Toamna protestelor în Sănătate, în urma măsurilor anunţate de ministrul Muncii. Lider: „Venitul net se diminuează cu aproape 700 lei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Federaţia SANITAS pregăteşte noi proteste FOTo: arhiva Adevărul
Federaţia SANITAS pregăteşte noi proteste FOTo: arhiva Adevărul

Membrii SANITAS se pregătesc de ample mişcări de protest, nemulţumiţi că anunţatele creşteri salariale de anul viitor nu vor acoperi pierderile din trecerea plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat, plafonarea la 30% a fondului pentru sporuri şi anularea tichetelor de masă.

Deşi sunt categoria de bugetari cu o perspectivă de creştere cu 100% a salariului, în 2018, membrii SANITAS au pregătit deja calendarul protestelor, având în vedere că ultimele negocieri cu guvernanţii nu au dus la niciun rezultat. O astfel de întrevedere, de data aceasta cu primul-ministru, are loc chiar miercuri după-amiază, însă dacă la solicitările lor nu vor obţine răspunsul dorit membrii Federaţiei SANITAS vor porni  protestele.

Conform calendarului, în judeţe se va convoca mai întâi comisa de dialog social (în Olt s-a convenit ca aceasta să se întrunească marţi, 26 octombrie 2017), iar în 2 octombrie, o delegaţie a Uniunii Judeţene (UJ)Sanitas Olt va participa la pichetarea Ministerului Muncii. Dacă revendicările rămân în continuare fără ecou, în 19 noiembrie, la Bucureşti va avea loc un amplu marş de protest, la care vor lua parte 10.000 persoane, a declarat liderul UJ Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu.

Ce reclamă sindicaliştii

Medicii şi asistenţii medicali ar urma să beneficieze, de la 1 ianuarie 2018, de o creştere cu 25% a salariului, iar de la 1 martie, de o nouă creştere astfel încât să se ajungă per total la o dublare a veniturilor pe care aceste categorii de bugetari le încasează în prezent. Alte măsuri care intră în vigoare tot de anul viitor vor face, spun în schimb sindicaliştii, ca veniturile, de fapt, să înregistreze o scădere. La nivelul Federaţiei SANITAS s-au făcut mai multe simulări, ajungându-se la concluzia că măririle nu vor fi, în anumite cazuri, în măsură să acopere nici trecerea în sarcina angajatului a plăţii contribuţiilor, renunţarea la acordarea tichetelor de masă (de la 1 ianuarie) şi plafonarea fondului pentru sporuri, la ordonatorul de credite, la 30% din totalul fondului de salarii.

Concret, a exemplificat preşedinta UJ Sanitas Olt, un asistent medical principal gradul V, care îşi desfăşoară activitatea în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina (are un spor de 75%), şi care lucrează două sâmbete şi două duminici, va încasa, în viitoarele condiţii, cu 700 lei mai puţin, la un salariu net, în prezent, de aproximativ 5.000 lei. Asta pentru că în plafonul de 30% pentru sporuri pe care îl are la dispoziţie ordonatorul principal de credite (în acest caz Consiliul Judeţean Olt) intră, după noile reguli,  şi banii pentru turele de sâmbătă şi duminică, şi gărzile suplimentare ale medicilor, şi voucherele de vacanţă care ar urma să se acorde în sistemul bugetar, şi contravaloarea normei de hrană care ar trebui să se acorde de la 1 decembrie 2018 etc.

„Din calculele noastre, pentru acordarea sporurilor ar rămâne undeva la 1% din fondul pentru sporuri la dispoziţia ordonatorului de credite, pentru că toate instituţiile aflate în subordinea CJ Olt au sporuri, la toţi a crescut salariul...“, a spus Dumitrescu, temerea angajaţilor din spitale fiind aceea să nu vor mai putea încasa nici sporurile câştigate anterior. În cazul spitalelor de monospecialitate, de exemplu, aceste sporuri reprezintă foarte mult, în Spitalul de Psihiatrie-Cronici Schitu, de exemplu, întreg personalul având la acest moment spor de 50%. Secţiile „grele“ din spitale, UPU, ATI etc., unde de asemenea se acordă sporuri consistente, sunt în acelaşi pericol.

Categorii întregi de personal nu vor mai beneficia de sporuri sau de creşteri de anul viitor

Noua lege a salarizării a adus în sectorul sanitar şi alte probleme, de natură să învrăjbească personalul. Asta pentru că nu toate categoriile de personal din sănătate vor beneficia în acelaşi timp de creşterile anunţate. Dacă la 1 ianuarie 2018 creşterile în sectorul public sunt aproape generale, la 1 martie 2018 vor creşte din nou doar salariile medicilor şi asistenţilor medicali, spre supărarea sindicaliştilor, care îşi doresc aceleaşi măriri şi pentru farmacişti, biologi, laboranţi, îngrijitori de curăţenie, brancardieri etc. Mai mult, o altă categorie de personal nu va mai benefica deloc de sporuri, neregăsindu-se, în noua lege, în sectorul sanitar. Este vorba de personalul TESA, iar liderul Roxana Dumitrescu a dat ca exemplu situaţia lucrătorilor din spitalele de psihiatrie, care supraveghează bolnavii, dar care sunt consideraţi muncitori, deci personal TESA, prin urmare nu vor mai beneficia de niciun fel de spor.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite