Alegeri prezidenţiale 2014. Cum au apărut aproape 30.000 de alegători pe listele suplimentare la secţiile de votare din Olt în primul tur pentru alegerea preşedintelui
0Alegeri prezidenţiale 2014. Judeţul Olt se află în topul judeţelor din ţară cu un număr record de alegători care, la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie, au votat pe liste suplimentare. Mai exact, potrivit datelor oficiale, nu mai puţin de 28.515 persoane au votat pe listele menţionate, cifră ce reprezintă un procent deloc de neglijat de 12,8% din totalul voturilor valabil exprimate.
Alegeri prezidenţiale 2014. Judeţul Olt se numără printre judeţele ce cuprind un număr mare de localităţi: nu mai puţin de 112, dintre care opt sunt oraşe. Potrivit datelor Biroului Electoral Judeţean nr. 30 Olt, în urma numărării voturilor de la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale 2014 a reieşit că Victor Ponta a câştigat prima “repriză” cu 59,99%, în timp ce următorul clasat, Klaus Iohannis, a obţinut 18,94% din sufragii. În judeţul Olt au fost organizate 378 de secţii de votare, 380.613 persoane fiind înscrise pe listele electorale. De semnalat că un număr de 28.515 persoane au votat pe liste suplimentare, iar alte 3.339 au solicitat urna mobilă. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 216.361, în timp ce 5.258 de voturi au fost anulate.
Datele oficiale ale BEJ Olt relevă că judeţul a avut una dintre cele mai mari prezenţe la urne pe întreaga ţară, aproape 58,22%. Demn de remarcat este că, din totalul de 221.623 persoane care au votat în judeţ pe 2 noiembrie, un procent semnificativ, respectiv 12,7% - însemnând 28.515 persoane -, au votat exclusiv pe liste suplimentare.
În majoritate, explicaţiile edililor (majoritatea membri PSD) din localităţile judeţului unde s-au înregistrat alegători în număr mare pe liste suplimentare pun situaţia pe seama locuitorilor care au neglijat să-şi înnoiască actele de identitate în timp util. Aşadar, nici gând de “turişti electorali”, cum mai sunt aceştia cunoscuţi. Astfel, Valentin Piciu (PSD), primarul comunei Verguleasa, nu este deloc mirat de cele 608 persoane care, pe 2 noiembrie, au votat în localitate pe liste suplimentare.
“Numărul de alegători care au votat la noi pe liste suplimentare nu este mare deloc; cam la toate tururile de scrutin de la noi au fost întotdeauna oameni înscrişi în număr mare ce au votat pe aceste liste, explicaţia fiind că în comună locuiesc destul de mulţi oameni, adică locuiesc efectiv aici, dar nu au domiciliul şi în acte că stau aici, în Verguleasa. Ei nu şi-au înnoit actele de identitate. În plus, s-a votat în week-end, au mai fost nepoţi, familii etc. care au venit aici la rude şi au votat tot aici şi, astfel, s-au adunat”, a declarat primarul Piciu. În comuna Verguleasa figurează pe listele electorale permanente 2.289 persoane, din care au votat efectiv la primul tur 1.951, numărul total al voturilor valabile fiind de 1.921.
“Succesuri” cincinale: Prezenţă de 118% la vot la Tătuleşti
O situaţie care iese în evidenţă de la o poştă, cel puţin la prima vedere, se înregistrează în comuna Tătuleşti, unde procentul de prezenţă la urne este de 118%. Mai exact, aici au votat 959 de persoane, deşi pe listele electorale permanente figurează doar 807 persoane cu drept de vot. Nu mai puţin de 424 persoane au votat aici pe listele suplimentare, ceea ce reprezintă 44% din totalul celor care au venit efectiv la vot. Primarul comunei, Luciian Istrate (PSD), este liniştit în privinţa motivaţiei cifrelor menţionate:
“Nu este vorba despre turism electoral la noi, cum am auzit pe mulţi că au spus, ci treaba este foarte simplă: comuna mea este una foarte mică, pe lista mea mai am acuma 807 persoane cu drept de vot, dar aici locuiesc foarte mulţi cetăţeni care au domiciliul în acte pe alte localităţi. Eu am încercat să-i conving să-şi facă acte pe comună că aici locuiesc practic, dar au şi ei scuzele lor – că au şi permise de conducere şi trebuie să le schimbe şi pe acestea, ba că au medicul de familie chestii din astea şi din cauza asta apare ceea ce mă întrebaţi dvs. La mine dacă vin 20-30 de inşi la vot imediat apare că au votat mulţi, fiind o comună foarte mică”.
Preschimbarea actelor de identitate, explicaţie unanimă
Nici primarul din Bărăşti, Vergil Gealapu (PSD), nu are emoţii în a explica cei 466 de alegători care au votat pe liste suplimentare, printre cele 1.398 persoane care au votat efectiv pe 2 noiembrie (cifra celor de pe listele permanente fiind de 1.284): “La mine în comună am cam 23 de cătune izolate ici-colo, sunt familii numeroase cu 4-5 copii, care nu au toţi acte la noi, ci în altă parte. Acuma e toamnă, a fost culesul viilor, se apropie iarna şi poate că şi-or fi chemat copiii sau nepoţii mai devreme ca să-i <<uşureze >>, adică să le dea pui sau porc tăiat – nu ştiu. Asta e explicaţia la mine, să ştiţi”.
Şi la Vitomireşti, comună cu 1.752 persoane pe liste electorale permanente, dintre care au venit la vot 1.488, nu mai puţin de 466 au votat tot pe liste suplimentare. Edilul Ion Rotea (PSD) pune totul pe seama întâmplării: “La noi sunt mulţi pensionari - peste 350, care au probleme medicale şi au mers la un spital specializat pentru cei cu probleme psihice din judeţul vecin Argeş - la Drăgoeşti, iar aceştia, pentru a putea beneficia mai uşor de tratament medical acolo, şi-au făcut acte pentru comuna respectivă, deşi locuiesc la Olt – în Vitomireşti. Acum nu mai ştiu care este situaţia cu spitalul acesta şi cu modul cum se poate trata cineva acolo, dar noi, cei de la primărie, am avut discuţii cu dumnealor şi i-am sfătuit să îşi facă actele pe localitatea noastră că ei aci locuiesc, dar foarte puţini s-au conformat”.
Primarii de oraşe unde s-au înregistrat deasemenea situaţii “aparte” în privinţa alegătorilor pe liste suplimentare la primul tur au avut o altă explicaţie. Cel puţin aceasta este situaţia în ce-l priveşte pe edilul orăşelului Piatra-Olt, Tudor Udrescu (PSD). Acesta spune că foarte mulţi dintre cei care au votat pe “suplimentare” pe 2 noiembrie ar fi fost aduşi de “colegii” de la alte partide, care au vrut, astfel, să raporteze cifre frumoase pe zona lor de competenţă. “La mine la Piatra-Olt vă spun că mare parte din cele 621 persoane care au votat pe listele suplimentare au fost aduse de cei de la alte partide care au în grijă zona noastră: i-au adus şi din alte judeţe doar ca să aibă ei rezultate aici şi să spună că sunt foarte importanţi. Nu am sesizat BEJ pentru că oamenii ăştia nu cred că au votat şi în altă parte, dar asta e explicaţia mea pentru numărul acesta de oameni de pe listele suplimentare”. La Piatra-Olt, potrivit cifrelor oficiale, din cele 5.315 persoane de pe listele permanente, au venit la vot pe 2 noiembrie 3.741 persoane.
ACL Olt, plângere penală la Parchet pentru “turism electoral”
Situaţia alor localităţi din judeţ cu “alegători suplimentari” poate continua mult şi bine în judeţul Olt: Găneasa – 497 persoane (raportat la cele 2.224 care au votat efectiv, din 3.042 înscrise pe listele permanente), Făgeţelu – 352 (raportat la cele 749 care au votat efectiv, din 787 înscrise pe listele permanente), Leleasca – 352 (raportat la cele 1.166 care au votat efectiv, din 1.256 înscrise pe listele permanente), Scorniceşti – 1.056 (raportat la cele 5.480 care au votat efectiv, din 10.240 înscrise pe listele permanente) ş.a.m.d.
Filiala judeţeană Olt a Alianţei Creştin-Liberale (ACL) a depus, marţi – 4 noiembrie, o sesizare la Biroul Electoral Judeţean, precum şi o plângere penală la Parchetul Slatina, prin care sesizează cercetarea de către autorităţi a faptului că un număr suspect de mare de alegători au votat pe liste electorale suplimentare duminică – 2 noiembrie, arătând că există motive temeinice să creadă în practicarea “turismului electoral”.
Mai puteţi citi:
Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur Olt. Victor Ponta - 59,99%, Klaus Iohannis – 18,94%
VIDEO ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Alegătorii de la Olt: “Am votat ca să avem un preşedinte adevărat”
Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale 2014. Primul tur Olt. Prezenţă numeroasă la urne a oltenilor, clasaţi pe locul III pe ţară cu 58,28% la ora 21.00
Oltul, invadat de peste 30.000 de “turişti electorali” la europarlamentare