VIDEO Olguţa Vasilescu, acuzată că a răsturnat ierarhia profesională în sistemul sanitar: „Un ministru al Muncii fără experienţă şi cu multă aroganţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii este principala ţintă a sindicaliştilor Sanitas care s-au aflat luni, 7 mai 2018, timp de două ore, în grevă de avertisment în spitale. Olguţa Vasilescu ar fi responsabilă de adevăratul haos creat în sistem şi de răsturnarea ierarhiilor, un biolog ajungând să încaseze cu 800 lei mai puţin decât asistentul din subordine.

Sindicaliştii SANITAS s-au aflat luni, 7 mai 2018, în grevă de avertisment, timp de două ore, nemulţumiţi pe de o parte de faptul că echipa medicală a fost divizată de creşterile discreţionare de salarii operate în Sănătate, iar pe de alta de scăderile de venituri în cazul anumitor categorii, dacă se menţine plafonul de 30% la acordarea sporurilor.

Asistenţii şi infirmierii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cei mai numeroşi în rândul sindicatului Sanitas, nu au coborât în curtea spitalului în intervalul menţionat, motivând că numărul mic pe tură nu le permite, în schimb au purtat însemne de grevă şi au amânat intervenţiile programate în intervalul 9,00-11,00. Lor li s-au alăturat, în multe secţii, şi medicii, deşi aceştia din urmă sunt membri ai unui alt sindicat, cu toţii fiind nemulţumiţi de efectele Legii 153/2017.

Principala vinovată de faptul că, pe de o parte, infirmierii, brancardierii, kinetoterapeuţii, biologii etc. ar putea înregistra scăderi de venituri dacă sporurile nu vor mai putea fi aplicate la acelaşi nivel, iar pe de altă parte categoriile de personal care au beneficiat de mărirea de salariu la nivelul grilei din 2022, încă de la 1 martie 2018, au creşteri salariale care au dus la răsturnarea ierahiei profesionale, este considerată a fi Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.

Într-o scrisoare deschisă, membrii Biroului Operativ al Federaţiei Sanitas o cataloghează, de altfel, drept „un ministru al Muncii fără experienţă şi cu multă aroganţă“, care şi-a asumat  „o lege care s-a creat fără consultarea sindicatelor, dar şi fără consultarea celorlalte ministere“.

„Avem azi o echipă medicală divizată, în care unii beneficiază de creşteri salariale iar altora li se taie şi din puţinul  ce l-au avut!  Disparităţile dintre diferitele categorii profesionale sunt enorme şi evidente. Nu putem face act medical de calitate într-un spital în care echipa care conlucrează la reuşita actului medical este tratată diferenţiat, unde unele salarii au fost majorate iar ceilalţi salariaţi vor aştepta până în anul 2022 ca să beneficieze de majorările salariale integrale; acolo unde reaşezarea grilei de salarizare prin noii coeficienţi de ierarhizare face mai lipsită de importanţă munca farmacistului, biologului, biochimistului, chimistului, fiziokinetoterapeutului,  psihologului, moaşei.  De asemenea, cei care duc greul muncii de jos, infirmierele, îngrijitoarele, fără de care ar fi de neconceput ideea de igienă şi sanitaţie într-un spital - sunt în unele cazuri „beneficiari” de scădere a veniturilor salariale. Trebuie să amintim deasemenea faptul că prin plasarea personalului tehnico-administrativ şi de întreţinere în afara grilei de salarizare pentru personalul de specialitate spitalicesc, din anexa 2 a Legii, aceştia nu pot beneficia de sporurile de condiţii de muncă specifice activităţii lor din spital.

În ce condiţii renunţă SANITAS la greva generală. Promisiunea pe care au făcut-o guvernanţii

Am enumerat aici majoritatea profesioniştilor din sistemul de sănătate care sunt nemulţumiţi de această lege. Pe bună dreptate atunci, întrebarea firească este: pentru cine s-a scris această lege? Contribuie ea cu adevărat la îmbunătăţirea motivaţiei financiare a profesioniştilor din sănătate? Vor putea pacienţii beneficia de servicii mai performante dacă echipa medicală este dezbinată şi învrăjbită ???  Cu siguranţă NU !“, consideră sindicaliştii SANITAS.

„Între noi şi un asistent este o diferenţă de 700-800 lei“

Cătălin Şerban este biolog în cadrul SJU Slatina. Are două specializări, parazitologie medicală şi imunologie clinică, şi un master în domeniul medical, iar de luna trecută salariul său este mai mic decât al asistenţilor din subordine, care au beneficiat de creşterile salariale de la 1 martie 2018.

„S-a dezbinat conceptul de echipă medicală, din punctul meu de vedere. O echipă medicală începe de la cel de jos, până la cel de sus, nu se poate funcţiona unul fără celălalt. Fiecare are locul şi ocupaţia sa, chiar nu poţi unul fără altul. Da, se face o salarizare conform studiilor, conform pregătirii profesionale, dar este inadmisibil să dai la unii, şi la alţii, nu. (...) Salarizarea este inferioară cel puţin asistentului medical. (...) În breasla noastră sunt oameni care au făcut atât de multe pentru medicină, pentru ştiinţele medicale. Avem colegi cu doctorate în biologie moleculară, în genetică, în întreaga lume există biologi care au descoperit vaccinuri, au făcut studii pentru molecule noi pentru cancer, şi exemplele pot continua. (...) Între noi şi un asistent este o diferenţă de cel puţin 700-800 de lei, este inadmisibil! (...) Să nu-nţelegeţi că aş acuza asistentul medical, din contră, mie-mi place să colaborez cu asistenţii mei, chiar vă pot confirma că este o relaţie extraordinară între mine şi colegi, nu sunt ei de vină, singurul răspuns trebuie să-l dea doamna ministru“, a spus biologul.

Un biolog explică la ce diferenţe salariale s-a ajuns în Sănătate

Greva de avertisment de astăzi precede anunţul important pe care sindicaliştii din Sănătate îl aştepată mâine. Conform liderului Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu, marţi ar urma să se anunţe faptul că se va modifica legislaţia astfel încât plata gărzilor medicilor şi plata orelor efectuate în zilele libere şi de sărbătorile legale să nu mai afecteze plafonul de 30% din total cheltuieli salariale pe ordonator principal de credite din care se acordă sporurile.

În Olt, graţie unui artificiu adoptat chiar înainte de Paşte, când salariaţilori din spitale li s-au menţinut sporurile la valoarea din luna precedentă, nu s-au înregistrat scăderi de venituri. În această lună aceiaşi salariaţi ar urma să beneficieze, cei care nu au creşteri de salarii de la 1 martie, de acelaşi procent al sporurilor, în timp ce restul categoriilor de personal să fie plătiţi la nivelul minim din regulamentul de sporuri pentru fiecare loc de muncă. Reaşezări ale sporurilor se vor încerca, în schimb, pentru lunile următoare, după modificările legislative aşteptate.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite