Asasinarea unui conducător balcanic. Ioniţă Caloian a fost omorât de unul dintre comandanţii săi în timp ce asedia Salonicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO english.sina.com
FOTO english.sina.com

În luna octombrie 1207, Ioniţă Caloianu, cea mai reprezentativă figură din Peninsula Balcanică, a fost asasinat de un comandant cuman. Primele forme de statalitate a românilor au rămas consemnate în cronici în legătură cu asasinatele unor personalităţi, aşa cum a fost cazul cu „regele românilor şi bulgarilor”.

Primele forme de statalitate ale românilor au rămas consemnate în cronici alături de referiri la asasinatele unor personalităţi ale vremii, cum ar fi cel al lui Ioniţă Caloian din neamul Asăneştilor, cunoscut ca şi „regele românilor şi bulgarilor”. Caloian, una dintre cele mai reprezentative figuri din Peninsula Balcanică, a fost omorât în luna octombrie a anului 1207 de către un comandant cuman.

Ioniţă Caloian s-a născut în jurul anului 1170, fiind fratele mai mic al lui Petru şi Ioan Asan. Numele lui Ioniţă vine de la grecescul „Koloioannes”, care înseamnă „cel frumos”. Conducătorul vastului teritoriu din Balcani a purtat mai multe războaie cu Imperiul Roman pentru a obţine independenţa teritorială a valahilor. Datorită acestor bătălii purtate cu romanii, istoricii l-au numit pe Ioniţă Caloian – „omorâtor de romei”.

Cronicarul Nicetas Choniates Akominatos îl menţionează pentru prima dată pe Ioniţă Caloian în anul 1188. El a fost trimis ca ostatesc de către fraţii săi la curtea imperială bizantină, de unde reuşeşte să evadeze un an mai târziu. Caloian s-a întors la nord de Dunăre unde devine „domn peste vlahi din neamul lui”, conform cronicarului Akominatos. Legenda spune că Ioniţă Caloian este cel care a înfiinţat oraşul Craiova.

La sfârşitul secolului XII, fraţii lui Caloian, Petru şi Ioan, au fost asasinaţi de boierul Ivanko, care a primit ca răsplată funcţia de guvernator al zonei Plovdiv din Bulgaria. Ioniţă a reuşit să-l alunge pe Ivanko, recucerind teritoriile stăpânite de fraţii săi.

Papa Inocenţiu al III-lea a încercat să-l convincă pe Caloian să adereze la Biserica Catolică, Ioniţă Caloian fiind oarecum de acord cu această propunere. „Regele românilor şi bulgarilor” a primit o coroană regală din partea Bisericii Catolice, fiind numit şi patriarh. Caloian i-a propus o alianţă împăratului Balduin I, conducătorul de la Constantinopol, însă oferta sa a fost refuzată.

Împăratul Balduin I a asediat Adrianopolulul, însă Ioniţă Caloian a sprijinit cetatea asediată, reuşind să le provoace cruciaţilor o înfrângere puternică.

„Ioniţă, rege al Bulgariei, a sosit pentru a sprijini Adrianopolul cu foarte mare armată, pentru că el aducea cu sine valahi şi bulgari şi peste 40.000 de cumani care nu fuseseră niciodată botezaţi”, a arătat cronicarul Villerhardouin.

La rândul său, Caloian a încercat în două rânduri să ocupe oraşul Adrianopol, însă fără succes. În anul 1207, „regele românilor şi bulgarilor” s-a îndreptat apoi spre Salonic, însă imediat după începerea asediului a fost ucis de Manastăr, unul dintre comandanţii cumani din armata sa.

Alte ştiri pe această temă:

Istoria secretă a singurului imperiu făcut de români. Asăneştii, vlahii care s-au proclamat împăraţi, au stăpânit Balcanii 100 de ani şi au ridicat la luptă popoarele

Cine a fost cu adevărat Gelu Românul, misterioasa căpetenie din Transilvania care s-a opus războinicilor maghiari

Cum a demonstrat un american că maramureşenii au sânge celtic. Arheologii n-au găsit dovezi relevante

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite