REPORTAJ  Deveselu: civilizaţia a sosit, urmează şi americanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La poarta bazei militare americane din Deveselu FOTO Mugurel Manea
La poarta bazei militare americane din Deveselu FOTO Mugurel Manea

La nici un an de la inaugurarea lucrărilor pentru reamenajarea bazei militare de la Deveselu de către SUA, semnele civilizaţiei – apă curentă şi canalizare – au început deja să-şi facă simţită prezenţa, chiar dacă, spun sătenii, americani în carne şi oase încă nu au văzut.

Locuitorii din comuna Deveselu, judeţul Olt, încep să simtă – încet, dar sigur – influenţa adusă de prezenţa americanilor în baza militară de la marginea comunei. Civilizaţia începe să-şi spună cuvântul, iar primele semne ale acesteia se văd deja: mulţi localnici aşteaptă cu nerăbdare ziua în care vor avea apă curentă la robinetele din bucătărie şi canalizare. Lucrările propriu-zise au fost terminate, la fel şi racordurile individuale, se mai aşteaptă doar momentul punerii în funcţiune a celor două semne de civilizaţie. 

 

ÎNCĂ 9 MILIOANE DE LEI

O inspecţie guvernamentală „fulger“ efectuată la faţa locului miercuri - 20 august, s-a soldat cu suplimentarea finanţării pentru finalizarea celor două proiecte menţionate, cele mai importante lucrări din istoria comunei. Astfel, nu mai puţin de 9 milioane lei vor intra în bugetul local în zilele următoare pentru terminarea efectivă a proiectelor edilitare amintite. Primarul localităţii, Ion Aliman, spune că anii 2013-2014 vor rămâne în istoria comunei. 

„Încet-încet, lucrurile se mişcă şi la noi. În nici măcar doi ani, începând de anul trecut încoace, s-a introdus în localitate o reţea de alimentare cu apă pe 16,4 kilometri, plus un sistem de canalizare tot pe 16,4 kilometri, la care se adaugă o staţie de epurare modernă. Am terminat de introdus racordurile în gospodăriile cetăţenilor, mai avem de conectat la reţeaua de electricitate staţia de epurare şi staţia de apă, lucru pe care îl vom face în următoarele maximum trei luni astfel încât, începând din luna noiembrie, oamenii să poată beneficia de aceste semne ale civilizaţiei. Apoi mai urmează asfaltarea drumurilor. 

Deveselu comuna prima Ion Aliman FOTO Mugurel Manea

Oricum, ce s-a realizat în această comună într-un timp atât de scurt nu cred că ar fi fost posibil fără

aceasta bază militară care se află pe raza comunei“, a declarat edilul Ion Aliman (foto dreapta).

ROBINET ÎN CASĂ ACUM, LA BĂTRÂNEŢE

În ce-i priveşte pe localnici, aceştia par a nu sesiza încă importanţa noilor vecini americani din baza militară aflată la maginea localităţii şi îşi văd liniştiţi de treabă. Sătenii recunosc însă că ceva schimbări în comună se văd. Primele efecte: acum au un sistem de apă şi canalizare în propriile case şi aşteaptă să vadă când vor putea să-l şi folosească.

„Noi pe americani nu prea îi vedem. Am înţeles că se duc în oraş, la Caracal, aici nu au unde, că nu există locuri mai de soi cum sunt ei obişnuiţi. Că doar n-o să vină la cârciumă aicea să ceară o ţuică sau să cumpere pâine, ca noi, nu? Poate că o să îi vedem după ce dau drumul la baza asta, că acuma am înţeles că ei lucrează înăuntru, nici nu ştim câţi americani or fi“, spune Dumitru Dobre.

Ileana Lupu nu a văzut nici ea „picior de american“ prin preumblările sale prin comună, dar recunoaşte că ceva „semne“ a observat. 

„Eu am copiii răspândiţi prin tot judeţu’, prin alte comune, că acolo s-au însurat, dar la ei nu am văzut să aibă ce avem noi acuma, adică ţevi din astea pentru apă şi la WC. Cică din toamnă-iarnă ar urma să funcţioneze, am auzit de la dom’ primar că mai au ceva de lucru, dar important e că noi avem aşa ceva, iar mulţi alţii – nu. Şi nici nu a durat mult, parcă anu’ trecut s-au apucat de treabă şi uitaţi că au terminat. Păi mă gândeam eu, la vârsta mea, să apuc să am apă la robinet în casă şi la baie chiar dacă stau la ţară?? Sau că o să scăpăm de WC-urile din fundu’ curţii?? Niciodată! Copiii mei mi-a zis că nu am fi avut aşa ceva dacă nu erau americanii de la marginea comunei, că ei i-ar fi obligat pe cei de la Consiliu’ Popular să bage apă în comună. Eu nu ştiu dacă e aşa, că am alte griji, nu mă gândesc io la din astea, da’ o fi adevărat, mai ştii…“.

Sătenii din Deveselu o nemulţumire mai au: să li se repare drumurile. Autorităţile locale au prins şi acest „detaliu“ în planurile lor, astfel că vor fi asfaltaţi aproape 10,8 kilometri cu preţul a circa opt milioane lei, din care jumătate din sumă va fi cheltuită anul acesta, iar restul – anul viitor.

PROIECTE DE VIITOR ÎN DEVESELU

La acest moment, în comună au demarat în trombă - din luna iunie, pe banii americanilor, ample lucrări de renovare a sediului şcolii generale din comună. De asemenea, tot din fonduri de la Guvernul SUA se lucrează la amenajarea unei grădiniţe, proiect început "de la zero" tot în iunie şi care urmează a fi terminat până în luna mai a anului viitor. Costul total al celor două lucrări: 800.000 dolari. La finalul lucrărilor, cei 270 de elevi, plus 130 de copii de grădiniţă, vor studia în condiţii complet schimbate, moderne; până atunci, ei vor învăţa în două schimburi în şcoala din localitate.

Pentru a nu se face de râs pe viitor că nu are un loc adecvat pentru primirea unor invitaţi de marcă, cum vor fi delegaţiile americane - dar nu numai, Primăria are aprobat deja un proiect pe fonduri europene în valoare de 100.000 euro pentru reamenajarea sediului Căminului Cultural din localitate. În luna septembrie vor începe şi aici lucrările. 

De asemenea, un alt proiect major în comună este introducerea de gaze naturale. În acest sens, proiectul depus la Ministerul Economiei aşteaptă să fie scos la licitaţie tot luna viitoare. Pe de altă parte, partea română este la zi cu lucrările ce-i reveneau la baza militară: au fost terminate împrejmuirea bazei, iluminatul perimetral şi urmează ca, până la finele anului, să fie instalat şi sistemul de securitate şi supraveghere. 

Guvernul a alocat, anul trecut, suma de 10,5 milioane lei autorităţilor locale din Deveselu pentru lucrările edilitar-gospodăreşti, dar aceasta s-a dovedit insuficientă, de unde şi suplimentarea de 9 milioane lei din această săptămână.

UN PROIECT DE 350 DE MILIOANE DE DOLARI

La finele lunii octombrie a anului trecut, a avut loc, într-un cadru fastuos, inaugurarea oficială a lucrărilor de reamenajare a bazei militare americane din comuna Deveselu, unde urmează a fi instalat un avansat sistem de apărare împotriva rachetelor balistice. Rachetele, parte componentă a scutului antirachetă, nu vor avea încărcături nucleare, distrugerea eventualelor lovituri inamice urmând să aibă loc prin intermediul energiei cinetice. Oficialii americani au afirmat, la momentul inaugurării lucrărilor, că lucrările vor fi organizate astfel încât baza militară a SUA de la Deveselu, care se întinde pe aproape 220 hectare, să devină operaţională până la finele 2015. Costurile pentru realizarea sistemului de apărare de la Deveselu sunt suportate integral de Guvernul Statelor Unite, care a alocat aproape 350 de milioane de dolari pentru amenajarea bazei militare pe care o deţine de-acum în judeţul Olt. După terminarea lucrărilor, la Deveselu vor fi aduşi aproximativ 150 de militari ai Armatei SUA, cărora li se vor alătura şi 350 de civili.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite