Cornel Ionescu, edilul comunei Schitu, a pierdut procesul cu ANI. Primarul riscă "întreruperea" mandatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Ionescu, primarul comunei Schitu din judeţul Olt, riscă să nu-şi ducă până la capăt mandatul. El a pierdut, zilele trecute, la Curtea de Apel Craiova, procesul cu Agenţia Naţională de Integritate după ce solicitase anularea unui raport al ANI ce sesiza existenţa unui conflict de interese în cazul său. Cererea edilului a fost însă respinsă de magistraţii craioveni zilele trecute. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs.

Cornel Ionescu este primar al comunei menţionate încă din anul 1990. Pe data de 3 decembrie 2013, el a fost reclamat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Decizia a survenit ca urmare a descoperii de către inspectorii ANI a unui conflict de interese administrativ şi penal ce îl avea ca protagonist pe edilul menţionat, dar şi rude apropiate acestuia.

În documentele depuse de ANI la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova era sesizată posibila săvârşire de către primarul comunei Schitu, Cornel Ionescu, a infracţiunii de conflict de interese prevăzută de art. 253 din Codul Penal. Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul ANI la momentul cu pricina, primarul din Schitu “a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă întrucât, în calitate de primar al comunei Schitu şi reprezentant al primăriei, a emis o dispoziţie cu privire la adjudecarea ofertelor privind concesionarea imobilului situat în curtea primăriei în care va funcţiona un cabinet medical pentru acordarea unor servicii de specialitate de sănătate cetăţenilor localităţii Schitu prin care este declarată câştigătoare oferta prezentată de societatea comercială deţinută de fiul şi nora acestuia; - a încheiat cu nora sa (în calitate de reprezentant legal al societăţii) contractul de concesiune având ca obiect exploatarea imobilului situat în Schitu, precum şi procesul-verbal de predare / primire a imobilului; şi, nu ultimul rând, a semnat cererea de ofertă adresată societăţii comerciale, precum şi adresa Primăriei comunei Schitu prin care se comunică societăţii faptul că oferta acesteia a fost declarată câştigătoare”.

În acest fel, edilul ar fi încălcat dispoziţiile art. 76 din Legea nr. 161/2003 potrivit cărora primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.

“Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută. De asemenea, au rezultat şi indicii privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în calitate de primar, a emis la data de 19 februarie 2010 dispoziţia de numire a nurorii sale într-o funcţie publică de execuţie şi, ulterior, la data de 12 decembrie 2011, dispoziţia de numire a acesteia în funcţia publică vacantă de conducere de secretar al comunei Schitu. Totodată, Ionescu Cornel a aprobat şi fişa postului aferentă funcţiilor publice în care a fost numită nora sa”, se mai arăta în acelaşi comunicat al ANI.

Fiica şi fiica, angajate la primărie

Primarul din Schitu, în funcţie din anul 1990, este acuzat şi de faptul că ar fi încălcat dispoziţiile art. 253 din Codul Penal, potrivit cărora „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni, la cinci ani, şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Potrivit comunicatului ANI remis mass-media în acest sens se arată că „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică   pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului”.

Ce riscă primarul

Cornel Ionescu a solicitat în instanţă anularea actului administrativ emis de ANI, dosarul judecându-se la Curtea de Apel Craiova. Zilele trecute însă, speţa cu pricina a ajuns la final, magistraţii craioveni dând câştig de cauză ANI şi respingând, astfel, cererea edilului din comuna Schitu. Decizia nu este însă definitivă şi este de aşteptat ca primarul menţionat să atace cu recurs în termen de 15 zile de la momentul în care i se va comunica oficial verdictul. Dacă sentinţa va deveni definitivă, atunci Cornel Ionescu riscă să nu îşi mai ducă mandatul până la final, iar în comună vor fi organizate alegeri anticipate.


Mai puteţi citi:

Primarul din Schitu-Olt, dat de ANI pe mâna procurorilor Curţii de Apel Craiova

FOTO+VIDEO  Peste 1.000 de suflete din Lisa-Olt, racordate la civilizaţie după zeci de ani

FOTO  Un sat din Olt, legat la civilizaţie de un drum modernizat „din gură” de peste cinci ani

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite