Panouri din licheni care să „cureţe” aerul, ideea de afaceri cu care o elevă a cucerit juriul unui concurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tania Vătăşoiu a cucerit cu ideea sa juriul condus de Cristina Bâtlan FOTO: Facebook/Colegiul Naţional Radu Greceanu
Tania Vătăşoiu a cucerit cu ideea sa juriul condus de Cristina Bâtlan FOTO: Facebook/Colegiul Naţional Radu Greceanu

O idee de afaceri pusă pe hârtie de o elevă de 17 ani, din Slatina, are şanse să devină realitate, în câţiva ani. Tania Vătăşoiu a câştigat cu această idee concursul naţional EARLY INNOVATORS BUSINESS PLAN COMPETITION, obţinând  premiul I în valoare de 1.500 euro.

Ideea sa ar putea scăpa oraşele mari de poluare, eleva reuşind să-i convingă pe cei 25 de membri ai juriului, cei mai mulţi dintre ei oameni de afaceri cu experienţă, că proiectul său, acela de a produce panouri din licheni care să „cureţe“ aerul în zonele puternic poluate, este realizabil. Mai mult, trei dintre juraţi şi-au arătat disponibilitatea de a o susţine pe elevă dacă se va decide în cele din urmă să treacă de la idee la business.

Tania Vătăşoiu studiază la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina, la profil umanist, iar participarea la concursul de idei de afaceri a gândit-o ca fiind o experienţă din care are foarte multe lucruri de învăţat. Demersul de a studia în detaliu cum poate fi pusă în practică ideea sa l-a luat foarte în serios, rezultatul fiind un plan de afaceri „complex şi complet“, după cum au apreciat juraţii în faţa cărora şi-a susţinut, la etapa naţională, ideea de business.

„Am trăit o experienţă deosebită în cadrul acestui proiect, una dintre cele mai frumoase, pentru că am avut prilejul să-mi exprim ideea de business în faţa a 25 de juraţi antreprenori. Au fost foarte multe idei bune, calificate în faza naţională, dar cred că a mea s-a detaşat prin prisma faptului că a fost o idee realizabilă, aplicabilă, şi juraţii au fost încântaţi pentru că proiectul a fost şi complex şi complet“, a declarat câştigătoarea premiului cel mare.

Tânăra nu s-a gândit încă foarte serios ce va face cu premiul de 1.500 euro, însă ia în calcul inclusiv să-l folosească dacă se va hotărî să-şi pună în anii următori în practică ideea de afaceri. „Am primit câteva oferte din partea unor membri ai juriului şi voi lua aceste oferte în considerare pe viitor“, a spus Tania.

Până când se apucă serios de producerea panourilor verzi cu care a reuşit să cucerească juriul a fost sfătuită să-şi prezinte ideea în linii mari, în public, pentru că este una cu real potenţial.

„Va dura ceva timp până când o pot implementa“

Ideea de afacere pe care Tania a expus-o necesită, însă, timp şi bani pentru a fi implementată. Tânăra, care a fost susţinută în acest demers de prof. Monica Barbu, recunoaşte că a participat la concurs pentru că a vrut să-şi încerce puterile. La fel ca ea, sute de tineri din ţară au venit cu idei bune. În finala în care au fost analizate cele mai bune 23 planuri de afaceri (din 233) au pătruns idei din domenii variate, de la platforme IT destinate pregătirii elevilor pentru admiterea la facultate fără ca aceştia să mai plătească meditaţii în particular şi până la cafenele ieşite din tipare.

Tania se gândeşte acum, după ce a primit aprecierile şi încurajările membrilor juriului, mai serios decât înainte să treacă la pasul următor, însă este conştientă că e vorba de multă muncă, dar şi de bani. „Va dura ceva timp până când să îmi pot implementa ideea, nu este ceva care poate fi făcut imediat, poate dura ani“, spune Tania. O astfel de afacere, conform cercetării pe care a făcut-o, ar exista în Germania, însă noutatea cu care vine eleva este folosirea oţelului reciclat, ceea ce ar reduce costurile fabricării panourilor verzi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

O elevă vrea să facă bani salvând oraşele de poluare cu panourile verzi. Ce implică proiectul

Revoluţie în comunicarea internaţională: noul translator instantaneu universal Vasco Translator V4

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite