17 de milioane de euro pentru o sală polivalentă la Suceava. În oraşul din nordul ţării sportul este în moarte clinică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suceava este unul dintre puţinele oraşe reşedinţă de judeţ din România care nu este reprezentat în prima ligă, la sporturile pe echipă. Chiar şi aşa, cei de la primărie vor să investească 17 milioane de euro pentru a construi o sală polivalentă cu 5.000 de locuri.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, doreşte ca în acest an să fie demarate lucrările pentru o sală polivalentă cu 5.000 de locuri care ar urma să fie construită la marginea oraşului, pe un teren pe care municipalitatea îl are deja în proprietate, spunând despre acest proiect că este „cel mai important pentru următorii ani”.

Primii paşi în realizarea acestei săli polivalente este apropabrea unui credit de 25 de milioane de lei, pentru ca din această vară să se poată demara lucrările la Sala Polivalentă, despre care primarul Ion Lungu consideră că este o investiţie necesară oraşului şi aşteptată de suceveni.

Posibil ca sala polivalentă să fie aşteptată de suceveni, însă în acest moment este total inutilă, deoarece sportul sucevean este în moarte clinică. Judeţul Suceava nu are în acest moment, la nici un sport de echipă, o reprezentantă în primul eşalon sportiv şi nici nu se întrevede în viitorul apropiat ca echipele de handbal sau volei să promoveze în prima ligă.

Viitoarea sală de sport polivalentă a Sucevei ar urma să aibă o capacitate de aproximativ 5.000 de locuri şi va fi amplasată pe terenul de 120.000 de metri pătraţi deţinut de Primăria Suceava, în zona Metro. Pentru acest teren s-a aprobat un plan urbanistic zonal şi un regulament de urbanism aferent unui complex sportiv. Valoarea totală a investiţiei este de 13,8 milioane de euro, fără TVA.

Proiectul propune realizarea unei clădiri alcătuite dintr-un ansamblu de trei corpuri separate, cu regim de înălţime D+P+1 etaj, cu înălţimea la coamă de 18 metri. Vor fi săli pentru desfăşurarea competiţiilor sportive, antrenament, manifestări publice, fizioterapie şi kynetoterapie. De asemenea, vor fi dispuse birouri şi cabinete specifice funcţionării unei asemenea instituţii: bibliotecă, cabinet medical, cabinet metodic, birouri adminsitrative şi restaurant.

Primarul Ion Lungu a arătat că finanţarea acestui obiectiv de investiţii se poate face cu fonduri atrase prin contractarea unui credit bancar în valoare de 25 milioane de lei pe o perioadă de 10 ani. Pentru a obţine un cost total cât mai redus al împrumutului, este necesară o structură pe baza căreia să se obţină o ofertă cât mai bună de la potenţialii finanţatori.

Ca atare, din partea direcţiei economice a Primăriei, directorul executiv Elisabeta Văideanu a prezentat un raport de specialitate din care rezultă că un asemenea împrumut se încadrează în în limita de 30% grad de îndatorare impusă de legislaţia în vigoare, în aceste condiţii, fiind de acord şi propunând iniţierea unui proiect de hotărâre privin aprobarea contractării unei finanţări rambursabile în valoare de 25 milioane de lei, pe o perioadă de 10 ani, pentru “implementarea programului investiţional de interes local în municipiul Suceava”.

Ideea primarului sucevean poate că nu este utilă în acest moment, însă pe viitor în cazul apariţiei unor investitori serioşi, este posibil ca această sală polivalentă să folosească vreunei echipe, precum cea de handbal care în urmă cu câţiva ani a ajuns în finala unei cupe europene, însă acum se zbate prin liga a II-a. Trebuie de urmărit dacă nu cumva sala polivalentă va avea aceeaşi soartă ca şi stadionul de fotbal ce ar fi urmat să fie construit taman pe terenul de la Metro, însă de fiecare dată proiectul privind stadionul a rămas la nivelul de idee.

Alte ştiri pe această temă:

Primăria Suceava vrea să ofere stadionul oraşului unei firme care va construi o Sală Polivalentă

România, pe cale să aibă încă un stadion modern. Detaliile proiectului de 15 milioane de euro

Primarul Sucevei promite nocturnă pe un stadion lăsat în paragină

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite