Suceava: Portret / Bogdan Cornaci - Jandarmul cu grad de numismat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căpitanul Cornaci este cunoscut drept „vocea“ jandarmilor suceveni. Puţini ştiu însă că bărbatul în uniformă are acasă o colecţie impresionantă de monezi, timbre şi medalii.

Bogdan Cornaci s-a născut într-o familie de „oameni ai literelor“ din municipiul Botoşani. Fiind singurul copil, a fost „cultivat“ îndeaproape de părinţii săi.


„Mama este profesoară de limba şi literatura română, iar tatăl meu este colecţionar şi bibliotecar. Mereu m-au inclus în activităţile lor şi am deprins pasiunile lor“, ne-a declarat căpitanul jandarm.


A devenit pasionat de istorie cotrobăind printre colecţiile tatălui şi citind cărţile pe care i le-a pus la dispoziţie mama sa. „Am fost norocos să am la îndemână ceea ce alţii doar visau. Mama  reuşea mereu să-mi stârnească interesul pentru citit aducându-mi cărţi deosebite iar tata prin obiectele colecţionate cu sute de ani vechime“, a mai spus Bogdan.


Moşteneşte pasiunea tatălui pentru istorie


Tatăl lui Bogdan, Mihai Cornaci, este unul dintre cei mai titraţi colecţionari din Moldova care aduna obiecte cu valoare istorică. Astfel că micul numismat a crescut printre colecţiile tatălui, care aduna monede şi bancnote, sigilii, timbre, decoraţii, medalii, cărţi poştale, ceasuri de buzunar şi cutii de chibrituri. Acum colecţiile însumează mii de piese vechi.


„Mi-am dorit să intru la facultatea de profil, să învăţ cât mai mult din istoria românilor dar în acelaşi timp m-am înscris şi la Academia de Poliţie. Deşi în liceu am fost la o clasă cu profil informatică intensiv, am învăţat pentru admitere istoria, gramatica şi limba engleză şi am intrat la Academie aşa că am rămas acolo la Drept“, ne-a spus suceveanul.


A făcut ordine printre „ultraşi“
În primul an după absolvire a fost repartizat la Brigada de Intervenţie Specială a Jandarmeriei din Bucureşti. A fost un an plin de evenimente, cu misiuni de mare risc. „Am făcut de toate, de la la asigurarea protecţiei demnitarilor români şi străini şi asigurarea ordinii publice pe stadioanele bucureştene, până la intervenţii în zonele periferice ale capitalei“, ne-a explicat Cornaci. Din 2003 s-a mutat la Suceava, unde a lucrat la detaşamentul de intervenţie. În anul 2007 a fost numit purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Suceava, iar după numai un an a fost avansat înainte de termen la funcţia de căpitan.


„Misiunile de la inundaţii au fost grele şi mi-au rămas întipărite în minte. Oamenii aceia au suferit enorm şi noi încercam să-i ajutăm să-i ferim din calea apelor, dar tristeţea din ochii lor n-o puteai alunga. Colegii mei s-au luptat cu viiturile şi au fost nevoiţi să fie mereu în prima linie. Eu m-am ocupat şi de transmiterea rezultatelor muncii lor către public, deseori direct din zonele afectate, şi asta îmi oferă satisfacţie“, a declarat căptanul.

________________

profil
născut. 24 august 1979, Botoşani.
studii. Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, Facultatea de Drept.
familie. Căsătorit, are un copil.

întrebări şi răspunsuri
Ce-ţi doreşti pe viitor?
Pe plan personal, unul din visele care mi-a marcat adolescenţa şi pe care sper să-l realizez într-o zi este cel de a vizita cetatea mitică Troia. De mic am fost pasionat de istoria antică şi de mitologie, în special de cea greacă. 
Care este cea mai mare satisfacţie a muncii tale?
Faptul că pot prezenta munca colegilor mei într-o lumină reală şi fără ca faptele să fie denaturate. Dar şi faptul că am putut să particip la împărţirea ajutoarelor pentru sinistraţii de la inundaţiile din ultimii ani.

ce-i place
Îmi place foarte mult istoria, dar şi numismatica. Meşterind printre colecţiile tatălui am deprins pasiunea pentru obiectele vechi care ascund poveşti interesante. De asemenea, îmi plac filmele istorice şi documentarele.

ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii care încearcă să pară mai importanţi decât sunt în realitate. Oamenii sunt complecşi şi de toate felurile, dar respectul îl poţi dobândi fiind sincer şi drept.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite