Sibiu: Paleologu spune că în România criza este soluţia problemelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Theodor Paleologu a declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) că în România lucrurile nu se rezolvă decât prin crearea unei crize.

Theodor Paleologu, preşedintele Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaţilor, Raluca Turcan şi preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici, alături de Jonathan Mills, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Edinburgh şi de Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), au susţinut, sâmbătă, la Centrul Habitus din Sibiu, o conferinţă pe tema prezenţei spectacolului sibian "Faust" după J. W. Goethe, în regia lui Silviu Purcărete, la festivalul scoţian. Prezenţa spectacolului lui Purcărete la Edinburgh este susţinută de Ministerul Culturii, ICR Londra şi de organizatorii festivalului scoţian.

"O asemenea piesă apare o dată la 20 de ani. E foarte greu să faci aşa ceva, trebuie să ai şi uzina dezafectată şi o grămadă de alte lucruri', a spus Paleologu despre 'Faust", un impresionant spectacol ce se desfăşoară într-o hală dezafectată din Sibiu.

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a mai spus că în România lucrurile nu se rezolvă decât prin crearea unei crize, făcând trimitere la recentul scandal privind numirea directorilor Direcţiilor de cultură judeţene şi a şefului Direcţiei de cultură a municipiului Bucureşti. "România este o ţară în care trebuie să creezi o criză ca să faci lucrurile să avanseze. Lucrurile nu se rezolvă decât prin regizarea paroxismului, asta e o trăsătură pe care o avem în comun şi cu alte ţări. Ţările scandinave nu funcţionează deloc aşa. Adică trebuie să laşi să se agraveze pentru ca lumea să devină conştientă de anumite lucruri, aşa cum se întâmplă cu anumite numiri făcute în ultima vreme", a spus ministrul. El a declarat că românii nu reacţionează decât după ce se întâmplă anumite lucruri, declarând că deşi a atenţionat de fiecare dată, oamenii nu au avut nicio reacţie, decât post factum.

"Acelaşi lucru este legat şi de festival. Este un lucru mult prea important acest Faust, ca să nu profit de ocazie să conştientizeze şi alţii. De la Carol al II-lea, România nu a avut o politică culturală demnă de acest nume, că totuşi politica culturală comunistă nu o putem lua ca model, iar după '90, chiar dacă am avut oameni de treabă şi foarte cultivaţi în fruntea Ministerului Culturii, a fost problema de atitudine generală faţă de cultură, care caracterizează, din păcate, Republica Română", a spus Paleologu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite