Slatina: Ilie Roşianu a luptat cu comuniştii pentru Eugen Ionescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este critic de artă şi doctor în opera dramaturgului născut în Slatina. A fost pedepsit de comunişti pentru modul în care a interpretat creaţia ionesciană.

Eugen Ionescu i-a schimbat viaţa lui Ilie Roşianu. Era student când a văzut într-o seară la teatru o piesă şi a înţeles că tot ce trăise până atunci fusese o minciună. „Eugen Ionescu m-a scăpat de comunism. Eram UTC-ist convins când am văzut piesa «Victimele datoriei» care îi avea în distribuţie pe Gina Patrichi, Virgil Ogăşanu şi Radu Beligan. Atunci am înţeles că tot ce trăisem până atunci a fost o iluzie. Am început să studiez şi alte piese şi am descoperit subtilităţile, ambiguităţile, nu doar de ordin literar, dramatic, ci şi filosofic. Au devenit o hrană pentru suflet“, a povestit Ilie Roşianu.

De la profesor şi ziarist la pescar şi tăietor de stuf

A simţit nevoia să îşi aştearnă pe hârtie gândurile şi să explice ce înţelege el din opera lui Ionescu. Acest lucru i-a deranjat pe comuniştii din mediul universitar de atunci, care l-au pedepsit pe tânăr pentru cutezanţa lui. „Lucrarea mea de licenţă a fost despre Ionescu, dar teza de doctorat mi-au respins-o pentru că oamenii de cultură din vremea comunismului au conştientizat că o astfel de viziune contravine ideologiei socialiste“, a spus Ilie Roşianu.

Ionescu i-a apreciat lucrarea de licenţă

Din ziarist şi profesor universitar, Ilie Roşianu a devenit pescar. „M-au pus pe lista neagră, am fost dat afară de ziarul «Delta» din Tulcea şi nu mi s-a mai permis să lucrez nici în învăţământ. Am fost şomer o perioadă, dar, pentru că trebuia să îmi cresc copiii, am devenit pescar şi tăietor de stuf. Munceam zi şi noapte şi aveam mâinile însângerate de la stuf, dar trebuia să supravieţuiesc“, a povestit Roşianu.
Nu l-a uitat pe Ionescu, mai ales că dramaturgul îi citise şi îi apreciase lucrarea de licenţă. „Am avut marea bucurie ca Ionescu să îmi citească lucrarea care a ajuns la el prin intermediul profesorului Ioan Cantacuzino. Ionescu a fost surprins de viziunea pe care i-am propus-o eu şi l-a frapat originalitatea cu care i-am interpretat opera din perspectiva filosofică. A spus că am găsit simboluri noi în opera lui“, a mărturisit Ilie Roşianu.
Acum fostul tăietor de stuf este critic de artă şi organizator de expoziţii. „La început a fost un hobby, apoi am devenit critic, organizator şi curator de expoziţii şi saloane naţionale şi internaţionale, aşa cum este cel de atitudine estetică «Metamorfoze de la comunism la neo-rinocerism», aflat la a doua ediţie. În cadrul lui am adunat lucrări din toată ţara şi din străinătate despre opera şi viaţa lui Ionescu“, a spus criticul.

Ce-i place

„Lectura. În satul în care m-am născut nu era electricitate şi citeam până noaptea la lumina lămpii. Marea mea obsesie este dramaturgia ionesciană căreia i-am dedicat 40 de ani din viaţă.“

Ce nu-i place

„Falsitatea, comunismul cu toate formele lui. Şi are multe, unele dintre ele sunt mascate. Opera lui Ionescu este atât de plină de simboluri ale comunismului.“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite