1.500 de câini terorizează oraşul Suceava
0Cartierele sunt pline de patrupede, dar autorităţile s-au declarat neputincioase pentru reducerea numărului acestora. Burdujeni şi Obcini sunt zonele cu cei mai mulţi maidanezi deoarece, susţin localnicii, sunt la ieşirea din oraş spre Botoşani şi Iaşi şi că aici se descarcă maşini cu câini.
Pe străzile din oraş sunt aproximativ 1.500 de câini vagabonzi, susţin autorităţile. Circa 400 au fost sterilizaţi anul trecut, dar câinii se înmulţesc în voie. Adăpostul din Lunca Sucevei este ocupat până la refuz cu 1.300 de maidanez, motiv pentru care câinii liberi din oraş degeaba ar fi prinşi pentru că nu încap în padoc.â
„Este o problemă despre care vă spun cu toată sinceritatea că mă depăşeşte ca primar din cauza legislaţiei. Nu avem niciun fel de eficienţă, deşi avem parteneriate pentru sterilizarea câinilor vagabonzi şi avem adăpostul din Lunca Sucevei. Aceştia revin pe stradă“, a declarat în urmă cu mai mult timp primarul Ion Lungu. Mai mult, edilul a susţinut că există un adevărat trafic de maidanezi, care sunt aduşi în municipiul nostru din judeţele vecine. El nu este singurul care a sesizat această problemă.
„Vin maşini încărcate cu animale din alte judeţe“
„Am primit nenumărate plângeri, însă nu am reuşit nimic până acum. Oamenii se plâng că vin maşini încărcate cu animale, dar nu le vede nimeni numărul de înmatriculare, astfel încât să ştim pe cine să tragem la răspundere“, a explicat viceprimarul Lucian Harşovschi. Cei mai mulţi câini vagabonzi sunt în cartierele Burdujeni şi Obcini deoarece acestea sunt punctele de legătură cu alte localităţi din care sunt aduse animalele.
„Oamenii se tem de Dumnezeu şi nu vor să omoare câinii. Neavând posibilităţi să-i crească, preferă să-i arunce, să-i ducă în alte părţi unde ar putea găsi mâncare“, a explicat medicul veterinar Cătălin Rusu, reprezentant al Asociaţiei de Protecţie a Animalelor „ProAnima“. Totuşi, nu există nicio zonă din oraş lipsită de lătrat. „Câinii se adună acolo unde sunt oameni care să-i hrănească. Nu pot spune că sunt mai mulţi sau mai puţini într-un cartier faţă de altul. Peste tot se găsesc oameni care se le arunce de mâncare“, a mai adăugat medicul Cătălin Rusu.
În urma unui sondaj efectuat de Primăria Suceava pentru a afla nemulţumirile cetăţenilor a reieşit că 8,3% din ei vor să fie rezolvată problema câinilor comunitari. „Eu circul foarte mult pe jos prin oraş şi trec mereu pe lângă câini. Sunt peste tot. Nu am fost muşcată până acum, dar tot îmi este frică atunci când îi văd în haită, când se reped la roţile maşinilor sau la vreo căţea în călduri“, a declarat Iulia Dominte, localnică. În Suceava există o singură persoană care se ocupă de strângerea animalelor de pe străzi, iar alţi trei oameni au grijă de câinii din padoc.
Deoarece adăpostul este plin, de câteva luni, autorităţile discută despre eutanasierea maidanezilor. Susţinătorii drepturilor animalelor nu văd însă cu ochi buni această soluţie. „Pe lângă eutanasiere sau sterilizare trebuie luate măsuri complementare. E un cerc vicios şi autorităţile nu vor înţelege niciodată acest lucru“, a mai spus Rusu. Există şi suceveni care au idei pentru soluţionarea problemei, însă municipalitatea nu are posibilităţi să le aplice. „Ar trebui să cumpere un teren din afara localităţii, unde nu sunt case, şi acolo să încropească un nou adăpost. Să nu mai mintă că nu au bani, că terenurile sunt ieftine acum şi doar nu le fac vile animalelor“, a fost de părere Traian Rusu, locuitor al cartierului Obcini. Primăria intenţiona să mai construiască 400 de locuri la padocul deja existent, însă momentan nu dispune de fonduri.
Soluţie adoptată de francezi
Primarul Ion Lungu ar dori ca în Suceava să se aplice o metodă folosită în Franţa pentru reducerea maidanezilor. Câinii să fie duşi la padoc, iar, dacă într-un interval de şapte zile nu sunt revendicaţi sau cumpăraţi, să fie omorâţi. Părerile sucevenilor sunt împărţite. Unii susţin că eutanasierea este o crimă, iar alţii consideră că aceasta este singura soluţie ce trebuie adoptată în orice stat civilizat. „Nu aş vrea să omoare animalele, dar ar trebui să înţeleagă autorităţile că dacă-i lasă pe stradă, nu înseamnă că-i salvează“, a spus Tudor Ichim, sucevean.
Doi suceveni sunt muşcaţi zilnic de maidanezi
Sute de persoane au fost rănite de câini de la începutul anului, iar costurile pentru tratarea acestora se apropie de 100.000 de lei pe an. 275 de persoane muşcate de câini au ajuns, de la începutul anului, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, iar 54 dintre acestea au primit vaccin antirabic. Alte trei persoane au fost nevoite să facă şi vaccin antirabic şi injecţii cu imunoglobulină deoarece erau sigure că animalele care le-au muşcat erau turbate.
441 de oameni au fost atacaţi anul trecut
Anul trecut, alţi 441 de suceveni au fost trataţi din aceeaşi cauză, 300 dintre aceştia fiind imediat vaccinaţi. Cheltuielile spitalului pentru procurarea tratamentului antirabic sunt destul de mari, ajungând, în medie, la 80.000 de lei pe an. Tratamentul se administrează gratuit doar persoanelor care ajung la Urgenţe.
Vaccinul se administrează în cinci doze injectate la intervale regulate de timp. Rabia este o boală mortală. Vaccinul şi serul cu imunoglobulină sunt deosebit de importante, salvând de cele mai multe ori vieţile pacienţilor.
Acestea trebuie administrate în cel mult 14 zile de la muşcătură. „Vaccinul antirabic se utilizează preventiv, în situaţiile în care o persoană este muşcată de un animal care poate transmite turbarea. Serul are scop profilactic, întrucât rabia nu se poate trata, boala odată apărută fiind mortală în toate cazurile“, a precizat Tiberius Brădăţan, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava.