Cât de crud era, de fapt, Ioan Vodă cel Cumplit. Obsedat să tortureze preoţi şi boieri, a fost blestemat cu o moarte cruntă, strivit în bucăţi de patru cămile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnitorul Ioan Vodă cel Cumplit a rămas cunoscut în istorie prin cruzimea de care a dat dovadă. După ce a ajuns pe tronul ţării, el a omorât mai mulţi boieri care nu erau de acord cu înscăunarea sa. Ioan Vodă a dat dovadă de vitejie, refuzând dublarea tributului, astfel că a purtat mai multe lupte cu turcii. Fiind trădat de boieri, voievodul moldovean a avut o moarte tragică, fiind rupt în bucăţi de patru cămile.

Ioan Vodă cel Cumplit (1521 – 1574) cunoscut ca Ioan Vodă cel Viteaz sau Ioan Vodă Armeanul a fost domnitorul Moldovei din februarie 1572 şi până în iunie 1574. La vârsta de 40 de ani, în 1561, Ioan Vodă cel Cumplit este menţionat pentru prima dată în scrierile epocii, atunci când a încercat să-l înlăture pe Ioan Despot – Vodă de la cârma Moldovei, dar fără succes.

Cum pe tronul Moldovei a revenit Alexandru Lăpuşneanu, urmaş a lui Ştefan cel Mare, Ioan Vodă cel Cumplit nu a îndrăznit să râvnească conducerea ţării. După moartea acestuia şi înscăunarea lui Bogdan Lăpuşneanu, lucrurile s-au schimbat. Fiul lui Alexandru Lăpuşneanu nu era iubit de boierii moldoveni, care au reuşit să-l răstoarne pe acesta de pe tronul ţării şi să-l numească voievod pe Ioan Vodă cel Cumplit.

După ce a ajuns să conducă Moldova, Ioan Vodă cel Cumplit a început să-i tortureze pe boieri, călugări şi preoţi. La doar două luni de la înscăunarea pe tronul Moldovei, în data de 6 aprilie 1572, Ioan Vodă cel Cumplit l-a decapitat pe unul dintre cei mai importanţi boieri moldoveni, pe Ionaşcu Zbierea, precum şi alţi boieri care s-au arătat nemulţumiţi de numirea lui la conducerea ţării. În locul lui Ionaşcu Zbierea, a fost numit vornicul Dumbravă care avea o oaste formată din 6.000 de leşi.

Dacă clerul Vlădica Gheorghe a fost ars de viu pentru sodomie, Mitropolitul Teofan a reuşit să scape de moartea promisă de Ioan Vodă după ce a fugit peste munţi.

”Am văzut cum un mare vornic pieri sub cuţitul calăului chiar în ziua de Paşti. Alţi boieri îi urmară unul după altul, deşi nu toţi avuseră plăcerea de a muri înfruptaţi de ouă roşii. De pre boierii de cinste şi cei mai de jos sabia lui Ioan-vodă nu lipsea, ci cu multe feluri de morţi îi omora (...) Monastirile consumau în trândăvie şi în desfrânări sudoarea Moldovei. Ioan-vodă dede o pildă neauzită până atunci în istoria românilor. Un vlădică fu convins de crima celei mai negre nemoralităţi; divanul domnesc execută întocmai o legiuire din Codicele Teodosian; Sodomitul să piară prin flăcări în prezenţa poporului; mărşavul episcop fu ars de viu; Ioan-vodă ţinea prea mult, pesemne, la litera dreptului roman (...) Înşişi istoricii cei încriminatori recunosc, toţi într-o voce, suprema popolaritate a lui Ioan-vodă. Deci unde e crima? Nu e crud acel principe care, cu preţul câtorva capete aristocratice şi cu neîmblânzita păzire a legii, îşi cumpără idolatra iubire a ţării întregi”, l-a descris istoricul Bogdan Petriceicu Haşdeu pe Ioan Vodă cel Cumplit.

