După 20 de ani, municipiul Slatina are teatru
0Sala de teatru aflată în componenţa Centrului Cultural „Eugen Ionescu” a fost inaugurată ieri la prânz, în prezenţa unor mari nume culturale româneşti.
Visul slătinenilor de a avea un teatru în municipiu s-a împlinit ieri. După 20 de ani, reşedinţa Oltului se poate mândri că deţine o sală de teatru. Inaugurarea s-a făcut în prezenţa unor actori de renume- Marcel Iureş, George Mihăiţă, Sanda Toma, Mihai Dinvale, a oamenilor de cultură din judeţ şi a autorităţilor. Centrul Cultural „Eugen Ionescu” a fost inaugurat după doi ani de lucrări, sălile fiind luate cu asalt de numeroşi slătineni curioşi să vadă măreţul edificiu. Cu toţii au rămas muţi de uimire să constate cum s-a transformat vechiul cinematograf Alutus. Holul, foyerul, cafeneaua culturală, sala de teatru, sala de repetiţii numită Visi Ghencea în memoria regretatului artist local, cabinele destinate actorilor şi cele două săli de cinema sunt la standarde europene. Bustul amplasat în faţa centrului a fost dezvelit de primarul Darius Vâlcov, regizorul Mihai Lungeanu şi actorii George Mihăiţă şi Marcel Iureş. Regizorul Lungeanu a urat tuturor „Bine aţi venit acasă la Eugen Ionescu!”, vocea marelui dramaturg însoţind oaspeţii în vizita prin centru. Teatrului de balet Sibiu i-a revenit onoarea de a oferi primul spectacol - „Trilogie Ionesco”.
Absurdul ionescian
Purtând numele marelui dramaturg, realizatorii centrului nu au scăpat ocazia de a se inspira din creaţia ionesciană: bustul are două feţe, scaunele din cafenea au culori diferite, tavanul teatrului este o oglindă, astfel încât spectatorii să aibă impresia că stau cu capul în jos, citate din Eugen Ionescu sunt expuse în foyer pe umeraşe. Elementele culturale sunt îmbinate cu cele moderne, creând o imagine futuristă. Arhitectul s-a folosit de câteva trucuri pentru împărţirea spaţiului, creând în cinema o impresie de spaţiu virtual prin construcţia sălii în pantă sau prin pereţii mobili pentru teatru şi foyer pentru adaptarea sălii.
Clădire unicat în România
Arhitectului Dan Agent i-a revenit menirea de a-şi lăuda creaţia, una unicat în România: este prima clădire din ţară care se face în sistem cutie, cu izolaţie acustică a spaţiilor pentru a se putea desfăşura simultan mai multe acţiuni. Scaunele din sala de teatru sunt produse în Italia, finisajele sunt foarte scumpe, parchet de Suedia, gresie antigrafitti, iar echipamentele electronice sunt de la furnizori de top, lideri mondiali în domeniu.