Sibiu: Camelia Murgan: "Oricine poate face decoraţiuni!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Camelia Murgan: "Oricine poate face decoraţiuni!"
Sibiu: Camelia Murgan: "Oricine poate face decoraţiuni!"

A adus la Sibiu tehnica de hobby, sau cum să obţii decoraţiuni spectaculoase fără să ai talent artistic. Camelia Murgan îi învaţă pe oameni să-şi înfrumuseţeze singuri casa şi viaţa.

Hobby este un cuvânt din limba engleză adoptat şi de DEX-ul nostru care înseamnă "ocupaţie favorită a cuiva în afara profesiunii". Dar ce se întâmplă când hobbyul devine profesiune? De câţiva ani, pentru Camelia Murgan, hobbyul, ca tehnică de decorare, înseamnă o afacere. "La noi nu prea se ştie cu ce se mănâncă lucrul acesta, hobby. Vin oamenii şi întreabă «ce înseamnă deco hobby?» Tehnica de hobby se adresează omului fără talent, dar dotat cu voinţă. Dacă urmezi paşii tehnici de la a la z, este imposibil să nu-ţi iasă", declară Camelia Murgan.

Prin ornament, orice obiect poate fi transformat
Camelia Murgan s-a specializat în construcţii de maşini şi mult timp n-a făcut decât să vândă autobuze. "Îmi place să vând", spune ea. Acum, de trei ani, dă sibienilor idei pentru a-şi face propriile lor decoraţiuni cu care să-şi înfrumuseţeze locul în care trăiesc. "În fiecare dintre noi este o sămânţă de altceva decât de ce învăţăm. Eu am făcut TCM-ul dar mi-a plăcut să fac decoraţiuni pentru casa mea sau pentru a le da cadou. Chiar am făcut multe ornamente pe care le-am dus cadou la anumite evenimente. Mi-a plăcut mereu să pictez. Dacă iubeşti frumosul, poţi face asta. După 12 ani de lucru într-un birou, am vrut să dovedesc că pot face şi altceva, am vrut să-mi lărgesc orizontul", povesteşte Camelia. Camelia consideră că orice piatră cu un minim ornament este altceva, un obiect care poate schimba aspectul unui colţişor de încăpere şi, implicit, starea de spirit.

"Sunt mulţi oameni care vor să-şi facă decoraţiuni!"
"Am vizitat Italia şi Austria şi după ce am văzut foarte multe magazine pentru decoraţiuni, m-a acaparat această idee, de ornamente. În 2005 eram însărcinată cu cel de-al doilea copil şi am zis să încerc, să văd de ce sunt în stare. Făceam cadouri personalizate, spre exemplu pentru naşterea unui copil. Transformam banalul trusou în altceva. Apoi m-am gândit că există oameni ca mine care doresc să-şi facă singuri decoraţiuni, dar nu au materiale. Şi am adus materiale, dar nu funcţiona. Aşa că am început să facem demonstraţii, pentru că oamenii nu ştiau ce înseamnă tehnica de hobby, nu exista termenul de «a bricola»", explică Camelia.

Face cursuri de hobby
Cum au fost mai multe cereri din partea oamenilor care voiau să vadă exact cu se face o anumită decoraţiune, Camelia a înfiiţat sala de lucru în care se face practica necesară. Acum, sunt zece copilaşi şi patru adulţi care frecventează sala de lucru a Cameliei pentru a învăţa tehnica marmorării, adică "arta" de a da aspect de marmură hârtiei sau lemnului, sau tehnica şerveţelului. "Sunt oameni care vin şi spun că ei au două mâini stângi. Dar oricine poate face decoraţiuni, ba mai mult, oricine poate face o mică afacere din ornamentele pe care le realizează. În artă pui mult efort şi rezultatul e bun doar dacă ai talent. În tehnica de hobby, rezultatul este rapid şi mereu arată bine", încheie încântată Camelia.

Adoră să călătorească

"Îmi place să gătesc, să călătoresc, să citesc. Când călătoresc, găsesc inspiraţie, aşa că vreau să găsesc mai mult timp pentru asta. Iar Austria este o ţară minunată, un loc în care frumosul este prezent la tot pasul", declară Camelia.

Nu există plictiseală în viaţa ei
"Nu-mi place minciuna şi monotonia. La mine nu există noţiunea de «plictiseală». Sunt atâtea de multe de făcut într-o viaţă încât nu ai timp să le faci pe toate. Şi atunci, cum să te plictiseşti?"

Casa vă este decorată numai cu ornamente făcute personal?
C.M.:
Da. La mine acasă toată lumea mă întreabă de unde îmi vin toate aceste idei. O draperie este făcută din două cuie bricolate cu material şi organza atârnând. Lustra este făcută dintr-o sârmă de vase prinsă pe fire de curent şi crenguţe de vâsc, înfipte în sârmă de când erau verzi. Pe aceasta am făcut-o de Crăciun, arăta foarte bine şi după ce vâscul s-a uscat.
Ce visaţi când dormiţi? Tot decoraţiuni?
C.M.:
Nu ştiu ce visez. Dorm foarte puţin, de la 24 la 05 şi, de multe ori, chiar mai puţin de cinci ore. Dacă mă trezesc mai târziu de ora 05, nu mai am timp să fac toate sarcinile de peste zi.
Ce vă place la Sibiu şi ce nu?
C.M.:
Iubesc Sibiul, e oraşul meu natal. Nu-mi place că oamenii sunt lenţi în acţiune, de la momentul în care spun şi până la cel în care fac, trece mult timp. Dacă am acţiona mai repede, ar fi mult mai bine.

Profil
Născută:
14 aprilie 1970, Sibiu
Educaţie: Tehnologia Construcţiilor de Maşini (TCM), Sibiu
Ocupaţie: Întreprinzător
Familie: Căsătorită, are doi copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite