Se fac frumoase la SPA-ul primăriei
0Zeci de slătineni fac coadă pe trei ori pe săptămână la Centrul de Îngrijire şi Igienă Corporală al municipiului, igienizarea fiind gratuită.Îmbăierea este permisă numai lunea, miercurea şi vinerea.
În urmă cu cinci decenii, slătinenii dădeau buzna la baia comunală. După o jumătate de secol, situaţia nu s-a schimbat prea mult, pentru săracii Slatinei singurele condiţii decente de igienizare fiind tot spălătoria publică. Doar că acum se numeşte Centru de Îngrijire şi Igienă Corporală. Sună ca un SPA, iar pentru multe tinere din comunitatea de romi de sub dealul Grădişte chiar reprezintă un salon unde se pot înfrumuseţa.Nu se compară cu cele moderne unde se răsfaţă cei cu venituri cu multe zerouri, un banal duş reprezentând însă pentru ele un lux pe care nu şi-l pot permite acasă şi pe care nici nu şi-l vor permite prea curând. Dacă acasă singurul contact cu apa se face la lighean, de cele mai multe ori apa fiind rece sau încălzită doar la soare, Centrul de Îngrijire şi Igienă Corporală le aduce aproape de o lume modernă din care şi-ar dori să facă parte cândva.
CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO
Îmbăiere cu program
Îmbăierea publică se face nu atunci când omul simte nevoia unei băi, ci la program. Numai lunea, miercurea şi vinerea, între orele 10.00- 16.30. Limita a fost stabilită de către consilierii locali în octombrie anul trecut, din lipsa personalului Direcţiei de Asistenţă Socială a primăriei şi cu scopul reducerii cheltuielilor publice. Aşa că cele şase duşuri destinate femeilor şi şase bărbaţilor nu se opresc niciodată. „Nu avem baie acasă, vin numai aici să mă spăl. Trebuie să fim curate, chiar dacă nu avem condiţii. Suntem tinere şi nu putem umbla murdare”, spune Daniela Mosor, în vârsă de 14 ani, care ne arată cu mândrie burtica de viitoare mămică şi îşi şterge grăbită părul ud cu prosopul. Lângă ea, o tânără de 16 ani, Alina Florea, şi ea însărcinată, ne zâmbeşte stingherită şi se îndreaptă spre oglindă pentru a-şi reface machiajul.
„Vin aici cât pot de des, şi la spălat rufe, şi să mă îmbăiez. Maşinile ne iau greul din mână, nu mai trebuie să frecăm toată ziua. Acasă n-avem posibilitatea să punem duş sau să ne luăm automată, abia ne ţinem de gură. Şi de-am avea, cu ce să plătim curentul, apa? Căutăm bidoane de plastic ca să trăim, e greu timpul ăsta! Săraci am fost şi sărăcim şi mai rău. Să zgârmi prin gunoaie pentr-o bucată de pâine, ăsta e trai?”, se vaită Gheorghiţa Duca, de 44 de ani.
Într-o zi vin la centru şi câte 80 de persoane, cel mai mic număr din registru indicând 27 de persoane în zi de sărbătoare.
Rând la spălatul rufelor
Dacă duşurile sunt mai tot timpul ocupate, nici cele trei maşini de spălat nu stau degeaba. Femeile îşi postează cu noaptea-n cap genţile imense cu rufe murdare pe scările centrului. Nu au nevoie de bon de ordine şi nici nu stau de pază. Se întorc atunci când socotesc că ar trebui să le vină rândul la maşina de spălat. „Acasă nu e condiţii şi vin tocmai de la Steaua cu plasa cu haine la spălat. Trebuie să ţii rândul, că de la ora 6.00- 7.00 vin cele din apropiere şi lasă plasele la uşa centrului. Cât timp spală maşina, în loc să-mi rup şalele şi podul palmelor, mai fac şi eu o baie caldă. E bine că s-a gândit şi la noi primăria”, spune Miţa Pavel, de 53 de ani.
INFO
Deschis de peste trei ani
Centrul a fost deschisă în Slatina în ianuarie 2008, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 22, valoarea investiţiei fiind de 625.211,51 lei. Centrul de Îngrijire şi Igienă Corporală nu este singurul spaţiu public ce oferă aceste servicii persoanelor defavorizate din municipiu. Persoanele de vârsta a III-a beneficiază de un spaţiu pentru îngrijire corporală şi la Clubul Pensionarilor.
Citeşte articolul în numărul 2 ADS Slatina, ce se vinde la chioşcuri la un preţ de 0,9 lei!