Răzvrătirea faţă de turci şi trădarea boierilor moldoveni i-au adus o moarte cumplită

În februarie 1574, turcii au propus dublarea tributului la 80.000 de galbeni, însă Ioan Vodă cel Cumplit a refuzat, astfel că au urmat cele mai glorioase bătălii purtate de domnitorul moldovean. O primă luptă a dus-o, pe 24 aprilie 1574, la Jilişte în judeţul Vrancea, unde Ioan Vodă cel Cumplit a învins armata lui Alexandru Vodă al Munteniei, care sprijinită de otomani a încercat să îl pună domn al Moldovei pe Petru Şchiopul.

În schimb, Ioan Vodă cel Cumplit l-a numit la conducerea Ţării Româneşti pe Vintilă Vodă, fiul lui Pătraşcu cel Bun, după care s-a îndreptat spre Brăila, oraş în care s-a refugiat Petru Şchiopul. Domnitorul moldovean obţine o nouă victorie, iar apoi le oferă şi sprijinul cazacilor la Bugeac, nimicind armata otomană.

” Pe urmă Ion Vodă a stăpînit şi cetatea Brăila, unde a tăiat turci de laolaltă (...) fără a lăsa un suflet viu dintr-înşii, apoi a mai luat de la turci Chilia şi Akkermanul, arzîndu-le...”, a arătat cronicarul Nicolae Costin, fiul lui Miron Costin.

Răzvrătirea lui Ioan Vodă cel Cumplit a făcut ca turcii să dorească înlăturarea sa de la conducerea Moldovei. Astfel, în vara anului 1574, o armată formată din turci, tătari şi munteni au pornit într-o expediţie în Moldova. Ioan Vodă cel Cumplit a respins atacul tătarilor, iar apoi a urmat bătălia de la Cahul. Pârcălabul Ieremia Golia îl trădează pe voievodul moldovean şi trece în tabăra otomană, trădare care a contribuit decisiv în deznodământul luptei.

”Ci moldovenii aşa sta, cum s-ar fi gătit să moară au să izbândească. Şi multă moarte s-au făcut intre amândoao părţile, că nu era loc a călca pre pământu, ci pre trupuri de om. Aşa mai apoi să bătiia de aproape, cât şi mâinile le obosisă şi armile scăpa. Acela praf să făcusă, cât nu sa cunoştiia care de care-i este, de săneaţe şi di trăsnetul puşcilor nu să auziia dispre amândoao părţile, nici puşcaşii nu mai ştiia în cine daua”, a descris lupta de la Cahul, cronicarul Grigore Ureche.

După o rezistenţă eroică, Ioan Vodă cel Cumplit s-a predat, primind în schimb promisiunea că răzeşii săi vor fi lăsaţi în viaţă. Domnitorul moldovean a avut o moarte cumplită, cum i-a fost şi numele. Turcii l-au legat de patru cămile, care l-au despicat în două. Armata sa care încă nu părăsise câmpul de luptă s-a întors la arme din dorinţa de a răzbuna moarte mişelească a conducătorului lor.

”Ioan Vodă cel Cumplit este cunoscut ca fiind urmaş al marelui voievod moldovean Ştefan cel Mare. Cunoscut ca şi Ioan Vodă cel Viteaz, acesta era o persoană uite la mânie şi nu de multe ori cei care îndrăzneau să-l supere ajungeau să aibă capul acolo unde le era şi picioarele. Scena morţii sale a fost una tragică. Deşi în urma întrevederii cu paşa care conducea oastea otomană i s-a promis că va fi lăsat în viaţă, boierii care l-au trădat insistau ca Ioan Vodă să fie omorât. Acesta chiar ar fi pus mâna pe sabie şi a decapitat mai mulţi boieri, astfel că paşa a decis pedepsirea sa. Au fost folosiţi ba patru cămile, ba patru cai, de care a fost legat Ioan Vodă cel Cumplit şi rupt în bucăţi”, a declarat istoricul sucevean Ilie Gliga. 

Alte ştiri pe această temă:

Adolescenta care i-a sucit minţile lui Ştefan cel Mare. Ascensiunea misterioasă a unei copile de 16 ani de la prizonieră la doamnă a Moldovei

Prinţesa de la nord, Evdochia de Kiev, marea iubire a lui Ştefan cel Mare - cea mai importantă căsătorie strategică din istoria Moldovei

A ridicat Ştefan cel Mare câte o biserică după fiecare luptă câştigată? Lista lăcaşurilor de cult ctitorite de domnitor

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite