fost contopite pedepsele din dosarele „Volvo”, „Foresta Nehoiu” şi cel al răpirii celor trei jurnalişti români.

La data de 20 februarie 2008, Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la 20 de ani pentru implicarea sa în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, comisă în luna martie 2005, la Bagdad.

În luna noiembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României s-a pronunţat definitiv în dosarul „Volvo”, condamnându-l pe Omar Hayssam la 16 ani de închisoare pentru că a înşelat mai multe firme cu 1,6 milioane de euro. Siranul a luat de la acestea în leasing mai multe utilaje, pe care ulterior le-a trimis în Siria şi Egipt la societăţi controlate de el.

În luna iunie 2010, Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru că a devalizat societatea Foresta Nehoiu, după ce instanţele inferioare luaseră decizia de a-l achita în acest dosar penal.

În luna iulie 2013, Omar Hayssam a fost adus în România, după ce la data de 30 iunie 2006, teroristul a reuşit să părăsească ţara noastra la bordul unei nave, ajutat de fraţii săi Mukhles şi Mahmoud şi de Mustafa Tartoussi.

Alte ştiri pe această temă:

Omar Hayssam, condamnat în dosarul „Manhattan”, rămâne să execute 23 de ani şi 4 luni de închisoare

Omar Hayssam, după ce Mohammad Munaf a fost adus în ţară: „Mă întreb dacă bucuria unora e sinceră sau lucidă. Cred ca voi fi liber, la fel şi Munaf!”

Cum a sponsorizat teroristul Omar Hayssam diplomaţia română

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite